Motormännen kräver idag besked från de politiska blocken om hur det livsfarliga mobilpratandet vid ratten ska bekämpas. I samtliga europeiska länder är det krav på handsfree för bilförare. Endast i Sverige är det tillåtet att köra bil och samtidigt prata i mobiltelefon utan handsfree. Nu är det hög tid att politikerna ger besked om när Sverige får samma regler.

- Sverige är ett föregångsland inom trafiksäkerhet, och därför bör vi åtminstone hålla samma miniminivå som övriga Europa. När det gäller mobiltelefonanvändning och bilkörning ligger vi långt efter, därför kräver vi att nästa infrastrukturminister inför en lag som förbjuder mobiltelefonanvändning vid bilkörning, säger Maria Spetz, vd på Motormännen.

 

Länder som Moldavien, Vitryssland och Ukraina har handsfreekrav. I Sverige beräknas mobiltelefonanvändning orsaka 10–20 människors död i trafiken varje år. Vill man komma åt dessa olyckor är den enklaste åtgärden ett förbud mot handhållen mobiltelefonanvändning vid bilkörning.

– Det absolut värsta är när bilförare sms:ar samtidigt som de kör. Att sms:a medan man kör bil ökar olycksrisken med hela 23 gånger. Sms:andet är lika farligt som att köra bil kraftigt berusad. Det borde vara skäl nog för svenska politiker att införa ett handsfreekrav, säger Maria Spetz.

En ny lag om handsfree borde vara enkel att införa även i Sverige när den redan finns i övriga Europa. Dessutom har Trafikverket tidigare föreslagit en lagstiftning i frågan.

– Handsfreekrav har ett brett folkligt stöd bland svenskarna. Det finns inga skäl till att inte införa detta krav, när man kan se så goda trafiksäkerhetseffekter, avslutar Maria Spetz.

För mer information:

Mikael Höög, pressansvarig, mikael.hoog@motormannen.se,

08-690 38 51, 070-343 55 99

Maria Spetz, vd Motormännen maria.spetz@motormannen.se
08-690 38 53, 070-694 83 15

Niklas Stavegård, trafiksäkerhetsansvarig, niklas.stavegard@motormannen.se

08-690 38 33, 070-355 59 39