Skåne blir alltmer känt som ett kulinariskt mecka och vi har hittat vägen till de lokala matentusiasternas favoriter: restauranger, gårdsbutiker, kaféer, vingårdar och mikro­bryggerier. Följ med och låt dig väl smaka av Skånes gastronomiska utbud!


RESTAURANGER

Kockeriet, Malmö

Konceptet, som gräver lokalt och kryddar med världen, drivs av välkända kocken Tareq Taylor. Restaurangen har öppen matsal, där gästerna har full insyn i köket. Här handlar det om att återta en gammaldags stolthet för det kulinariska hantverket och skapa en ombonad och varm miljö samt den perfekta matupplevelsen. 
Läs mer på kockeriet.se

Ruths, Malmö

Populära mat-, drink- och mingel-tillhållet Bastard har bytt skrud till Ruths. Med utökade öppettider och servering av frukost, lunch, fika, brunch och middag samt eget bageri och egen deli. Menyn frestar med innovativa sydeuropeiska influenser.
Läs mer på ruthsmalmo.se

 

Lyran, Malmö

Beskriver sig själva som en liten, familjär restaurang driven av människor med ovanligt stor kärlek till mat och dryck. Menyn bygger på säsongens bästa råvaror från lokala bönder, fiskare, jägare och ostproducenter. Drycken hämtas från småskaliga ölbryggare, vinmakare och cidertillverkare. Här kan du smaka rätter du aldrig tidigare sett. 
Läs mer på lyranmatbar.se

Inget krångel på Hörte brygga.
Inget krångel på Hörte brygga.

Hörte brygga, Hörte hamn

Picknick-koncept eller rökmeny i Hörte hamns lilla vitkalkade hus. Rått, mjölksyrat, syltat, saltat, saftat, inlagt, rökt, långkokt, bryggt och jäst. Här serveras det bästa ur den skånska myllan, med stor kunskap och bra råvaror, utan anledning att krångla till det. Alldeles intill det stora blå. 
Läs mer på hortebrygga.se

Kåseberga Fisk, Ales stenar

Rökeriet röker fisken på alspån enligt gammal tradition. Sillen är fiskad utanför Kåseberga och laxen kommer från norska fjordar. Även fiskbutik och restaurang och med gångavstånd till det välkända utflyktsmålet Ales stenar. 
Läs mer på kaseberga-fisk.se

Garage bar, Höganäs

Tvättäkta amerikanskt hamburgerställe, med sötpotatispommes, nacho-tallrik och lemonad i rostfri bytta. Maten blir Junk Food Royal, med influenser från amerikanska Södern och Mexiko. Allt kärleksfullt tillagat med råvaror av hög kvalitet. 
Läs mer på garagebar.se

Holy Smoke BBQ, Bräcke

En barbeque-restaurang utöver det vanliga. På ständig jakt efter de bästa råvarorna hämtar de sin prime brisket från amerikanska Creekstone Farms i Arkansas, fläskkött från Ugglarps och kyckling från Bjärefågel. Allt röks i egenimporterade rökar från USA och serveras med smaskiga tillbehör i deras ”smokehouse”. Ett måste för varje köttälskare. 
Läs mer på holysmokebbq.se 

Örum 119, Löderup, Österlen

Det här lilla gårdshotellet är inrett med fokus på detaljer och minimalism, med möbelmästaren Norrgavel som inspiratör. På deras ägor kan du njuta av stenugnsbakad surdegspizza i kaféet, handgjord glass hos Frusen glädje och shopping i trädgårdsbutiken. Eller varför inte lyxa till det och stanna över på en lång, härlig frukost. 
Läs mer på orum119.se

Nyfångat och nyrökt på Kåseberga.
Nyfångat och nyrökt på Kåseberga.

 

SALUHALLAR

Lunds Saluhall

Prova lokala mathantverk som skånsk senap och den lundensiska korven Knaken men också surdegsbröd, ost, choklad, vilt, charkuterier och fisk. På menyerna hägrar såväl svensk husman som sushi och vegetariska rätter med persiska och italienska influenser.
Läs mer på lundssaluhall.se

Malmö Saluhall

En självklar destination för matälskare på jakt efter en smakbit eller bra råvaror att njuta av hemma. Här finns allt från ekologiskt kött och vilt till handgjord glass, nudlar, vedugnsbakad pizza, falafel, närproducerade ostar, vin på glas och en lanthandel.
Läs mer på malmosaluhall.se

Ett brett och smakfullt utbud på Malmö saluhall.
Ett brett och smakfullt utbud på Malmö saluhall.

