Materiel att använda

  • tvättsvamp(-ar)
  • tvätthink(-ar)
  • bilschampo

Olika typer av schampo

Enkelt uttryckt finns det tre typer av schampon som är aktuella för privatpersoner: Schampo för högtryckstvätt. Appliceras med lågt tryckt eller handspruta och får verka på karossen under ett par, tre minuter för att sedan spolas av med högt tryck. Löddrande schampo för handtvätt. Den vanligaste schampotypen och blandas med vatten.

I samband med polering och vaxning ska endast schampon utan vax användas. Icke löddrande schampo för handtvätt. Ska inte blandas med vatten utan appliceras direkt på en fuktad tvättsvamp. Detta innebär att det inte finns vare sig vatten eller skum som lyfter smutsen från karossen därför lämpar sig den här typen bäst för lätt nedsmutsade eller förtvättade bilar. Till schampotypens (ofta kallade ”Supertvätt”) fördelar är att de lämnar en fet, lätt vaxartad yta samtidigt som de tar bort asfaltsstänkt.

Förberedelser

Bilen står i avfettad, avspolad och redo för schamponering. Grundregeln vid all biltvätt är att tvätta, inte gnugga bort smutsen. Därför går det åt en hel del vatten, en bil i golfstorlek tarvar minst 20 liter. Tvätthinken kan med fördel vara ljus, då syns smuts och grus tydligare. (Se lektion 6.) Tvätta aldrig i direkt solljus eller en varm kaross. Schampot får inte torka in, spola hellre en gång för mycket än för lite. All schamponering avslutas med en omsorgsfull avspolning med normalt vattentryck. Börja spola från taket och gå nedåt.

När bilschampo inte räcker

Myggor och annat kritter som fastnar under sommarhalvåret brukar ha en imponerande motvilja att lämna karossen. En effektiv insektsporttagningsspray i kombination med högtryckstvätt och tvättsvamp kan dock göra underverk. Vill man undvika kemikalier kan en blöt trasa som får ligga 10-15 minuter ge resultat. Använda Scotch-Brite och liknande svampar? Borstar du tänderna med stålull? Nej alltså. För att bli av med tjärfläckar, färgrester och liknande går det att använda kallavfettning på en trasa eller lacknafta. Gnugga försiktigt, låt verka någon minut och gnugga igen. Envisa fläckar avlägsnas skonsammast med polish och vax. (Se lektion 8.)

Tvätta ofta

Tvingas man välja är det bättre att tvätta ofta och slarvigt än sällan och noggrant. Vintertid när vägarna är saltade och slaskiga bör man tvätta bilen minst en gång var fjortonde dag. Glöm inte att spola rikligt i hjulhus och underrede. Sommartid bör man tvätta minst en gång i månaden. Sot och smuts kommer med regn och det sliter på lacken. Fågelspillning ska avlägsnas fortast möjligt då det kan ge frätskador.

För att se vår film om biltvätt behöver du acceptera att marknadsföringscookies får användas.