Genom att använda M Sveriges bilkostnadskalkyl så blir det lättare för dig att se bilens alla kostnader. Använd gärna webbläsare Chrome eller Safari*

M Sveriges tips om bilekonomi

  • Tänk på vad bilen kostar att använda. Att noga planera sina resor är inte bara bättre för miljön, utan också för plånboken.
  • En ny bil tappar mycket i värde de första åren och den som väljer privatleasing kommer inte undan även om månadskostnaden kan se rimlig ut.
  • En begagnad bil kan hålla i många tusen mil, även om tryggheten i garantier eller försäkringar blir sämre med åren.
  • Är det billigast att äga en egen bil? Att vara medlem i en bilpool kan räcka för dem som bara använder bilen ibland.
  • Räkna på dina kostnader. Går det att spara pengar genom att ersätta visst resande med kollektiva färdmedel eller cykel?

Hur minskar man enklast sina bilkostnader?

- Den som vill hålla nere sina utgifter har stor möjlighet till detta genom att jämföra priser på allt från däck och bilservice till försäkring. Kostnaden för just service kan ibland skilja även mellan märkesverkstäder av samma märke på olika orter, och på olika märkesoberoende verkstäder. Serviceavtal är relativt vanligt förekommande och kan innebära en besparing för många, men även här gäller att jämföra med sin egen körsträcka och se vad som blir mest fördelaktigt, säger Carl-Erik Stjernvall, tekniker på M Sveriges.

Valet av bil påverkar

Bilar som är dyra i inköp är nästan alltid dyra att äga. Stora bilar som drar mycket bränsle är absolut dyrast, samtidigt som dessa ofta har sämst andrahandsvärde. De billigaste bilarna har en kostnad på dryga 20 kronor milen medan de dyraste bilarna kan ha en kostnad på 80 kronor milen eller mer. Än högre kan kostnaden bli ifall den årliga körsträckan är låg, då kan det till exempel bli svårt att utnyttja den fulla potentialen i bilens serviceintervaller.

Om M Sveriges bilkostnadskalkyl

Bilkostnadskalkylen ska ses som en hjälp inte minst när man vill jämföra den egna bilens kostnader med andra transportmedel. Självklart är det dyrare att äga och använda en ny stor dyr bil än en liten eller gammal bil. Ändrade behov, säkerhetsfaktorer och driftskostnader är för många viktiga argument inför beslutet att köpa nytt.

Det är svårt att ge en exakt kostnad för det enskilda bilägandet. Metoden vi har använt är att alla utgifter har fått ett snittpris. Därefter har vi slagit ihop de summorna, och det blir priset för ett års bilägande för respektive ägandeperiod och körsträcka som exemplifieras i beräkningsmatrisen. Detta går sedan att bryta ner till en kostnad per mil.

För att se innehållet behöver du acceptera att marknadsföringscookies får användas.

 

* Bilkostnadskalkylen kan inte användas i webbläsare Explorer eller Firefox.