Materiel att använda:

  • fälgrengöring
  • fälgborste/diskborste
  • bilschampo
  • tvättsvamp
  • bilvax/fälgvax

Bra hjälpmedel

Det är en utmaning att hålla bilens juveler rena men med bra medel och envishet blir resultatet bra. Fälgrengöring är en kraftig men ytterligt effektiv kemikalie. I sällsynta fall kan de missfärga lackerade fälgar (och plastdetaljer som ventilgummin och täckkåpor/navkapslar) göra lackerade fälgar matta. Är du rädd om fälgarna prova först på en mindre yta eller på fälgens insida. Är det mycket tjära på fälgarna kan fälgrengöringen kompletteras med tjärlösande avfettningsmedel.

Tvätta med fälgborste

En fälgborste är perfekt för att komma åt i fälgens ekrar men en vanlig diskborste fungerar i stort lika bra. För att få rent ekrarna använd en vanlig tvättsvamp, avsluta med att tvätta själva däcket. Det blir både snyggare och håller längre.

Vårda

För att aluminiumfälgar ska hålla sig rena och vara lätt tvättade bör de vaxas, ju oftare ju bättre. Fälg- och biltillverkare rekommenderar som regel vaxning en gång i månaden… Som alternativ till de vanliga bilvaxerna finns fälgvaxer men även specifika förseglingsprayer som bygger på nanoteknik.

Nanoförseglingen har längre hållbarhet än de traditionella vaxerna men merkostnaden för nanoprodukterna är trots allt svårmotiverad. Till en väl vaxad fälg behöver man inte använda fälgrengöring – svamp och bilschampo räcker. Notera att bakhjulen har en tuffare miljö än fram (mer vattenspray) och därför slits vaxskyddet snabbare.