Materiel att använda:

  • tvättsvamp(-ar)
  • tvätthink(-ar)
  • bilschampo

Tycke och smak

Vilken typ av svamp man föredrar är högst personligt. Grundkraven är att den ska absorbera mycket vatten och känns hanterlig i handen. Det sista är inte minst viktigt då en tappad svamp är en förverkad svamp. Grus och smuts letar sig in i porerna och repar lacken. I nödfall går svampen (efter rengöring) att använda till fälgarna. Det är lättare att se i vilken kondition svampen är i om den är ljus. Svarta/mörka svampar passar bäst till karossens smutsigaste detaljer.

Schamponering av bilen är en konst

För att minska risken för tvättrepor ska man tvätta med horisontella drag och alltid börja från karossens minst smutsiga del, taket. Exempel 1: Börja från ungefär mitten av taket och svep mot vindrutan, blöt svampen igen och fortsätt till dess att taket är rent. Andra halvan av taket börjar du i mitten och sveper bakåt. Exempel 2: Börja i bakkant och svep mot grillen, blöt svampen efter varje tag. Schamponeringen är tidskrävande, men resultatet är belönande. Glöm inte att öppna dörrarna och göra rent runt dörrblad och karmar.

Hinken

Vattnet i hinken blir snabbt smutsigt och fullt med smågrus. Man bör aldrig använda mer än cirka 4/5 delar av hinkens innehåll då det finns risk att skräp och grus fastnar i svampen med repor som följd. Spola av schampot med rikligt med vatten (undvik högtryck). Öppna dörrarna och spola försiktigt bort smuts och lödder från dörrkarmarna.

För att se vår film om biltvätt behöver du acceptera att marknadsföringscookies får användas.