Nätverk på gemensam väg – som M Sverige är en del av – träffade den 8 april Kristdemokraternas tillväxt- och miljökommitté för att ge en sammanfattning av konsekvenserna för fordonsägare, företagare och myndigheter med EU-kommissionens förslag till ny ELV-förordning.

Nätverket företrädes hos Kristdemokraterna (KD) av Henrik Nyberg, Riksförbundet M Sverige, och Jan Tägt, Motorhistoriska Riksförbundet.  Från KD kom sex riksdagsledamöter och två sakkunniga från utskotten för trafik, näring, miljö och jordbruk samt civila frågor. Mötet var en uppföljning på nätverkets frukostmöte den 26 april i Riksdagshuset efter en inbjudan från Kristdemokraterna som önskade få en bättre bild av de problem som nätverket ser i den pågående beredning i rådet och parlamentet. Beredningen har pågått i fem år och har hittills resulterat i närmare 3 000 ändringsförslag.

Historiska fordon är huvudsakligen undantagna, men …

Historiska fordon är huvudsakligen undantagna förslaget, men det gäller inte delar till dessa fordon och inte heller fordon eller reservdelar från fordon som är yngre än 30 år. Det finns en mängd föreslagna inskränkningar som berör allt ifrån vem som får sälja begagnade fordonsdelar till vilka krav som ska ställas på begagnade reservdelar. Det träffar bland annat alla som själva lagar sina fordon, amatörbygger, bygger om eller är engagerad inom motorsporten.

Från vänster, bakre raden: Henrik Nyberg (Riksförbundet M Sverige), Jan Tägt (MHRF) och Magnus Oskarsson (KD). Från vänster, främre raden: riksdagsledamöterna (om inte annat anges): Lili André, Larry Söder, Jan Fjellstedt (sakkunnig), Camilla Brodin, Magnus Jacobsson, Kjell Arne Ottosson och Saga Rypdal Josefsson (sakkunnig).
Från vänster, bakre raden: Henrik Nyberg (Riksförbundet M Sverige), Jan Tägt (MHRF) och Magnus Oskarsson (KD). Från vänster, främre raden: riksdagsledamöterna (om inte annat anges): Lili André, Larry Söder, Jan Fjellstedt (sakkunnig), Camilla Brodin, Magnus Jacobsson, Kjell Arne Ottosson och Saga Rypdal Josefsson (sakkunnig).

Undantag och avfall

Regeringskansliet har i förhandlingarna i rådsarbetsgruppen fått igenom att fordonsägaren kan få behålla ett fordon, även om det klassats som avfall. Det avser fordon av särskilt kulturellt intresse och fordon som ägaren avser att laga. Men även här finns skäl till förbättringar.

  • För det första är dessa undantag frivilliga för medlemsstaterna vilket innebär att de kan välja att tillämpa dem, men även att avstå.
  • För det andra är inte fordon av särskilt kulturellt intresse definierade. Nätverk på gemensam väg har drivit frågan för att få undantag för fordon i motorsport, amatörbyggen, ombyggda och uppbyggda fordon, fordon som ingår i samlingar eller står på museum och det oavsett ålder och skick.

Äganderätten satt under prövning

Sammanfattningsvis är äganderätten satt under prövning då fordonet kan fråntas dig för skyndsam skrotning. Är det ägaren som ska avgöra vad som ska hända med fordonet eller är det staten genom dess tjänstemän när förordningen är antagen och ska implementeras i Sverige? Nätverket anser att rätten till privat egendom ska garantera fordonsägarens rätt att avgöra vad som ska ske med fordonet, med självklar respekt för gällande miljö- och trafiklagstiftning.

Nätverket har två gånger vänt sig till justitieminister Gunnar Strömmer med öppna frågor, för att få ett klargörande hur obligatorisk skrotning av fordon som av myndigheten bedömts som avfall, kan vara förenlig med ägarens rätt till privategendom. Justitieministern har ännu inte besvarat dessa frågor.

Nätverket uppskattar Kristdemokraternas initiativ

Nätverk på gemensam väg uppskattar och satte stort värde på Kristdemokraternas initiativ och ser fram emot fortsatt dialog i denna och andra frågor som särskilt berör alla Sveriges ägare av begagnade fordon.