Blinkande lampor kan indikera att sladd- eller stabilitetskontroll-funktionerna träder in men fast ljus varnar för att systemen inte fungerar. Så här gör du om lamporna lyser.

Bromsar ABS, varningESP - antisladd,
avstängd

Symbolen kan ..

.. blinkande: Indikera att sladd- eller stabilitetskontroll-funktionerna träder in, vid exempelvis acceleration på halt underlag, en allt för snäv sväng eller annan situation under körning. Att lampan blinkar då kräver ingen åtgärd, utan indikerar normalt förfarande.

.. men också varna för att systemet för låsningsfria bromsar och/eller antisladd-systemet inte fungerar. Det kan bero på:

  • Inte sällan är felet relaterat till en ABS-sensor. Ett elfel alltså. Systemet är ofta ganska enkelt uppbyggt. Men om lampan lyser krävs oftast en felsökning på verkstad för att fastställa orsaken. Det sitter en sensor vid vardera hjul, som mäter hur snabbt hjulaxeln snurrar. Det går ofta att köra vidare utan risk för följdskador, dock krävs en reparation omgående eftersom bilens låsningsfria bromsar utgör ett mycket viktigt säkerhetssystem.

  • Precis i anslutning till ABS-sensorn sitter en ring på hjulets axel. Denna ring kan skadas av olika orsaker. Om den är skadad kan den i värsta fall i sin tur skada ABS-sensorn. Den kan också ha trillat av. Felet behöver åtgärdas på verkstad.

  • Felet kan också bero på ett fel i ABS-styrdonet, alltså den programmerbara datorenhet som ska övervaka systemet och säkerställa korrekt funktion.

 

Kostnad för åtgärd*

  • En ABS-sensor kan kosta 500 – 1 500 kronor, att byta det på en verkstad ungefär lika mycket.

  • Om ABS-ringen på hjulaxeln behöver bytas krävs ofta ett större jobb för att komma åt delen. Kostnaden för arbetet kan kosta 2 000 kronor eller mer.

  • Att byta ABS-styrdon kan kosta 10 – 15 000 kronor. Kom ihåg att fråga om verkstaden kan köpa in en begagnad reservdel.

* Kostnad för åtgärd baseras på en genomsnittlig bilmodell på en allbilsverkstad i en mellanstor svensk stad. Med större bilmodell och/eller motor, eller ett bilmärke med premium-karaktär kan priset för åtgärd bli högre. Priset kan även bli högre ifall bilen lämnas in på en märkesverkstad kring någon av våra större städer där lokalhyra och löner också driver upp verkstadens timdebitering.

Vill du få en grundkurs i bilens varningslampor?

Titta på M Sveriges film och få alla tips du behöver!


För att se vår film om vad du kan göra när en varningslampa lyser acceptera att marknadsföringscookies får användas.