Passa på att ta ett dopp, vandra i en vacker trädgård eller hälsa på ett djur när du ändå måste stanna och äta lunch – så blir resan garanterat roligare. Här är några smultronställen från norr till söder värda en omväg i sommar.

1 KOLARENS SOMMARKAFÉ, LULEÅ

En kort avstickare från E4:an strax väster om Luleå ligger First Camp Arcus, med fin utsikt över Luleälven. Kolarens sommarkafé har en stor och inbjudande uteservering, och bjuder på lätta och somriga lunchrätter och hembakat till kaffet. I närheten finns också utomhusbadet Arcusbadet för den som är badsugen.

Var: First Camp Arcus, utanför Luleå.
Öppettider: 11–17 dagligen under sommarsäsongen.
Webbadress: kolaren.se

 

2 BUUSTAMONS FJÄLLGÅRD, ÅRE

Ungefär fem minuters bilväg från centrala Åre ligger den lilla fjällgården Buustamon, 732 meter över havet. Här bjuds på enklare fika eller lunch med fokus på lokala råvaror. Den med spring i benen kan kombinera lunchen med en cykeltur på fjället, behövs det avkoppling finns det i stället ett spa på gården.

Var: Åreskutan.
Öppettider: 11.30–22.00 tisdag–lördag.
Webbadress: buustamonsfjallgard.se

I den lilla byn Tavelsjö utanför Umeå finns en surdegspizzeria med höga ambitioner.
I den lilla byn Tavelsjö utanför Umeå finns en surdegspizzeria med höga ambitioner.

3 VÄXBO KROG, BOLLNÄS

Strax utanför Bollnäs ligger Växbo, känt för sitt linneväveri. I närheten, vid den gamla kvarnen, ligger också Växbo krog. Tyvärr är den fantastiska restaurangen stängd, men under sommaren – den 8 juni till den 18 augusti – har bageriet öppet alla dagar 11.00 till 17.00 med lättare rätter, gofika, försäljning av nybakat bröd och hemlagad glass. Även om restaurangen och butikerna är stängda så finns miljön, kvarnleken och ställplatserna kvar. Passa på att besöka de vackra miljöerna runt omkring, däribland friluftsmuseet Trolldalen där delar av filmen Pippi på rymmen spelades in.

Var: I byn Växbo utanför Bollnäs.
Öppettider: Från kl. 12 dagligen under sommaren.
Webbadress: vaxbokrog.se

 

4 FRÖKNARNA FRÄS, TORSBY

Den gamla dängan Fröken Fräken ifrån Fryken har sannolikt inspirerat till namnet på denna lilla pärla vid Frykens strand i anslutning till Torsby camping. Här finns enklare lunchrätter och ett stort utbud av bakverk som med fördel äts på den rymliga uteserveringen med utsikt över vattnet.

Var: Precis vid E45:an strax söder om Torsby.
Öppettider: Dagligen under sommaren.
Webbadress: restofras.se

 

5 ELSA ANDERSONS KONDITORI, NORBERG

Anrikt kondis som har funnits sedan 1916. Nyligen uppbyggt igen efter en omfattande brand och här serveras återigen prisbelönta bakverk och enklare lunchrätter. För den som behöver sträcka på benen rekommenderas ett besök på Unesco-skyddade Engelsbergs bruk med många bevarade bruks- och bostadsbyggnader, vissa ända från 1600-talet.

Var: Vid torget i Norberg.
Öppettider: Måndag–fredag 9–18, lördag–söndag 10–18.
Webbadress: elsaandersonskonditori.se

6 GAMLA ORANGERIET, STOCKHOLM

I Hagaparken längs E18 strax norr om Stockholms innerstad finns en grön oas där du kan äta lunch lagad från grunden i ett vackert gammalt växthus. Orangeriet ligger i Bergianska trädgården, som även den är värd ett besök – antingen för att jobba upp aptiten eller för att sträcka på benen efter en god lunch.

