Ta del av våra bästa tips om vad du ska tänka på när du köper en begagnad bil.

När du ska köpa en begagnad bil, är det bra att använda internet för att leta efter rätt bil. Jämför priser och ta reda på vilken bilhandlare som har bäst erbjudande. Var inte rädd för att pruta.

Annonsen blir alltid en del av bilens avtal, så spara gärna en kopia. Det är vanligt att bilhandlare försöker friskriva sig från ansvar om att innehållet i annonsen blivit fel men det fungerar inte så. Det som står i annonsen gäller.

Det ska alltid finnas en varudeklaration på bilen i bilhallen. Denna blankett ger kortfattad information om skicket på vissa delar och om bilens historik. Man ska inte behöva fråga efter den. Om den saknas kan det kanske vara lika bra att vända sig till en annan, mer seriös bilhandlare.

Om du har skrivit på ett affärsförslag men sedan ångrar dig kan du välja att bryta avtalet så länge du inte tagit emot bilen. Bilhandlaren har då rätt till viss ersättning. Efter att du har tagit emot bilen finns ingen möjlighet för dig att ångra dig.

Reklamationsrätten gäller oavsett hur begagnad bilen är. Även om företaget inte lämnar några garantier, vilket är frivilligt, så gäller alltid konsumentköplagen. Fel som visar sig inom sex månader anses därför ha funnits vid köptillfället om de kan anses som ursprungliga. Fel som inträffar plötsligt, som exempelvis en brusten kamrem, räknas sällan som ursprungligt.