GÅRDSBUTIKER

 

Österlenkryddor, Köpingebro

Österlenkryddor är ett paradis för den som vill uppleva både smaker och dofter. Utanför butiken breder vackra lavendelfält och andra kryddfält ut sig, hela 20 olika kryddor odlas här. Prova en örtdryck, eller en kula saffransgelato med härodlad saffran! 
Läs mer på osterlenkryddor.se

Lindegrens, Bjärehalvön

Det bästa av nöt-, fläsk- och lammkött. Gården drivs ekologiskt med stor omsorg om djuren, som betar på naturbetesmarker. Ägarna slaktar och styckar allt kött själva, och mycket förädlas också till korv och pastejer i det egna charkuteriet. Kurser och guidade turer. 
Läs mer på lindegrens.se

Soldattorpets Mejeri, Hyby

Här hittar du ost gjord på mjölk från skånska kor, uppfödda på gårdens eget spannmål. Ostarna tillverkas hantverksmässigt med inspiration från producenter i Frankrike och norra Sverige, och får mogna i sin egen takt. Missa inte en bit ostkaka eller en osttallrik i deras orangeri under sommarhalvåret. 
Läs mer på soldattorpetsmejeri.se

Bränneriets Gård, Eslöv

Ekologiskt odlade bär och grönsaker, självplockning och egentillverkat mathantverk med ursprung från gårdens odlingar. Dessutom mysigt kafé med hembakat eller säsongsanpassad lunch. 
Läs mer på brannerietsgard.se

Besök Skånes alla gårdsbutiker.
Besök Skånes alla gårdsbutiker.

UTFLYKTSMÅL

Mölle Krukmakeri

Mölle krukmakeri är så mycket mer än ett krukmakeri. Dagtid kafé och kvällstid pizzeria som serverar soppor, smörgåsar och napolitansk pizza som smälter i munnen. Utsökt kaffe och läckra kakbitar i den lummiga trädgården.
Läs mer på mollekrukmakeri.se

Kaffestugan Alunbruket, Brösarp, Österlen

Skånes äldsta kafé startade redan 1930 och ligger vackert vid Verkeåns naturreservat. Här möts du av korsvirkeslängor med mossbevuxna tak, kullersten och lummig trädgård. Egenbakade säsongsbetonade godsaker som fläderblom- och valnötstårta och rabarberpaj med mandeltosca samt matigare finbröd för den hungrige. Stora mysiga ytor att vädra benen på.
Läs mer på alunbruket.com

Wallåkra Krog, Wallåkra Stenkärlsfabrik

Krogen är belägen i det gamla magasinshuset från 1900-talets början, alldeles ovanför en porlande bäck. Här är det säsongens primörer som står i fokus. Kombinera besöket med ett varv i den kulturhistoriska fabriken eller det frodiga natureservatet Borgen som breder ut sig i en förtrollande dalgång.
Läs mer på wallakra.com

Säsongens primörer står i fokus på Wallåkra krog.
Säsongens primörer står i fokus på Wallåkra krog.

Fricks Spettkaksbageri, Billinge

Bageri, butik och trädgårdskafé, som drivs av fjärde generationen spettekaksbagare med originalrecept från 1913. Ta dig an den karaktäristiska kakan i någon av rosenträdgårdens små bersåer och krypin. Njut skapelsen som den är, eller med glass, grädde, bär och/eller chokladsås. Läs mer på spettkaksbageriet.se

Hos Fricks görs spettekakorna på recept från 1913.
Hos Fricks görs spettekakorna på recept från 1913.

Spettekakan är en festkaka med anor från 1600-talets Danmark, som Skåne då tillhörde. Då beställdes spettekakan baserat på antal ägg, inte antal portioner, och ju större kaka, desto finare fest.

Smeten, gjord på ägg, socker och potatismjöl, ringlas traditionellt på ett roterande träspett över öppen eld till önskad konform. Höjden är mellan 16 och 64 centimeter och glasyren är en viktig detalj som visar kakans ursprung.

I dag finns speciella roterande ugnar som förenklar processen.

MUSTERIER

Rörumsro Frukt & Must, Österlen

Ett litet musteri som hantverksmannamässigt gör must på över 20 äppelsorter från träden som planterades här redan på 1950-talet. Varje säsong lanseras nya sorter och blandningar. Passa på att smaka de olika sorterna på en mustprovning och lär dig vilken som passar bäst till vilken mat.
Läs mer på rorumsro.se

Kullabygdens Musteri, Kullahalvön

Sedan 1929 görs Kullamust bara av de finaste äpplena som pressas, filtreras och tappas på flaska. Det lilla musteriet i nordvästra Skåne tillverkar sin Kullamust från lokala äpplen och endast med naturliga ingredienser. Ge tid åt gårdsbutiken och en äppelpaj i Fikeriet.
Läs mer på kullamust.se

Skåne liknas ibland med Normandie för sina många musterier och äppelodlingar. Must är kort och gott en osötad alkoholfri dryck, som i Skåne görs i huvudsak på äpplen. En del musterier tillverkar också calvados och vin från äppelodlingarna.

