Med anledning av de höga bensin- och dieselpriserna har M Sverige ställt ett flertal krav för att minska hushållens kostnader. Bilen behövs i samhället och för de allra flesta är det inte ett alternativ att använda bilen mindre.
M Sveriges förslag:
– Det här är direkt genomförbara och trovärdiga förslag som långsiktigt skulle underlätta för bilisterna i vårt land där alternativa färdmedel ofta saknas, i tider av redan ansträngd ekonomi. Det är dessutom förslag som möjliggör att leva upp till våra klimatpolitiska åtaganden, säger Caroline Drabe, vd Riksförbundet M Sverige.
- Sänk energiskatten till EU:s minimikrav.
- Sänk momsen på drivmedel.
- Ta bort skatten på trafikförsäkringen.
- Höj och bredda reseavdraget.
- Sänk skatten på drivmedel i takt med ökad inblandning av förnybara drivmedel.
- Fyrdubbla glesbygdsavdraget.
Sedan Rysslands invasion av Ukraina har bilresor varit en påtaglig utgift för många hushåll. Högt världsmarknadspris på råolja och en svag kronkurs har ökat priserna vid pump. Även nationell politik såsom hög bränsleskatt och krav på inblandning av biodrivmedel har bidragit till att Sverige har bland EU:s högsta priser på både diesel och bensin.
Vi har väckt frågan om minskad skatt i takt med ökad inblandning av förnybara drivmedel
Bedömningen från M Sverige är att våra krav är relevanta och borde införas. Det är också glädjande att vi redan väckt ett politiskt engagemang bland annat i frågan om minskad skatt i takt med ökad inblandning av förnybara drivmedel, samt i frågan om ett utvecklat reseavdrag.

När reduktionsplikten – inblandningen av förnybara drivmedel i bensin och diesel – infördes 2018 var det mot ett löfte om att skatten på drivmedel skulle justeras ned om reduktionsplikten höjde priserna vid pump. Detta beskrevs bland annat i regeringens promemoria Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle. Så har inte skett. I stället har bilisterna drabbats av stora kostnadsökningar och reduktionsplikten blivit ett politiskt slagträ.
Sänk skatten i takt med ökad reduktionsplikt
M Sverige kräver sänkt skatt på drivmedel:
2007 infördes skatt på trafikförsäkringen som del av en reform för att omfördela kostnaden för trafikskadade. Medan resten av reformen skrotades blev skatten på 32 procent kvar och har sedan dess gett staten en intäkt på 3–4 miljarder kronor årligen.
– Vi måste titta på alla möjligheter att dämpa hushållens utsatthet nu när kostnaderna för bilen har ökat så kraftigt. Genom att ta bort den här skatten sänks kostnaden med ungefär 700 kronor per år för en vanlig personbil, säger Caroline Drabe, vd på Riksförbundet M Sverige.
M Sverige kräver slopad skatt på trafikförsäkringen:
Räkna ut dina kostnader med vår bilkostnadskalkyl
Bränslepriset är en av de faktorer som påverkar kostnaden mest, men det finns andra utgiftsposter att beakta. Du kan själv se vad din milkostnad är i vår bilkostnadskalkyl.
M Sveriges bilkostnadskalkyl
Här har vi samlat svar på vanliga frågor om bilkostnader
Håller du med oss om att bilens roll i samhället allt för ofta underskattas? Kanske skulle du inte klara dig utan bilen?
Då får du gärna stötta oss i vårt arbete. Bli medlem i M Sverige.
Det här har vi gjort:
Pressreleaser
Sänkt bränsleskatt efterfrågad och välkommen
Reduktionsplikten i praktiken utraderad 2024
Sant och falskt om bränslepriser – experten reder ut
Bensinskatten sjönk 14 öre, väljarna har redan ångrat sig
Sänkt bränsleskatt: ”En besvikelse.”
I höst höjs bränsleskatten: "Ett slag i ansiktet."
Bilister: "Oseriösa politiska utspel om bränsle."
Remissvar
Vissa förslag på bränsle-skatteområdet inför budgetpropositionen 2024