Köpa begagnad bil

Här kan du läsa om de viktigaste reglerna som gäller för dig som privatperson, när du köper en bil av en annan privatperson.

Att tänka på innan du köper bil av en privatperson

Som köpare har du en skyldighet att ta reda på att den som säljer bilen verkligen är ägare till den. Detta gör du enklast genom att ringa till Transportstyrelsen som kan uppge alla tidigare registrerade ägare till fordonet. Att inte göra denna kontroll medför vissa risker. Du kan läsa mer om dessa på vår sida om fordonsrelaterade skulder.

Klicka på "Läs mer" för att få svar på:

  • Vad är ett äganderättsförbehåll?
  • Finns det fordonsrelaterade skulder på bilen?
  • Gäller garantier och villkor vid privatförsäljning?
  • Vad innebär undersökningsplikt?

Äganderättsförebehåll

En bil som är såld på avbetalning omfattas normalt av ett äganderättsförbehåll, vilket innebär att den som har köpt bilen på avbetalning inte får sälja den vidare utan långivarens godkännande. Uppgift om tidigare ägares eventuella ägandeförbehåll kan du få genom vägtrafikregistret hos Transportstyrelsen.

För att du som köpare ska vara skyddad mot annans ägaranspråk på bilen måste du kontrollera att säljaren är ägare till bilen, att den är betald och att den inte omfattas av något äganderättsförbehåll. Detta kan du som köpare göra genom att begära kvitto och kontakta de tidigare ägarna (till och med senaste bilhandlare).

Bilhandlare kan lägga in en uppgift i vägtrafikregistret om att en bil är såld med äganderättsförbehåll.

Undersök om det finns fordonsrelaterade skulder på bilen

Utöver äganderättsförbehåll bör du kontrollera om det finns fordonsrelaterade skulder på bilen. Med fordonsrelaterade skulder avses i detta sammanhang fordonsskatt, trängselskatt, infrastrukturavgifter och felparkeringsavgifter. Även förseningsavgifter och avgifter hos kronofogden kopplade till dessa skulder omfattas.

För dig som köpare innebär det att du kan bli av med bilen om den ska säljas för att täcka fordonsrelaterade skulder. Eller också kan du tvingas betala för annans skuld för att få behålla bilen.

Kontroll av obetalda fordonsrelaterade skulder görs genom Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor. Tänk på att skatter och avgifter har en viss eftersläpning. Skulden kan därför vara högre än vad som framkommer av registret. Du kan be säljaren att ge dig ett dagsaktuellt utdrag ur sitt trängselskattekonto.

För information om skulder som har gått vidare, bör du kontakta kronofogdens kundservice. Dessa skulder ökar hela tiden med kronofogdens grundavgift, hanteringskostnader, räntekostnader med mera.

M Sverige avråder från att köpa en bil som är belastad med denna typ av skulder.

Garantier och villkor

Garantier brukar inte förekomma vid privata köp. Detta innebär att du måste vara mycket noggrann med att kontrollera bilens skick.

Eftersom köplagen, som reglerar köp mellan privatpersoner, kan avtalas bort är det mycket viktigt att skriva ner villkoren för köpet. Riksförbundet M Sverige har ett utförligt köpeavtal som ni kan använda. Läs alltid villkoren noga och skriv inte under ett avtal förrän du är säker på vad alla villkor innebär. Tänk även på att avtal kan ingås muntligen utan att några handlingar undertecknas, så var tydlig med att du kräver ett skriftligt avtal för att köpet ska anses giltigt.

Undersökningsplikt

Om du blir uppmanad av säljaren att undersöka bilen innan köpet, måste du undersöka bilen noggrant. De fel du borde ha upptäckt kan du sällan göra gällande efter köpet. Om du inte har uppmanats att undersöka bilen innan köpet måste du göra undersökningen snarast efter köptillfället. Undersökningen kan även vara till hjälp för dig att avgöra hur mycket det är skäligt att betala för bilen.

Ett tips är att du och säljaren kommer överens om att göra en undersökning av bilen hos en auktoriserad verkstad före köpet. Avsaknad av yrkeskunskap är nämligen ingen invändning som du kan göra gällande om felet förelåg vid tidpunkten för köpet och du borde ha upptäckt det.

Om det blir fel i bil som sålts av privatperson

Om det visar sig att bilen hade fel vid köpet som du inte kunde upptäcka, kan säljaren bli skyldig att stå för kostnaden för att avhjälpa felet eller ta tillbaka bilen. Det är mycket viktigt att du, innan ett eventuellt avhjälpande av felen, klagar hos säljaren (reklamerar) och berättar om felet.

Du bör göra reklamationen skriftligt, via e-post. Reklamationen ska ske inom skälig tid efter det du har märkt eller borde ha märkt felet. Vad som utgör skälig tid varierar från fall till fall men en bra utgångspunkt är att klaga så snart du kan. Du förlorar din rätt att reklamera fel två år efter det att du köpt bilen, även om det är först då du uppmärksammar felet.

Klicka på "Läs mer" för att få svar på:

  • Vad kan anses vara ett fel på bilen
  • Vilka påföljder kan göras vid ett fel?
  • Kan jag få skadestånd?

Om det blir fel i bil som sålts av privatperson

Om det visar sig att bilen hade fel vid köpet som du inte kunde upptäcka, kan säljaren bli skyldig att stå för kostnaden för att avhjälpa felet eller ta tillbaka bilen. Det är mycket viktigt att du, innan ett eventuellt avhjälpande av felen, klagar hos säljaren (reklamerar) och berättar om felet.

