Det högre allmänna prisläget i samhället gör att de ekonomiska marginalerna krymper för allt fler hushåll. När allt kostar mer är det viktigt att veta hur det kan gå att spara in på utgifterna. För M Sverige är det här vanliga frågor. Här följer våra råd om vad som är rätt och fel åtgärder.

– Det absolut bästa rådet är att planera resorna och att använda bilen mindre genom att till exempel göra flera ärenden samtidigt. Då minskar kostnaden inte minst för drivmedel, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Men bränslet är inte alltid den största kostnaden. Nyare bilar har ofta bättre bränsleekonomi men i stället en rejäl värdeminskning som gör att varje mil med bilen ändå blir ganska dyr. Alla fasta kostnader som försäkring, skatt och service kan också bidra till att milkostnaden blir högre än vad många tänkt sig.

– Det absolut bästa rådet är att planera resorna och att använda bilen mindre genom att till exempel göra flera ärenden samtidigt säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.
– Det absolut bästa rådet är att planera resorna och att använda bilen mindre genom att till exempel göra flera ärenden samtidigt säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

M Sveriges råd för en god bilekonomi:

Rätt

 • Snålkör. Sänk farten lite och använd inte farthållaren. Håll ordentligt avstånd så att du kan köra som du tänkt och sakta ner genom att släppa av på gasen. Rulla fram långsamt så länge du kan innan rödljus och stanna helt bara när du måste.
 • Samåk. Åk med en kollega till jobbet. Det kan bli en bra besparing även om det bara gäller en del av en sträcka. Samla ihop ett gäng och turas om att skjutsa barnen till deras aktiviteter.
 • Byt hjul själv. Eller skippa åtminstone däckhotellet. Det tar inte särskilt lång tid att byta hjul. Även torkarblad är ofta väldigt enkelt att byta själv.
 • Använd M Sveriges Bilkalkyl. Räkna på vad din bil kostar att köra och se vad du kan spara. msverige.se/bilkalkyl

Fel

 • Byt bil. Det kan finnas fördelar med att byta bil om det till exempel handlar om att gå över till en mindre bilmodell som har väsentligt lägre milkostnad, men i övrigt finns inga ekonomiska fördelar med ett förhastat bilbyte.
  Så länge bilen inte blivit gammal eller drabbas av återkommande dyra fel är det bästa att ha kvar den i stället för att byta till en annan.
 • Spara in på service. Förebyggande underhåll är alltid billigare än haverier som kan kosta mångdubbelt mer att åtgärda.
  Att behålla bilens värde förutsätter att den servas enligt rätt intervall.
  Jämför i stället priset mellan olika verkstäder. Det kan också gå att spara pengar genom att åka till en bilverkstad på en mindre ort där priserna är lägre.