Läderklädsel – ett lyxigt och praktiskt tillval. Men läder behöver omvårdnad för att vara representativ och slitstark.

Dammsugning

Dammsug klädseln noggrant. Det gäller att komma ner vid sömmarna och i alla klädselns skrymslen. Viss försiktighet krävs så att dammsugarens munstycke inte rispar klädseln. Använd gärna en mjuk men fast pensel för att verkligen få rent runt sömmarna. Tryckluft kan hjälpa. När klädseln är helt fri från lössmuts, torka av den med en fuktig trasa. Mikrofibertrasor kan torka ut läder, men skinnet återfettas i ett senare moment.

Rengöring – lätt smutsad klädsel

Det finns en rad vattenbaserade specialtvättmedel för billäderklädslar som inte torkar ut lädret. Instruktionerna brukar vara att klädseln ska smörjas eller baddas med en lösning för att sedan torkas av. Medel som baddas på är tidsödande, men resultatet brukar bli bra. Innan du behandlar ett större område, testa att produkten inte missfärgar lädret. När klädseln är ren bör den smörjas enligt punkt fyra. Det finns medel som är både rengörande och vårdande i ett moment.

Rengöring – svårt smutsad klädsel

Har bilen stått oanvänd en längre tid kan fukt i kupén kan göra lädret prickigt. Det finns kraftiga specialmedel men även så kallad lädertvål*. Detta används tillsammans med ljummet vatten och en mjuk borste. Prova på en undanskymd plats innan du börjar skrubba hela klädseln. Överdriv inte tvålanvändningen, det ska löddra men inte mer än så. Arbeta med små fält åt gången och torka av klädseln innan tvålen börjar torka. Torka extra runt sömmarna och om möjligt dammsug upp resterande fukt. Sömmen blir ren och man riskerar inga tvålrester. Låt klädseln torka ordentligt innan nästa steg.

Insmörjning

Det viktigaste momentet för att läderklädseln ska få ett långt liv är att den smörjs med jämna mellanrum, gärna en gång i halvåret. Vanligt läderbalsam fungerar bra, lägg på ett tunt lager och polera bort eventuellt överskott med en trasa. Det finns specialmedel för bilklädslar. Generellt är de något mer lättarbetade samtidigt som de i regel innehåller någon form av UV-skydd. Vilken man föredrar är en smaksak, det är viktigare att klädseln smörjs regelbundet för att den ska behålla sin spänst.

Fotnot *

Lädertvål är uttorkande. En professionell klädselrenoverare använder specialmedel. För en värdefullare bil än vår testbil kan det vara klokt att låta en professionell klädselrenoverare göra arbetet.

För att se vår film om biltvätt behöver du acceptera att marknadsföringscookies får användas.