Ett räddningskort i bilen visar hur man enklast och säkrast klipper upp en demolerad bil för att ta ut fastklämda förare och passagerare. Motormännen kräver räddningskort i alla bilar, något som också räddningstjänsten är mycket positiv till.

– Studier visar att räddningstiden på olycksplatser kan förkortas med mellan 6 till 10 minuter om bilen är utrustad med ett räddningskort. Det kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Berndt Sehlstedt, projektledare på Motormännen.

Räddningskortet är ett A4-blad som visar bilen från sidan och uppifrån med ”känsliga” punkter, som exempelvis airbags, gasgeneratorer, bältessträckare, batterier, bränsletank samt karosserieförstärkningar. Kortet ska fästas under solskyddet på förarplats lätt gripbart för räddningspersonalen. En särskild dekal att fästa på framrutan med texten ”Räddningskort i bilen” ska tydliggöra att kort finns i bilen.

– 89 % av räddningstjänsterna i Sverige uppger till Motormännen att ett räddningskort skulle vara till hjälp vid ankomsten till en olycksplats med demolerade fordon. Kortet innebär också att insatserna blir säkrare för räddningsproffsen. Personalen undviker att skadas av krutladdningar och krockkuddar som utlöses, säger Berndt Sehlstedt.

Motormännen kräver att bilbranschen, BilSweden och Motorbranschens Riksförbund/MRF, förser alla nya bilar och de som säljs som begagnade med räddningskort.

– Antalet dödade och skadade i trafiken ska minska till 2020. Vi anser att Räddningskortet är en viktig och enkel åtgärd på väg mot det trafiksäkerhetsmål som riksdagen har satt upp i den nya nollvisionen, avslutar Berndt Sehlstedt.

Så här förser du din bil med ett räddningskort

  1. Ladda ned din bilmodells räddningskort från www.motormannnen.se. Skriv ut räddningskortet helst på en färgskrivare. (Vissa bilmärken och modeller har ännu inte räddningskort.)
  2. Vik räddningskortet och placera det bakom solskyddet på förarsidan. Ha den tryckta sidan inåt för att kortet inte ska blekas. Har du ingen ”dokumentficka” bakom solskyddet fäst kortet med resår, gummiband eller kardborreband.
  3. Motormännen kommer även att ta fram ett klistermärke att fästas på bilens vindruta för att informera räddningstjänsten om räddningskortet. Klistermärket ”Räddningskort i bilen” fäster du i kanten på vindrutan vid förarplatsen, antingen längst upp till eller längst ner. Klistermärket kommer senare att kunna beställas från Motormännen.

 

Mer information:

Berndt Sehlstedt, projektledare, berndt.sehlstedt@motormannen.se, 070-749 82 39

Mikael Höög, pressansvarig, mikael.hoog@motormannen.se, 08-690 38 51, 070-343 55 99

Pressbilder finns att ladda ned på Motormännens hemsida under press/bildbank