Materiel att använda

  • Dammsugare
  • Microfiberduk
  • Fönsterputs
  • Tandborste
  • Handtvål
  • Kemikalier för bilklädsel

Tvätta bilens klädsel

En rejäl dammsugning räcker långt. Använder du tvätthallens dammsugare? Torka av munstycket så det inte är oljigt och smutsigt. Djurhår och liknande kan kräva klistrig klädroller för att försvinna. Fläckar på klädseln? Det finns en mängd rengöringsmedel men innan du går lös med kemikalierna prova med vanligt ljummet vatten. Borsta försiktigt på fläcken med en mjuk tandborste och torka med en microfiberduk. Även läderklädslar ska dammsugas och då gärna med borstmunstycke.

Rengöra läderklädsel

Att rengöra en läderklädsel är inte svårt. Vill man inte använda specifika rengöringsmedel kan en mild tvållösning kan vara ett ekonomiskt alternativ. Att smörja läderklädseln är viktigt, även här finns en uppsjö produkter. Oavsett om det är textil eller läder bör man testa rengöringsprodukten på en undanskymd plats för att se hur klädseln reagerar. Lektion 10 ger en mer ingående beskrivning av lädervård.

Instrumentbräda och plast

Vatten och microfiberduk klarar de flesta situationer. Tänk på att skölja ur trasan så att inte smuts från panelen repar bilens känsligare delar, så som klarlackade dekor- eller träpaneler. Man bör även undvika att torka radiodisplayer och liknande då microfiberdukar riskerar att repa mjuka material. Till instrumenttavlorna och displayer fungerar en mjuk linnetrasa med vatten eller fönsterputsmedel bättre. För att få rent dammiga friskluftsutblås doppar man en mjuk tandborste eller pensel i tvållösning och borstar försiktigt. Blås rent med tryckluft. Är panelen riktigt smutsig är en nagelborste eller liknande i kombination med tvållösning och försiktigt skrubbande effektivt. Eftertorka med microfiberduk. Akta bilens elektronik.

Göra rent glasrutor

Rena rutor är en fråga om trafiksäkerhet. För att få bort den feta filmen från rutorna (vilken kommer från bland annat bilens plaster) använd vanligt fönsterputs och linneduk. För bästa resultat byt till en helt torr trasa och torka/gnugga rutorna riktigt torra. Glöm inte backspegeln och solskyddet sminkspegel. Ett gångbart alternativ till linne- och bomullstrasor är microfiberdukar som är anpassade för glasrutor. Trasorna finns i välsorterade biltillbehörsfirmor.

För att se vår film om biltvätt behöver du acceptera att marknadsföringscookies får användas.