Det är lätt att lockas av det till synes enkla bilinnehavet som privatleasing erbjuder. Men om man gör sin hemläxa kan det visa sig vara smartare att ta ett personbilslån. Vilka är för- och nackdelarna med de olika finansieringsformerna?
Personbilslån – blancolån eller billån
Funderar du på att finansiera ditt personbilsköp med ett lån finns det några saker att fundera på. Först behöver du vara klar över vilket alternativ som passar dig bäst: Blancolån eller ett renodlat billån? Skillnaden är att för det senare betalar du en lagstadgad kontantinsats på 20 procent av kostnaden, som du måste erlägga med egna pengar.
Men kontantinsatsen kan även delvis eller helt finansieras genom en inbytesbil, beroende på dess värde. Det ena behöver dock inte vara bättre än det andra, utan är olika sätt att lägga upp finansieringen på. Viktigast oavsett vilken typ av lån du väljer är att göra en beräkning på den nya bilens värdeminskning.
Så fort du har skrivit på och skakat hand med bilhandlaren har bilen börjat sjunka i värde. Du vill med andra ord inte sitta med en skuld som är större än vad bilen är värd den dag du eventuellt vill sälja den.
Fördelar med att finansiera en ny bil genom lån i stället för privatleasing, är att du inte begränsas av en viss körsträcka varje månad, du har möjligheten att beställa bilen precis som du vill ha den, plus att du har lite större flexibilitet över ägandet vad gäller service och reparationer. Du kan dessutom behålla den hur länge du vill eller sälja den när du vill.
Jämför kostnaden för ett billån och ett leasingavtal för samma bilmodell. Vilken form av finansiering blir smartast i ditt fall?
Leasing på 12, 24 eller 36 mån
Denna finansieringsform har blivit allt vanligare och innebär ett relativt enkelt bilinnehav. Men låt inte den blänkande, nya bilen skymma sikten för det finstilta i kontraktet. Det är avtalsvillkoren som reglerar dina rättigheter. Det är också ganska dyrt att äga en helt ny bil och bara ha den i upp till tre år.
Vanligast binder man upp sig på 36 månader. 24 månader är heller inte ovanligt och vissa erbjuder även 12 månader. Ju kortare bindningstid, desto högre blir månadskostnaden.
Kontrollera vad som ingår i leasingavtalet
Skatt och malus-skatt ingår sällan, inte heller försäkring, trängselskatt eller tillval som vinterhjul. Det gör däremot oftast service och garantier.
Gör en beräkning på ungefärlig körsträcka per år – matchar den det som erbjuds i leasingavtalet? Fundera även på hur livet kan komma att se ut de närmaste åren. För en familj är detta kanske ett mindre bekymmer, men är du yngre och lever mer spontant kan privatleasing rent av vara en dålig idé. Ett leasingavtal är sällan billigt att ta sig ur om det alls är möjligt.
Servicebok och normalt slitage
Kom ihåg att serviceboken ska vara korrekt ifylld och att bilen ska vara omskött både in och utvändigt. Normalt slitage är godkänt – vad som räknas som normalt och onormalt slitage står uppskrivet i avtalsvillkoren. Glöm inte att däcken också omfattas av normalt och onormalt slitage. Kolla även vad det står om exempelvis mindre stenskott, skador på fälgar och dörruppslag.