Den kan indikera att något är fel på bilens laddningssystem. Ofta är det bilens generator, som drivs av bilmotorn och multiremmen, som går sönder.

Batteri/generator,
varning

Symbolen kan varna för att batterispänningen är för låg. Det kan bero på:

  • Att batteriet börjar bli gammalt och inte klarar att hålla rätt spänning. Ett batteri kan ofta bli 5 – 8 år gammalt. Det är vanligt att problemen börjar komma på hösten när det blir kallare ute. Batteriet bör bytas ut mot ett nytt.

  • Att något är fel på bilens laddningssystem. Ofta är det bilens generator, som drivs av bilmotorn och multiremmen, som går sönder.

  • Multiremmen slirar eller har gått av. Titta under huven om du kan se remmen. Om den har gått sönder brukar det även påverka andra system, som exepmelvis hydraulpumpen till bilens servostyrning.

Trots att lampan skulle lysa konstant är det ofta möjligt att köra flera mil på den kraft som ännu finns i batteriet, vanligtvis utan risk för kostsamma följdskador.

Kostnad för åtgärd*

  • Ett batteri kan kosta 800 – 1 500 kronor, att byta det på en verkstad ungefär lika mycket.
  • Att byta generator kan kosta upp mot 10 000 kronor. Med begagnade delar kanske det inte behöver kosta mer än 3 – 5 000 kronor.
  • En ny multirem inklusive spännhjul och montering kan kosta 1 500 – 3 000 kronor, mycket beroende på hur avancerad bilens motor är.

Titta på M Sveriges film om hur du byter batteri själv!

 

* Kostnad för åtgärd baseras på en genomsnittlig bilmodell på en allbilsverkstad i en mellanstor svensk stad. Med större bilmodell och/eller motor, eller ett bilmärke med premium-karaktär kan priset för åtgärd bli högre. Priset kan även bli högre ifall bilen lämnas in på en märkesverkstad kring någon av våra större städer där lokalhyra och löner också driver upp verkstadens timdebitering.

Vill du få en grundkurs i bilens varningslampor?

Titta på M Sveriges film och få alla tips du behöver!


För att se vår film om vad du kan göra när en varningslampa lyser acceptera att marknadsföringscookies får användas.