Sand mellan tårna, skördefester och sällsynta fåglar. Öland är ett paradis som välkomnar året om och bjuder på stora naturupplevelser – även bortom semestertrånga stränder. Det senare kräver lite extra tid, men ger mångdubbelt tillbaka

VACKRA VÄGAR 

Löttorp-Byrums Sandvik
Efter en färd genom lummiga lövskogar når man en av Ölands skönaste kuststräckor som bjuder på allt från klapperstensstränder och dramatiska klinter till raukar och badvänlig sandstrand.
Via: Alvedsjö och Hornsudden.
Längd: cirka 15 km.

Böda-Ölands norra udde
Man lämnar badparadiset på östkusten, passerar pampiga tallskogar och hamnar på en fantastisk, havsnära väg till Långe Erik på landskapets nordspets.
Via: Hagskog, Byxelkrok och Neptuni åkrar.
Längd: cirka 25 km.

Natur: Trollskogen, Ölands norra udde

Väl värt sträckan är områdets höga murgrönsklädda tallar, ihåliga stammar, nästan tusenåriga knotiga ekar och klapperstensstrand med vita stenar. Här ligger också ett av Ölands två Naturum; Trollskogen tar sikte på insekter medan Ottenby i söder har fokus på fåglar. Här ligger också fyren Långe Erik, inte lika hög som Långe Jan i söder, men ändå 32 meter, vackert byggd i kalksten och klar 1845. Ta med kikare och klättra upp!

Vatten: Äleklinta

Många anser kustpartiet vara ett av Ölands vackraste, dessutom med många fina badmöjligheter. Om man promenerar norrut från Äleklinta blir stranden alltmer dramatisk, alvaret når ända fram till landborgens kalkstensbrant som stupar rakt ner mot havet. Här hittar man också fiskeläget Bruddesta med byggnadsminnesmärkta, vasstakstäckta sjöbodar murade av kalksten. 

Böda och Köpingsvik är kanske de mest välkända men inte de enda öländska badparadisen. Längs ostkusten hittar du också Näsbybadet och Stenåsabadet. På västkusten är Byrums  Sandvik, med Ölands enda riktiga raukfält, och Haga Park väl värda ett dopp.
Böda och Köpingsvik är kanske de mest välkända men inte de enda öländska badparadisen. Längs ostkusten hittar du också Näsbybadet och Stenåsabadet. På västkusten är Byrums Sandvik, med Ölands enda riktiga raukfält, och Haga Park väl värda ett dopp. Foto: Alexander Hall

Kultur: Himmelsberga

Ölands museum omfattar större delen av den idylliska och välbevarade radbyn Himmelsberga. 1700- och 1800-talsgårdar, skrockande höns och bökande lantrasgrisar i en kreativ mix med konsthall, butik och servering under valnötsträdet.

Stad: Borgholm

Det är inte bara kungafamiljen som drar hit på solsemester. Sommartid mångdubblas befolkningen och staden är inte sen med att leverera säsongsöppnade klubbar, butiker och glasskiosker. Stadigt, året runt står ändå Borgholms slottsruin och museum, kallbadhus och naturreservatet Borga hage.

Familj: Fornborg

Prova på gammaldags hantverk och bågskytte i den rekonstruerade fornborgen Eketorps borg. Platsen, belägen på södra öns alvar, är som tagen ur en saga med sin fem meter höga cirkelrunda ringmur. Hantverkare i kläder från järnålder och medeltid befolkar borgen under sommaren och guidar dig genom dåtidens spel och lekar. Grisar, får och höns vandrar fritt bland besökare.
Läs mer om Eketorps fornborg

Mat: Lammbutiken i Äpplerum

I Skinnboden finns kardad ull, lammskinn och klädda möbler. I Matboden hägrar närproducerade delikatesser som bröd, mjöl, rapsolja, marmelader, honung, kött och salami. Kafé och glass.
Läs mer på lammbutikeniapplerum.se

Bo: Bo Pensionat, Vickleby

Klassiskt pensionat från 1914 längs byns pittoreska huvudgata. Vickleby var under första hälften av 1900-talet en samlingsplats för konstnärer och andra kulturpersonligheter. Granne ligger Capellagården, som den legendariske formgivaren Carl Malmsten köpte 1957, med ambitionen att skapa en skola för hand och ande. Sextio år senare är Capellagårdens trädgård och trädgårdsbutik ett populärt besöksmål under odlingssäsongen. Dessutom konstutställningar såklart.
Läs mer på bopensionat.se