Kontrollera om det finns skulder på bilen före köpet

Förutom att kontrollera att bilen är betald finns det ytterligare en sak som du bör tänka på att undersöka innan du köper en begagnad bil av en privatperson.

I princip ska du inte behöva oroa dig för att bilen belastas med några skulder när du köper bil av bilhandlare. Det är dock inget som hindrar att du, för att minimera riskerna, även kontrollerar bilar som du har för avsikt att köpa av bilhandlare. Det är alltid bra att göra en kontroll då fordonsrelaterade skulder kan ge oanade konsekvenser.

Lag (2014:447) om rätt att ta fordon i anspråk för fordringar på vissa skatter och avgifter. Lagstiftningen innebär att ett fordon kan tas i anspråk för tidigare ägares obetalda fordonsrelaterade skulder, även om det skett ett ägarbyte och det nu är du som äger fordonet.

Med fordonsrelaterade skulder avses i detta sammanhang fordonsskatt, trängselskatt, felparkeringsavgifter och infrastrukturavgifter. Även förseningsavgifter och avgifter hos Kronofogden kopplade till dessa skatter och avgifter omfattas.   

Riskerna med att köpa en skuldbelagd bil 

För dig som köpare av en skuldbelagd bil innebär det att du  riskerar att bli av med bilen för att den ska säljas i syfte att täcka fordonsrelaterade skulder. Om de obetalda skulderna och förrättningskostnaderna hos Kronofogden betalas, t.ex. av dig, faller Kronofogdens beslut om att ta fordonet i anspråk. Du får då behålla bilen, men det riskerar kosta mer än det smakar. På grund av detta är det viktigt att du kontrollerar om det finns några obetalda fordonsrelaterade skulder.

Hur kontrollerar du om bilen belastas med fordonsrelaterade skulder? 

Vi tycker inte att det räcker att kontrollera med ägaren av bilen, även om det är denne som borde ha bäst kontroll på om det finns skulder kopplade till bilen. Vi rekommenderar att du själv undersöker om bilen du har för avsikt att köpa har belagts med obetalda fordonsrelaterade skulder.

Kontakta Transportstyrelsen för obetalda skatter och avgifter

Du bör kontrollera hos Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor om det finns obetald fordonsskatt, trängselskatt, felparkeringsavgift eller infrastrukturavgifter (fordonsrelaterade skulder). Tänk på att vissa skatter och avgifter har en viss eftersläpning innan de registreras in.

Skattebeslut om trängselskatt fattas inte förrän månaden efter passeringen, och felparkeringsavgifter registreras i vägtrafikregistret först någon vecka efter avgiftens utfärdande. Skulden kan därför vara högre än vad som framkommer av registret. Du kan även be att få ett dagsfärskt utdrag ur trängselskattekontot av den som säljer bilen.

Kronofogdens kundservice 0771-73 73 00

Har skulder gått vidare till Kronofogdemyndigheten?

För information om skulder som gått vidare till Kronofogden är informationen hos Transportstyrelsen inte tillräcklig utan här gäller det att kontakta Kronofogdens kundservice.

Skulder som gått vidare till Kronofogden ökar hela tiden eftersom skulden ökar med Kronofogdens grundavgift, hanteringskostnader, räntekostnader m.m.

Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor 0771-14 15 16

M Sverige avråder från att köpa en bil som är belastad med denna typ av skulder!

I december 2023 fanns det, enligt Kronofogdemyndighetens (KFM) statistik, 181 036 personer med fordonsrelaterade skulder. Det totala skuldbeloppet uppgick till  över 1,3 miljarder kronor. Bland de enskilt största skuldslagen fanns fordonsskatt och felparkeringsavgifter. En betydande del av skulderna hos KFM kan hänföras till så kallade fordonsmålvakter.

Det finns regler som ger staten rätt att omhänderta fordon för att täcka vissa skatter och avgifter. Bestämmelserna återfinns i lag (2014:447) om rätt att ta fordon i anspråk för fordringar på vissa skatter och avgifter.

Syftet med lagen är att minska restförda fordonsrelaterade skulder till det allmänna och att minska incitamenten att använda sig av så kallade fordonsmålvakter.

En fordonsmålvakt är en person som är antecknad som ägare av fordonet i vägtrafikregistret, i stället för den som faktiskt äger fordonet och/eller den som brukar fordonet. Kännetecknande för en fordonsmålvakt är att målvakten ofta är oanträffbar när man söker honom eller henne och att fordonsmålvakten ofta saknar utmätningsbara tillgångar. Fordonsmålvakten invänder ofta att den civilrättslige ägaren är en annan än den registrerade ägaren. Många gånger leder detta till att fordonet inte kan utmätas för målvaktens skulder. Uppgiften i vägtrafikregistret anses med lagändringen  inte vara ett bevis om äganderätt utan enbart en sammanställning  över registrerade ägare.

Rätten att ta fordon i anspråk för fordringar på vissa skatter och avgifter

Vilka fordringar gäller det?

De fordringar som kan göra att bilen tas i anspråk för betalning är främst felparkeringsavgift, trängselskatt, fordonsskatt och infrastrukturavgift.

Lagen reglerar vilka fordringar som kan resultera i att bilen får tas i anspråk för betalning. Dessa är statens och kommuners fordringar på avgifter enligt lagen (1976:206) om felparkeringsavgift, statens fordringar på trängselskatt eller avgift enligt lagen (2004:629) om trängselskatt,  på fordonsskatt eller avgift avseende fordonsskatt enligt vägtrafikskattelagen (2006:227), skatt eller avgift enligt lagen (2006:228) med särskilda bestämmelser om fordonsskatt och avgift enligt lagen (2014:52) om infrastrukturavgifter på väg eller föreskrifter som har meddelats med stöd av den lagen.

När får fordonet tas i anspråk?

Vid indrivningen av dessa fordringar får KFM besluta att ta i anspråk det fordon som skatten eller avgiften avser för betalning av skulden. Förutsättning för åtgärden är att den skuldsatte saknar utmätningsbara tillgångar som räcker till betalning av skulden och att fordonet inte tillhör eller inte kan anses tillhöra den skuldsatte.

Uppgift i vägtrafikregistret

Uppgift om KFM:s beslut ska föras in i vägtrafikregistret.

Lag (1982:129) om flyttning av fordon i vissa fall.

I dessa fall blir reglerna om omhändertagande flyttning aktuella

Ett felparkerat fordon ska i vissa fall kunna flyttas och omhändertas. Det är inte tanken att regleringen ska drabba de fordonsägare som är i dröjsmål med betalningen av någon eller några enstaka felparkeringsavgifter. I stället krävs att fordonets ägare har obetalda och förfallna skulder avseende avgifter enligt lagen (1976:206) om felparkeringsavgift som uppgår till ett belopp som indikerar att en enskild helt enkelt struntar i regler om parkering och betalning av avgifter.

Kronofogdens kundservice: 0771-73 73 00

Transportstyrelsens kundtjänst för fordonsfrågor 0771-14 15 16