Du bör göra reklamationen skriftligt, via e-post. Reklamationen ska ske inom skälig tid efter det du har märkt eller borde ha märkt felet. Vad som utgör skälig tid varierar från fall till fall men en bra utgångspunkt är att klaga så snart du kan. Du förlorar din rätt att reklamera fel två år efter det att du köpt bilen, även om det är först då du uppmärksammar felet.

Fel

Normalt säljer de flesta privatpersoner sin bil i ”befintligt skick”. Ofta tror sig säljaren då ha friskrivit sig från allt ansvar efter köpet. En bil som säljs i befintligt skick kan trots detta anses felaktig i följande tre fall:

  • Om bilen inte överensstämmer med de uppgifter säljaren har lämnat vid köpet och som kan antas ha inverkat på köpet.
  • Om säljaren har underlåtit att upplysa köparen om något avseende bilen som denne känt till eller får antas ha känt till, som köparen borde kunnat ha räknat med att få veta (t.ex. att mätarställningen inte överensstämmer med bilens riktiga körsträcka) och att detta skulle ha inverkat på köpet.
  • Om bilen är i väsentligt sämre skick än vad köparen, med hänsyn till bilens pris och körsträcka och eventuella övriga omständigheter, kunnat förutsätta.

Om du inte har fått en garanti måste du alltid visa att felen fanns vid köpet och att du uppfyllt din undersökningsplikt.

Det kan variera när en bil anses som felaktig enligt lagstiftning eller avtal eftersom omständigheterna är olika från fall till fall. Du kan få hjälp med en bedömning av just ditt fall av M Sveriges jurister.

Påföljder vid fel

Som köpare har du rätt att kräva att säljaren reparerar felet kostnadsfritt om felet går att avhjälpa. Även om du inte vill att felet avhjälps har säljaren rätt att göra detta. Det är därför viktigt att du alltid reklamera skriftligt till säljaren innan du själv vänder dig till en verkstad.

När du köper bil privat är det oftast svårt att avhjälpa eventuella fel som finns på bilen. Det finns därför möjlighet till prisavdrag. Det innebär att du kan få ersättning för vad det kostar att reparera felet på en verkstad.

Om felet är av väsentlig betydelse för dig kan köpet istället hävas. Det krävs då att säljaren insåg eller borde ha insett att felet var av väsentlig betydelse för dig. För att säljaren ska veta vad som kan anses väsentligt kan det vara bra att skriva in detta i avtalet före köpet.

Skadestånd

Du kan ha rätt att få ersättning för den eventuella skada du har lidit på grund av felet på bilen. Det är först och främst utgifter som du har haft för exempelvis bärgningskostnad. Du måste alltid tänka på att begränsa skadan så mycket som möjligt och kan till exempel inte åka taxi hem från verkstaden om du lika gärna hade kunnat åka med kollektivtrafik.

Om du inte kan komma överens med säljaren

Om du har upptäckt ett fel på bilen och säljaren inte anser att du har rätt eller av annan anledning inte fullföljer de åtaganden som denne är skyldig till, ska du först och främst reklamera skriftligen till säljaren. Det råder då ingen tvekan om att du har reklamerat inom rätt tid. Det är i vissa fall viktigt att du kan styrka det omtvistade felet. 

Som medlem i Riksförbundet M Sverige kan du vända dig till vår juridiska avdelning för att få råd om hur du ska göra.

Om detta inte hjälper tvingas du föra processen vidare. Du kan inte vända dig till Allmänna reklamationsnämnden när tvisten rör två privatpersoner. Den enda möjligheten som finns för dig, om det inte går att komma överens, är att stämma säljaren vid domstol.

Klicka på "Läs mer" för att få svar på:

  • När kan jag ta ett ärende till domstol?
  • Vad täcker mitt rättsskydd?

En prövning i domstol kostar pengar

Om tvisten rör ett belopp om maximalt 26 250 kronor (dvs ett halvt prisbasbelopp år 2023) är ansökningsavgiften som utgångspunkt 900 kronor. Prisbasbeloppet för 2023 är 52 500 kronor. Vid denna typ av mål behöver du endast stå för säljarens rättegångskostnader i begränsad omfattning, liksom du själv endast kan få ersättning för dina rättegångskostnader i begränsad omfattning.

Rättsskyddsförsäkringen täcker generellt sett inte samtliga kostnader. Avsikten är att du med domstolens vägledning ska kunna sköta ärendet utan ombud.

För tvister som överstiger ett halvt prisbasbelopp är ansökningsavgiften som utgångspunkt 2 800 kronor. Kostnaderna varierar, det beror bland annat på om du behöver hjälp av ett ombud vid rättegången och om du har en rättsskyddsförsäkring som täcker en del av kostnaden.

Innan du bestämmer dig för att gå vidare bör du diskutera saken med M Sveriges jurist. Då får du en bedömning av om det, med hänsyn till dina chanser till framgång, kostnader och olägenheter, är värt att gå den vägen. I domstol får både du och säljaren muntligen redogöra för era skäl till tvisten.

Mer information om tingsrätterna och om hur du ansöker om stämning samt vad det kostar hittar du på respektive domstols webbplatser.

Transportstyrelsens kundtjänst och vägtrafikregistret 0771-14 15 16

Kronofogdens kundservice 0771-73 73 00

Länk till M Sveriges köpeavtal

Länk till Sveriges domstolars webbplats