Motormännens undersökningar visar att upp till 40 procent av bilförarna somnat eller nästan somnat vid ratten. Inför sommarens sista stora hemvändarhelg med intensiv trafik och långa resor rekommenderar bilistorganisationen alla trötta förare att stanna och ta en tupplur vid lämplig rastplats.

– Det finns forskning som pekar på att fler trafikolyckor är trötthetsrelaterade än alkoholrelaterade. Trötthet och sömnbrist i kombination med bilkörning är livsfarlig. Säker bilkörning fordrar total uppmärksamhet och koncentration säger Berndt Sehlstedt på Motormännen.

Trafikverket har i studier visat att personer som har varit vakna i mer 17 timmar får liknade symtom som en person som har 0,5 promille alkohol i blodet och 0,2 promille är gränsen för rattfylleri.  

– Tröttheten bland bilisterna ser sannolikt olika ut sett till vilken tid på dygnet man kontrollerar, troligen är bilisterna tröttare på kvällarna och nätterna än mitt på dagen. Det är viktigt att varje bilist tar sitt ansvar och vilar om de är trötta. Vid bilkörning är det viktigt att man pigg och alert, annars riskerar man sitt och andras liv på vägen, säger Berndt Sehlstedt.


Det enda som råder bot på trötthet är att sova ut ordentligt. Är detta inte möjligt finns det enligt vetenskapliga studier endast en kortsiktig lösning: parkera bilen och ta en så kallad power-nap, en tupplur om 15-20 minuter, inte mer. Drick helst också en kopp kaffe före tuppluren.

– En power-nap motsvarar ungefär 1,5 timmes effektiv sömn och tillsammans med kaffet, där koffeinet tar cirka 20 minuter för att verka, avslutar Berndt Sehlstedt.

För mer information:

Berndt Sehlstedt, berndt.sehlstedt@motormannen.se

08-690 38 52, 070-749 82 39