
Möt Heléne Lilja – M Sveriges nya vd
Publicerad 23 juni 2025
Sedan den 1 juni 2025 är Heléne Lilja, efter flera år som chef för avdelningen kommunikation och samhälle, ny vd för Riksförbundet M Sverige. Läs om hennes vision för M Sverige, syn på trafiksäkerhet och politik samt vilken bil hon vill ha.
Hej Heléne Lilja, du är M Sveriges nya vd! Du har redan jobbat flera år på förbundet, vad ser du mest fram emot nu när du tagit på dig ledartröjan?
Jag ser verkligen fram emot att få fortsätta utveckla allt det fantastiska arbete vi redan gör. M Sverige har en stark samhällsförankring och ett gediget varumärke som betyder mycket – för våra medlemmar, men också i samhällsdebatten. Det är ett arv jag känner stort ansvar för att förvalta och vidareutveckla på ett klokt sätt.
Samtidigt är det just förändring och framåtrörelse som gör det här uppdraget så spännande. Det dyker hela tiden upp nya frågor, problem och utmaningar. Och där gäller det att ligga steget före, tänka konsekvenser ur bilisternas perspektiv och komma med konstruktiva förslag som faktiskt gör skillnad. Inte minst i arbetet för att nå nollvisionen, men också i frågor som rör tillgänglighet, omställning och vardagens villkor för alla som är beroende av bilen.
Det är också väldigt roligt att vi är så efterfrågade, jag tappar nästan räkningen på hur ofta vi hörs och syns i radio, tv och tidningar! Det visar att vi är relevanta, och det är en position jag ser fram emot att fortsätta stärka – tillsammans med hela organisationen.

Vad känner du dig mest tacksam över i organisationen idag?
Det jag känner allra mest tacksamhet över är människorna i och runt organisationen. Våra medlemmar, våra klubbar och alla engagerade kollegor på kansliet. Jag tror faktiskt att vi är ganska unika i hur mycket vi lyckas åstadkomma tack vare det starka engagemanget från våra medlemmar och det ideella arbete som görs ute i lokalklubbarna. När de exempelvis genomför trafikkontroller eller mäter hastigheten utanför skolor och förskolor, då gör de verklig skillnad, på riktigt.
Och på kansliet har vi ett otroligt kompetent och sammansvetsat team. Vi har kunskap, erfarenhet och kontaktnät som gör att vi inte bara är relevanta – vi är efterfrågade. Det är något jag är både stolt över och tacksam för varje dag.
Några utmaningar?
Självklart, framför allt vill vi växa. Ju fler vi är, desto starkare blir vår röst när det gäller att påverka myndighetsbeslut, politiska riktningar och regelverk. Målet är alltid att det inte ska bli mer komplicerat, dyrare eller svårare att resa med bil.
En rolig och positiv utveckling är att vi blir bättre på att kommunicera vad vi faktiskt erbjuder och är bra på. Till exempel har trygghetsförsäkringen ”M Bilresa” som ingår i medlemskapet blivit mycket uppskattad. Det känns fantastiskt att se att den lockar nya grupper av bilister till oss och stärker organisationen.
Kommer opinionsarbetet ändras på något sätt med dig vid rodret?
Bara på bra sätt! Skämt åsido, även om våra frågor och vår inriktning beslutas av medlemmarna genom kongressen, finns det alltid utrymme att vässa hur vi driver arbetet framåt. Tillgänglig mobilitet, hållbarhet och trafiksäkerhet kommer fortsatt att genomsyra allt vi gör men det räcker inte att bara försvara viktiga principer, vi behöver ligga steget före. Vi var tidigt ute med att lyfta reduktionspliktens möjligheter och att slå fast att bilen måste fortsätta vara en möjlighet för alla, inte ett privilegium för några få.
Jag har lett M Sveriges opinionsarbetet i åtta år nu, så jag tar med mig både erfarenhet och insikt i vad som krävs. Nu vill jag ta nästa steg – bygga ännu starkare allianser, vara än mer synliga i debatten och se till att våra medlemmars röst hörs tydligt i frågor som rör framtidens mobilitet.
Vilka bilfrågor brinner du själv mest för?
Det finns många bilfrågor jag brinner för, men att fler ska kunna ställa om är helt centralt. Det måste vara möjligt att göra hållbara val utan att tappa friheten och flexibiliteten som bilen ger. Samtidigt måste vi på allvar närma oss nollvisionen. Här behövs större fokus på rattonykterhet, fler poliser i trafiken och inte minst en attitydförändring. Vi måste börja ta bättre hand om varandra i trafiken.

Jag engagerar mig också starkt i frågor som rör bilisternas vardag, särskilt när det gäller sådant som försvårar för människor som faktiskt behöver bilen, även om de bor i stan. Miljözoner som föreslås på platser där utsläppen redan är låga, orimliga trängselavgifter och dyra parkeringslösningar med krångliga betalsystem, allt det där irriterar mig, och jag vet att jag inte är ensam. Våra rådgivare får höra det ofta, och jag delar den frustration som många medlemmar uttrycker när de vänder sig till oss.
För mig handlar det om att stå upp för sunt förnuft och att bilpolitiken ska fungera i människors vardag – inte bara utifrån teoretiska modeller eller politiska mål.
Kan man bygga bort alla osäkerheter i trafiken?
Nej, tyvärr kan man nog inte bygga bort alla osäkerheter i trafiken. Den mänskliga faktorn kommer alltid att spela en roll – vi människor gör misstag, ibland med tragiska konsekvenser. Men det gör det ännu viktigare att vägarna är utformade på ett sätt som minimerar riskerna. Infrastrukturen måste vara så kallat "förlåtande", så att en felbedömning inte leder till allvarliga skador.
Just nu kartlägger våra vägombud vägarnas säkerhet runt om i landet – det är ett viktigt projekt som pågår i sommar. I höst kommer vi att presentera resultatet och ställa tydliga krav på väghållarna. Det är helt enkelt inte acceptabelt att dålig vägutformning bidrar till olyckor som hade kunnat undvikas.
Med det stora pengatillskottet för att åtgärda trasiga vägar, kanske de blir riktigt bra till slut?
Det är något vi kommer följa upp, bland annat i tidningen Motor. Sen tror jag att en viktig del är att överföra betydligt mer resurser än vad man gör idag från de nationella planerna till länsplanerna. På det sättet kan även kommunerna i större utsträckning bli delaktiga i att åtgärda dåliga vägar och korsningar både i projektering, men även rent ekonomiskt.
Till sist frågan som alla väntat på, vad kör du för bil?
Vi har en Volkswagen Sharan i familjen – vår andra faktiskt! Med sina sju sittplatser är den en förutsättning för att hela vår stora familj ska kunna resa tillsammans, oavsett om det handlar om vardagslogistik eller semesteräventyr. Den har varit med oss på många minnesvärda resor, och vi uppskattar verkligen både komforten och flexibiliteten.
Nu när modellen inte längre produceras har vi börjat fundera lite smått på vad nästa bil skulle kunna bli. Det är inte helt lätt att hitta något som matchar våra behov lika bra. Men förhoppningsvis har vi många fina år och mil kvar med den vi har – än så länge rullar den på lika tryggt som alltid!