Om omständigheterna tillåter kan det åter vara dags för utlandsresor under sommaren. Många passar på att hyra bil på resmålet men det kan vara knepigt att förstå villkoren i avtalet. M Sverige reder ut vad som gäller för att hyra bil utomlands.

Det finns olika sätt hyra bil, antingen via en märkesuthyrare som äger egna bilar och har lokalkontor. Då har du ett och samma avtal hela vägen. Eller via en hyrbilsförmedlare som i sin tur har avtal med olika lokala hyrbilsföretag som tillhandahåller själva bilen. I det fallet kommer du att ha två olika avtal. Det gäller att hålla reda på vem som ansvarar för vad och att du inte betalar dubbelt för tillvalsförsäkringar.

Ska du passera landsgränser med din hyrbil krävs skriftligt tillstånd från hyrbilsföretaget. Var beredd på att kunna visa upp det vid gränspassage.

Internationellt körkort behövs utanför EU och ibland kräver också hyrbilsföretag i EU land att du visar upp ett internationellt körkort vid uthämtning av bil även om ditt svenska körkort duger gott till att köra med i landet. Kontrollera i samband med att du bokar.

Läs det finstilta

Ta dig tid att läsa det finstilta i avtalsvillkoren. Där bör stå hur du får använda bilen, vem som betalar skador som uppkommer och vilket ansvar uthyraren har. Avtalsvillkoren kan variera mellan olika uthyrare, vilken bil du tänker hyra och ibland även beroende på din ålder.

Hyrbilsavtalets två delar
Ett hyrbilsavtal består av två delar, rätten att använda själva bilen och försäkringar för bilen och dig. Försäkringar kan ingå i grundavtalet eller vara något du tecknar extra. Oftast är det dock en kombination av försäkring som ingår i grundpriset och extra tillvalsförsäkringar. I Europa ingår vanligtvis helförsäkring vid bilhyra men det är ingen självklarhet i övriga världen. Att hyra bil helt utan försäkring, är inget M Sverige rekommenderar, det kan bli en mycket dyr erfarenhet. En del tilläggsförsäkringar har sin motsvarighet i din hemförsäkring och är inte nödvändiga. Bagageförsäkring är exempel på en sådan.

Försäkringsformer
Trafikförsäkring: (Third Party Liability Insurance) ingår alltid. Täcker skador på andra personer och andra fordon om du varit vållande.
Utökad trafikförsäkring: (Liability Suppliment/Addition LIS) krävs i USA.
Helförsäkring: (Collision/Damage Waiver CDW+Theft Protection TP eller Loss/Damage Waiver LDW)
Olycksfallsförsäkring: (PAI) Har du redan en olycksfallsförsäkring som gäller vid bilkörning utomlands behövs troligtvis inte detta tillval. Kontrollera med det försäkringsbolag där du har din hemförsäkring.

Behövs självriskeliminering?
Det här med självrisk kan vara rörigt och är en vanlig fråga till M Sverige. Försäkringens självrisk kan variera från 0 till över 20 000 kronor. Det är viktigt att du tar reda på vilken självrisk du kommer att få betala om olyckan är framme.

Kontrollera om du via ditt kreditkort som hyrbilen betalas med, medlemskap i klubb eller annat, har tillgång till självriskreducering upp till en viss summa. Du bör också noga se efter vad försäkringen faktiskt täcker. Vanliga skador kan vara undantagna och därmed något du själv får stå för. En del hyrbilsföretag erbjuder ytterligare tillvalsförsäkring för de skador som undantas.

Granska alltid bilen noga när du hämtar och lämnar bilen, helst tillsammans med uthyraren. Se till att alla skador och brister finns noterade hos uthyraren innan du kör i väg.
Hamnar du i tvist med biluthyraren och det går till rättslig prövning får du räkna med att det sker på plats i landet.