1920-talet startade inte särskilt muntert. Första världskriget var visserligen slut men spåren efter kriget var många, även om Sverige inte deltagit i kriget.
Difteri, scharlakansfeber, tuberkulos och lunginflammation skördade tusentals offer i Sverige och spanska sjukan hade spridits som en löpeld.
Vid riksdagsvalet 1921 fick även kvinnor rösta
Europas ekonomier gick dåligt och Sverige var inget undantag, men allt var inte mörkt. I landet bodde nu sex miljoner människor och första riksdagsvalet där kvinnor fick rösta – och även var valbara – ägde rum 1921.
Folkrörelser blev allt populärare under den här tiden, inte minst nykterhetsrörelsen. En folkomröstning om rusdrycker 1922 frågade om landet ville totalförbjuda alkohol. Svaret blev nej, men bara knappt.
De unga ville dansa charleston
Årtiondet som hade börjat så tufft avslutades med ännu en motgång – börskraschen 1929 blev starten på en långvarig depression i stora delar av världen. Så varifrån kommer då uttrycket ”det glada 20-talet”? Jo, kultur- och nöjeslivet i städerna tog fart. De unga ville dansa charleston, lyssna på jazz och gå på teater och varieté.
Grunden till M Sverige lades i Malmö
1922 rullade 35 000 bilar på Sveriges vägar. Sveriges Förenade Motormän grundades söndagen den 26 februari 1922 i Malmö för att driva frågor om säkrare vägar och bättre villkor för bilisterna. Redan 1924, två år efter grundandet, ändrade organisationen namn till Motormännens Riksförbund.
Vill du läsa mer?
Du har just läst en nedkortad version av en artikel ur M Sveriges Jubileumsbok. Vill du läsa mer om bilismens och M Sveriges historia så kan du beställa boken här nedanför. Lös gärna vårt historiequiz också.
Testa dina kunskaper med våra quiz om M:s och bilismens historia!