Miljontals svenskar kommer att ge sig ut på vägarna under jul och nyår. För några kommer det att sluta i tragedi. I jul- och nyårstrafiken dör ungefär 15 personer och 1 000 personer skadas enligt statiken de senaste sex åren. Självklart ökar olycksrisken om det är dåligt väglag, men det finns även vägar och riskdagar som bör undvikas om det är möjligt. Risken att dö i jul- och nyårstrafiken ökar kraftigt om du kör på fel dag och fel väg. Det visar beräkningar som Motormännens tidning Motor har gjort på statistik från Transportstyrelsen och Trafikverket.

– De stora resdagarna brukar vara den 21:a och 22:e december och det är också då flest dör och skadas i trafiken, men i år har många möjlighet att ta långledighet vilket innebär att resandet blir utsträckt över flera dagar. Det minskar det trycket på våra vägar. Men ska man endast gå på statistiken så bör man åka på julafton eller nyårsafton, då är risken minst för olyckor, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.

Motors beräkningar bygger på olycksstatistik från Transportstyrelsen och Trafikverket från jul- och nyårshelgerna 2008/2009 fram till 2013/2014. Statistiken visar att nästan 7 800 personer har skadats i jul- och nyårstrafiken under jul- och nyårshelgerna och 99 personer har omkommit. Den 22 december är den farligaste dagen att resa. I genomsnitt har 82 personer skadats eller omkommit i trafiken denna dag de senaste sex åren. Det är nästan tre gånger så många som skadas eller omkommer på jul- och nyårsafton – 34 respektive 31 personer.

– Singel- och mötesolyckor är de vanligaste olyckstyperna i jul- och nyårstrafiken. En effektiv åtgärd för att minska den här typen av olyckor vore om staten mötesseparerade de mest trafikintensiva vägarna. Flera av våra större vägar håller idag en alltför låg standard och skulle behöva förbättras, säger Erik Kjellin.

Det är många vägar som saknar mötesseparering som har fartgränser mellan 80 och 100 km/h. Mer än hälften av Sveriges Europavägar, ungefär 345 mil, är den typen. Enligt beräkningar från Trafikverket är risken att dö på en sådan väg nästan fem gånger så hög som på en genomsnittlig motorväg. Det betyder att det är betydligt högre risk att köra på en sådan väg den 22 december jämfört med att köra på en motorväg på jul- eller nyårsafton.

– Man kan själv göra mycket för att minska riskerna för att hamna i olycka genom att använda bra vinterdäck, anpassa farten till väglaget och vara utvilad när man kör. Har man även möjlighet att välja säkra motorvägar och mötesseparerade 2+1-vägar, då har man gjort mycket för att minska sin olycksrisk, avslutar Erik Kjellin.

Farligaste resdagar

Dag:               Omkomna och skadade:
22 december   82
21 december   78
20 december   71
23 december   66
27 december   60

Minst farliga resdagar

Dag:                    Omkomna och skadade:
31 december     32
24 december     35
6 januari             37
25 december     44
8 januari             45

Farliga vägar i jul och nyår

E4 från Gävle och norrut.
E6 vid Tanumshede.
E10 hela vägen.
E12 hela vägen.
E14 hela vägen.
E16 från Gävle till norska gränsen.
E18 från Karlstad till norska gränsen.
E20 från Kumla till Göteborg.
E22 från Söderköping till Lund.
E45 från Trollhättan till Övre Soppero.
Riksväg 26 från Kristinehamn till Johannisholm.
Riksväg 70 från Borlänge till norska gränsen.
Riksväg 84 från Hudiksvall till norska gränsen.

Källa: Transportstyrelsen.
Avser dagligt genomsnitt för perioden 20 december–12 januari 2008–2014.

Andra tips för en säkrare resa:

• Kontrollera alla lampor.
• Se över torkarbladen, fyll på, och ta med extra, spolarvätska.
• Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar.
• Packa rätt. Tungt bagage längs ned och mot ryggstödet. Förvara inget på hatthyllan.
• Ta med en ficklampa med batterier som fungerar.
• Ha med extra varma kläder och något ätbart.
• Se till att mobiltelefonen är laddad.
• Håll hastighetsgränserna och avståndet till andra fordon.
• Ta paus ofta om du åker långt.
• Använd reflexväst om du lämnar bilen vid ett stopp.

För mer information:

Mikael Högskoog, pressansvarig, mikael.hogskoog@motormannen.se
08-690 38 51, 070-343 55 99

Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig, erik.kjellin@motormannen.se
08-690 38 33, 070-355 59 39