Bilar blir allt mer komplicerade, och många bilister känner att det är svårt att ha koll på vad alla varningslampor i bilen betyder. Men det går att slippa både stress och onödiga utgifter. Läs på i bilens instruktionsbok så att du vet vad du ska göra ifall en av bilens varningslampor tänds.

– En första indikation är färgen på lampan. En röd varningslampa kan kräva att man stannar så snart det går, och att ett fel behöver åtgärdas omedelbart. Risken för dyra följdskador är stor om fel lämnas utan åtgärd, säger Milos Kosijer, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

En vanlig varningslampa är motorvarningslampan, som tänds om något är fel i motorn eller i avgasreningen. Men trots att lampan lyser och bilen känns orkeslös, kan det under vissa förutsättningar vara möjligt att köra vidare hem eller till en verkstad, utan att behöva ringa efter bärgning.

– Ofta går motorn automatiskt ner i ett nödläge med reducerad effekt, trots att något är fel, både för att skydda motorn men också så att man inte ska behöva bli stående vid vägkanten, säger Milos Kosijer.

Om varningslampor för flera olika system i bilen börjar lysa samtidigt kan felet ibland vara enkelt – bilens batteri kan ha för låg spänning. Det kan inträffa om bilen har blivit stående länge eller om batteriet börjar bli gammalt. Ofta räcker det då med en stunds körning för att ladda det igen.

En annan vanlig varningslampa är den för dieselbilens partikelfilter. Det kan bli igensatt av sot om bilen bara körts korta sträckor. Även här finns enkla lösningar för att förhindra att fel förvärras och slippa dyra verkstadsbesök.

– Det är vanligt att biltillverkare tipsar i instruktionsboken om att bilen ska köras i 15–20 minuter i landsvägsfart med motorn på ett lite högre varvtal, då stiger temperaturen i partikelfiltret och sotet kan brännas bort, säger Milos Kosijer.

Genom att vara förberedd och lära känna sin bil kan det alltså vara möjligt att spara både tid och pengar.

För den som snabbt behöver veta vad varningslampan betyder, finns en lista på msverige.se/varningslampor