Köpa bil av privatperson
Här kan du läsa om de viktigaste reglerna som gäller för dig som privatperson, när du köper en bil av en annan privatperson.
Ska du köpa eller sälja din bil privat?
Få en tryggare bilaffär på genom att ladda ner och använda vårt köpeavtal.
Att tänka på innan du köper bil av en privatperson
Som köpare har du en skyldighet att ta reda på att den som säljer bilen verkligen är ägare till den. Detta gör du enklast genom att ringa till Transportstyrelsen som kan uppge alla tidigare registrerade ägare till fordonet. Att inte göra denna kontroll medför vissa risker. Du kan läsa mer om dessa på vår sida om fordonsrelaterade skulder.
Klicka på "Läs mer" för att få svar på:
- Vad är ett äganderättsförbehåll?
- Finns det fordonsrelaterade skulder på bilen?
- Gäller garantier och villkor vid privatförsäljning?
- Vad innebär undersökningsplikt?
Om det blir fel i bil som sålts av privatperson
Om det visar sig att bilen hade fel vid köpet som du inte kunde upptäcka, kan säljaren bli skyldig att stå för kostnaden för att avhjälpa felet eller ta tillbaka bilen. Det är mycket viktigt att du, innan ett eventuellt avhjälpande av felen, klagar hos säljaren (reklamerar) och berättar om felet.
Du bör göra reklamationen skriftligt, via e-post. Reklamationen ska ske inom skälig tid efter det du har märkt eller borde ha märkt felet. Vad som utgör skälig tid varierar från fall till fall men en bra utgångspunkt är att klaga så snart du kan. Du förlorar din rätt att reklamera fel två år efter det att du köpt bilen, även om det är först då du uppmärksammar felet.
Klicka på "Läs mer" för att få svar på:
- Vad kan anses vara ett fel på bilen
- Vilka påföljder kan göras vid ett fel?
- Kan jag få skadestånd?
Om du inte kan komma överens med säljaren
Om du har upptäckt ett fel på bilen och säljaren inte anser att du har rätt eller av annan anledning inte fullföljer de åtaganden som denne är skyldig till, ska du först och främst reklamera skriftligen till säljaren. Det råder då ingen tvekan om att du har reklamerat inom rätt tid. Det är i vissa fall viktigt att du kan styrka det omtvistade felet.
Som medlem i Riksförbundet M Sverige kan du vända dig till vår juridiska avdelning för att få råd om hur du ska göra.
Om detta inte hjälper tvingas du föra processen vidare. Du kan inte vända dig till Allmänna reklamationsnämnden när tvisten rör två privatpersoner. Den enda möjligheten som finns för dig, om det inte går att komma överens, är att stämma säljaren vid domstol.
Klicka på "Läs mer" för att få svar på:
- När kan jag ta ett ärende till domstol?
- Vad täcker mitt rättsskydd?