Var: Bergianska trädgården, Stockholm.
Öppettider: Dagligen 10.30–16.00.
Webbadress: gamlaorangeriet.se

 

7 ARKÖSUNDS HOTELL, NORRKÖPING

Ute på Vikbolandet utanför Norrköping ligger pittoreska Arkösund varifrån den båtburne når Arkö skärgård. Hotellet bjuder på klassisk skärgårdsmat, och sommartid även pizza, på den inbjudande altanen med utsikt över havet. Har du tur stöter du på självaste kronprinsessparet som brukar svänga förbi med sin båt under sommaren.

Var: Arkösund.
Öppettider: Dagligen 12–22 under sommaren.
Webbadress: arkosundshotell.se

Ät med utsikt över Vänern på Hellekis trädgårdscafé.
Ät med utsikt över Vänern på Hellekis trädgårdscafé.

8 HELLEKIS TRÄDGÅRDSKAFÉ, GÖTENE

Vid Kinnekulles västra sida ligger Hellekis säteri med utsikt över Vänern. I säteriets vackra park finns ett trädgårdskafé med enklare lunchrätter och goda bakverk på menyn. Ta plats under ett knotigt äppelträd i skuggan, eller bland de gamla vinstockarna inne i orangeriet.

Var: Kinnekulle, nära Götene längs E20.
Öppettider: Dagligen 11–17 under sommaren.
Webbadress: hellekismat.com

 

9 STALLGÅRDEN, UDDEVALLA

En kort avstickare från E6:an vid Uddevalla ligger Stallgården, en gård där det har bedrivits lantbruk sedan 1600-talet. Nu är det ett populärt lunchställe, vackert beläget vid Lanesundsvikens strand. Här serveras vällagad mat med västsvenska smaker samt enklare lunchrätter och gofika. Gratis laddning av elbil för matgäster.

Var: Längs väg 161 mot Lysekil.
Öppettider: Måndag–fredag 11–18, helger 9–16.
Webbadress: stallgarden.com

10 LILLA NAPOLI, FALKENBERG

Sveriges kanske mest eftertraktade pizza tillagas i en stor vedugn på en öde parkeringsplats i ett industriområde i Falkenberg. Lilla Napoli är ett givet utflyktsmål för den som uppskattar den ursprungliga napolitanska formen av pizza, och du behöver boka din pizza i förväg för att få plats.

Var: Halmstadsvägen, Falkenberg.
Öppettider: Vanligen torsdag–söndag, men kolla hemsidan då avvikelser kan förekomma.
Webbadress: lillanapoli.se

Eriksberg, Nordens största safaripark och naturreservat.
Eriksberg, Nordens största safaripark och naturreservat.

11 HOLY SMOKE, HÖGANÄS

Inte så mycket en restaurang som en upplevelse. Barbeque-destinationen Holy Smoke är inget mindre än en liten bit av den amerikanska Södern mitt på den skånska landsbygden utanför Höganäs. Dock inget ställe att bara svänga in på lite snabbt, men den som går igång på grillat kött kommer definitivt inte att ångra ett besök.

Var: Nyhamnsläge utanför Höganäs.
Öppettider: 11–21 dagligen under sommaren.
Webbadress: holysmokebbq.se

 

12 ERIKSBERG, KARLSHAMN

Eriksberg är Sveriges största vilthägn, och väl värt ett besök i sig. För den som bara är sugen på lunch finns restaurang Visenten som har utsetts till Blekinges bästa flera år i rad. I anslutning till parken finns också ett enklare kafé där det bland annat erbjuds grillkorvspaket för den som vill tillaga sin egen lunch. Här finns också en gårdsbutik som bland annat säljer fint viltkött.

Var: Kort avstickare från E22:an strax öster om Karlshamn.
Öppettider: Dagligen 10–19.
Webbadress: eriksberg.se

13 HÖRTE BRYGGA, SKIVARP

Vällagad långlunch med mat från närliggande gårdar, serverad på en brygga. Så mycket mer Sommarsverige blir det knappast. Hörte brygga är en upplevelse som säkrast bokas i förväg, men för den spontane går det alltid att svänga förbi för en glasspaus.

Var: Längs väg 9 strax söder om Skivarp.
Öppettider: Tisdag–lördag 11.30–17.00.
Webbadress: hortebrygga.se

En långlunch på Hörte brygga rekommenderas.
En långlunch på Hörte brygga rekommenderas.

Foto: Pressbilder