Har idéerna om roliga utflyktsmål med barnen tagit slut? Lugn, vi ger dig tio tips på utflykter i Sommarsverige för både små och stora barn.

1 Öströö fårfarm, Halland

Bä bä vita lamm, har du någon ull? Ja, på Öströö fårfarm finns det gott om ulliga lamm att kela med. På fårfarmen kan ni åka på lammsafari och spana på spralliga lamm och lurviga kossor. Det finns även ett mysigt kafe och en gårdsbutik. 
Entré: 70 kr, gratis för barn under 2 år.

2  Kleva Gruva, Småland

I Kleva gruva kan du gå en guidad visning eller bege dig ner i underjorden på egen hand. Allt som behövs är en varm jacka, gummistövlar och hjälm. Förutom själva gruvbesöket finns här även hinderbana, guldvaskning, skattjakt, grillplatser och mycket mer.
Entré: Vuxen 160 kr, barn 3–12 år 100 kr.

3  Sälsafari, Hallands väderö

Vill ni bada i kristallklart vatten, fiska krabbor, snorkla och spana efter sälar? Då är det läge att besöka Hallands Väderö. Strax utanför Torekov ligger denna natursköna ö där bland annat Ronja Rövardotters vårskrik spelades in. För de glass- och fikasugna finns det ett kafé precis vid bryggan. 
Pris: Vuxen 200 kr t/r, barn 4–14 år 100 kr t/r.

4  Lådbilslandet, Öland/Nykvarn

Bil, buss, polisbil, lastbil eller långtradare med släp? Låt barnen bestämma vilket fordon de helst rattar en dag på Lådbilslandet. 
Bilarna har riktiga motorer och barnen navigerar i miniatyrstadens vägnät. Här finns det även karuseller, hoppborg, lekpark, hinderbana och tåg.
Lådbilslandet är som bäst för barn i åldern 2 till 10 år.
Entré: Vuxen 80 kr, barn 2–10 år 380 kr.
Inspelning av SVT Sommarlov i Malmö. Foto: Pressbild
Inspelning av SVT Sommarlov i Malmö. Foto: Pressbild

5  Sommarlov SVT, Malmö

Nu är barnen äntligen välkomna tillbaka på inspelningen av SVT:s Sommarlov. Varje vardag från den 16 juni till 11 augusti spelas programmet in inför publik i Beijers park. På torsdagar gästas Sommarlov av artister och varje vardag finns det också möjlighet att träffa Sommarskuggan. Inspelningen pågår kl. 9.00–11.00.
Entré: Gratis.
Läs mer på svt.se/barnkanalen/sommarlov

6  Njupeskärs Vattenfall, Dalarna

Njupeskärs vattenfall är ett spännande utflyktsmål. Fallet är ett av Sveriges högsta och vattnet faller helt fritt i hela 70 meter, en mäktig syn! För att ta sig till fallet är det två kilometer vandring enkel väg.
Entré: Gratis.
Läs mer på visitdalarna.se

7  Klätteräventyr, Umeå

På Zip Adventure Park är det äventyrsklättring på höghöjdsbanor som är i fokus. Banorna har olika hinder och linbanor uppspända mellan träden. Ett höghöjdsäventyr tar ungefär tre timmar och barnbanan går cirka två meter över marken.
Entré: Vuxen 350 kr, barn från 200 kr.
Besök Zip Adventure Park i Umeå. Foto: Pressbild
Besök Zip Adventure Park i Umeå. Foto: Pressbild

8 Hallongården, Trelleborg

På Hallongårdens självplock finns hallon, jordgubbar, björnbär, krusbär, svarta och röda vinbär. När ni har pustat ut efter dagens skördande kan ni kika på de många djuren som finns på gården eller njuta av hembakt i fiket och gårdsbutiken.
Besök Hallongården i Trelleborg. Foto: Pressbild
Besök Hallongården i Trelleborg. Foto: Pressbild

9  Vikingabyn Storholmen, Norrtälje

Här får du träffa vikingar i tidstypiska kläder och lära dig mer om vikingatiden. Du kan också prova på smide, ullhantverk och runskrift samt lyssna på sagor, klappa djur och baka bröd. På området finns även runstenar och vikingabåtar. 
Öppettider: Vecka 29–31 tisdag till lördag klockan 12–16.
Entré: Vuxen 110 kr, barn 3–15 år 95 kr.
Besök vikingabyn Storholmen i Norrtälje. Foto: Pressbild
Besök vikingabyn Storholmen i Norrtälje. Foto: Pressbild

10  Lilleputtlandet, Skellefteå 

Utanför Skellefteå ligger sommarpärlan som erbjuder ett 30-tal aktiviteter, bland annat barnens trafikstad, indianstig och sparkcykelbana. Matservering, glasskiosk och skötrum finns.
Öppettider: 2 juli till 9 augusti (fredagar stängt). 
Entré: 90 kr per person och då ingår aktiviteter. Barn under 2 år har gratis inträde.
Besök Lilleputtlandet i Skellefteå. Foto: Pressbild
Besök Lilleputtlandet i Skellefteå. Foto: Pressbild