Årets vinnare är en kompakt minibuss med gott miljösamvete. Den är klassledande i säkerhet, komfort och den rymmer sju personer och är en stark utmanare till den klassiska kombin. Vinnare av utmärkelsen ”Årets smartaste bil” 2014 är Citroën Grand C4 Picasso.

– Med ”Årets smartaste bil 2014” vill vi uppmuntra fler familjer att ge minibussen en chans då den mycket väl kan vara ett alternativ till en större och mindre bränsleeffektiv kombi, säger Fredrik Daveby, vd på Motormännen.

”Årets smartaste bil” utses varje år sedan 2009 av Motormännen och tidningen Motor. Priset ska verka för att lyfta fram bilar som har egenskaper som kännetecknas av klokhet och låg miljöpåverkan. En vinnarbil ska dessutom vara säker, ekonomisk och praktisk.

Trenden inom bilbranschen är att bilvalet blir mer individualiserat och det avspeglar sig i utökade modellutbud. Citroën Grand C4 Picasso med sina sju sittplatser på tre rader har stor flexibilitet, god komfort, hög säkerhet och är relativt energisnål. Vår vinnare är ett bra exempel på en mycket bra bil 2014.

– Utbudet av nya bilar blir bara större och som bilköpare är det lätt att gå vilse i det stundtals snåriga och förvirrade modellutbudet. Motormännen och tidningen Motor kommer därför att fortsätta testa bilar för att ge konsumenterna vägledning om vettiga val, avslutar Fredrik Daveby.

Juryns motivering:
”Årets vinnare är med flexibla lastlösningar och sju sittplatser en utmanare till den traditionella kombin. Klassledande säkerhet och miljöbilsklassning gör den till ett intressant såväl som smart val för familjen”.

Juryn består av Motormännens vd Fredrik Daveby, Motors chefredaktör Michael Jonsson samt Motors testredaktör Anders Helgesson.


Tidigare vinnare av priset ”Årets smartaste bil”

Skoda Octavia 2013
VW Up 2012
Ford Focus 2011
Skoda Superb 2010
Honda Insight 2009

För mer information:

Mikael Högskoog, pressansvarig, mikael.hogskoog@motormannen.se ,
08-690 38 51, 070-343 55 99

Fredrik Daveby, vd, fredrik.daveby@motormannen.se
070-271 00 52