Materiel att använda

  • avfettningsmedel
  • sedvanlig tvättutrustning

Ha rätt förutsättningar

Avfettning är det mest grundläggande steget mot en ren bil och något av ett måste innan en polering och/eller vaxning. Avfettning får aldrig användas vid starkt solljus eller på varm kaross. Beroende på typ av medel måste karossen dessutom vara torr för bästa effekt. Avfettning kan användas över hela karossen dock ska man undvika känsliga gummidetaljer (exempelvis vindrutetorkare) samt hjulhus och underrede då det i förlängningen kan störa bilens rostskydd. Under dörrar och i dörrkarmarna kan man applicera avfettning med en tvättsvamp.

Rätt avfettning i rätt tid

Det finns huvudsakligen tre varianter av avfettning:

  • Kallavfettning använder man för att lösa upp tjärfläckar, salt och fett vilket gör den särskilt lämpad under vinterhalvåret. Som regel behöver man bara använda kallavfettning upp till dörrhandtagen. Kallavfettning ska användas på torr kaross.
  • Alkaliska avfettning är starkt basisk och används för att ta bort lättare smuts så som vägdamm, pollen och sot, en sommaravfettning om man så vill.
  • Microavfettning som enkelt uttryck är en korsning av de två tidigare, en bra kompromiss som är duglig oavsett säsong.

Så här gör du

Tillverkarna ger olika rekommendationer för hur länge medlen ska verka men för att inte tappa i effektivitet får de inte dunsta. Oavsett typ är avfettning ett effektivt rengöringsmedel som ska använda sparsamt och i en tvätthall med oljeavskiljare.

Notera dock att inget avfettningsmedel är bra på att lösa upp bromsdamm därför använder man speciella fälgrengöringsmedel (se lektion 2). Alla typer av avfettning fungerar bäst om de spolas av under tryck, använd gärna högtryckstvätt. Även om bilen ser ren ut bör avfettning alltid efterföljas av en svamptvätt eller spolas med schampo avsett för högtryckstvätt.

För att se vår film om biltvätt behöver du acceptera att marknadsföringscookies får användas.