Skåne liknas ibland med Normandie för sina många musterier och äppelodlingar. Must är kort och gott en osötad alkoholfri dryck, som i Skåne görs i huvudsak på äpplen. En del musterier tillverkar också calvados och vin från äppelodlingarna.
Skåne liknas ibland med Normandie för sina många musterier och äppelodlingar. Must är kort och gott en osötad alkoholfri dryck, som i Skåne görs i huvudsak på äpplen. En del musterier tillverkar också calvados och vin från äppelodlingarna.

SKÅNSKA ÖBRYGGERIER

 

Åhus Bryggeri, Åhus

De har flera olika sorters öl på sin brygglista, bland annat Nils Pils (klassisk lager), CIPA (India pale ale med smak av citrus) och stout. Till ölen serveras noga utvalda smörrebröd, fisk och skaldjur i egen restaurang. Dessutom kan du prova öl, brygga öl, och lära dig mer om öl och bryggeri.
Läs mer på ahusbryggeri.se

Charlis Brygghus, Trolle Ljungby Slott

Förmodligen Europas minsta bryggeri med ett öppet sinne för vad man kan göra öl på. Personligt och experimentellt med inriktning på exklusiva lättöl med björksav till lager och stout. Bryggeriet bjuder gärna in till sin ölskola. I området finns även Viltboden.
Läs mer på charlis.se
och trolleljungby.com

Charlis Brygghus – minsta brygghuset i Europa? Ölkulturen är på framfart i Skåne med många nya nyskapande mikrobryggerier. Bakom dem står eldsjälar som gärna delar med sig till dig som uppskattar en riktigt god öl, men också hantverket bakom.
Charlis Brygghus – minsta brygghuset i Europa? Ölkulturen är på framfart i Skåne med många nya nyskapande mikrobryggerier. Bakom dem står eldsjälar som gärna delar med sig till dig som uppskattar en riktigt god öl, men också hantverket bakom.

VINODLINGAR

Arilds Vingård, Nordvästra Skåne

En av de äldsta gårdarna i området. Promenera längs rader av vinstockar, prova viner på Cabernet Cortis, Pinot Noir, Chardonnay och Sauvignon Blanc och njut av en god middag i restaurangen. För dig som inte vill spotta i glaset finns övernattning i ett av gårdens femton rum eller varför inte glamping.
Läs mer på arildsvingard.se

Kullabergs Vingård, Kullahalvön

Kullabergs vingård ligger på spetsen av den natursköna Kullahalvön. Gården inriktar sig på viner av högsta kvalitet med hållbara odlingsmetoder. Bland vinerna finns en fruktig rosé, aromatiska vita viner och olika sorters cider. Följ med på en guidad tur, upplev smakerna och tillbringa natten här så får du vakna upp på en väldigt vacker plats.
Läs mer på kullabergs.se

Med sitt milda klimat och långa odlingssäsong är Skåne väl lämpat för vinodling.

I dag finns över 20 vingårdar och en alldeles egen ”Route du vin”, Vinvägen. Stanna, smaka och passa på att lära dig om processen från odling till färdiga årgångsviner.

Vindruvor på Arilds vingård i nordvästra Skåne
Vindruvor på Arilds vingård i nordvästra Skåne

SPRITTILLVERKNING 

Purity Vodka, Ellinge Slott

Purity Vodka är fyllig och smakrik, komplex men ändå silkeslen och dessutom världens mest prisade ultra premium-vodka. Den tillverkas småskaligt i ett destilleri intill Ellinge slott och görs av ekologiskt och närodlat vete och korn. Kombinera gärna en vodkaprovning med en slottsvisning.
Läs mer på puritydistillery.com


Spirit of Hven, Ven

Destilleri, hotell, restaurang och pub på ön Ven i Öresund. I baren finns 500 sorters whisky, och deras egen whisky har vunnit flera priser. Whiskyprovning och rundtur bland husets övriga egentillverkade spritsorter, som gin och akvavit.
Läs mer på hven.com

Skåne har en lång sprithistoria, mycket tack vare en tradition av att odla korn, vete och potatis.

Absolut Vodka, ett av världens mest kända vodkamärken, tillverkas i Åhus, men det finns också betydligt mer småskaliga destillerier som även producerar gin och whisky. Många av dem är öppna för att både låta smaka och ta del av produktionen.

Hos Purity Vodka kan du kombinera vodkaprovning med slottsvisning.
Hos Purity Vodka kan du kombinera vodkaprovning med slottsvisning.