Materiel att använda:

  • torkskinn
  • tvätthink

Behöver jag torka?

Krasst sett nej, men det finns nackdelar med att hoppa över momentet. Kalkfläckar gör ytan sträv och det gör att smuts fastnar lättare. Vattendroppar i kombination med starkt solljus ger en förstoringsglaseffekt som kan skada lacken. Inte minst nya bilar med ”mjuk” lack är känsliga. Ska bilen torkas måste den vara ordentligt tvättat med antingen svamp eller borste.

Inga genvägar

Bilen torkas antingen med ett sämskskinn (äkta skinn) eller syntetiskt skinn. Är karossen absolut fri från smuts finns det speciella torkskrapor av silikongummi, men glöm inte att minsta gruskorn ger en repa. Var försiktig och torka av skrapan efter varje tag. Torkskinnen ska vara uppblötta/fuktiga och rena innan de börjar användas och sköljas ur med ljummet vatten med jämna mellanrum. Likt vid schamponeringen torkar man med horisontella drag. Pedanten använder olika sämskskinn till kaross och dörrkarmar/dörrblad/lister på grund av risken för kvarvarande smuts vid de sistnämnda.

Skinnhantering

För att ett sämskskinn ska behålla sina egenskaper kräver det lite enkel omvårdnad. När skinnet är nytt ska det göras rent med vatten och såpa, skölj skinnet noggrant i ljummet vatten. Skinnet ska inte vridas utan kramas torrt detta för att behålla struktur och (lång) livslängd. Av samma anledning bör man med jämna mellanrum tvätta skinnet i såpa. Sämskskinn hängs upp för att torka. Så är inte alltid fallet med de syntetiska skinnen, vissa ska förvaras fuktiga – läs på förpackningen.