
Var rädd om eftersöksjägarna
Publicerad 9 maj 2025
Varje år genomförs cirka sjuttiotusen eftersök på trafikskadat vilt. Erfarna jägare och spårhundar i hela landet har anmält sig till att dag som natt svara när polisen ringer och meddelat att en viltolycka inträffat.
– Man räknar med att viltolyckor kostar samhället mellan fem och nio miljarder kronor varje år säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på Riksförbundet M Sverige. Hade vi inte haft vårt effektiva system för att spåra påkörda djur hade den kostnaden varit mycket högre.
Vill man att systemet ska fungera måste ersättningen vara skälig
Summan innefattar bland annat utgifter kopplade till skadade och förstörda fordon, personskador och ersättning till eftersöksjägare. 2021 höjdes ersättningen till eftersöksjägarna efter att ha stått stilla under lång tid.
– Vill man att systemet ska fungera måste ersättningen vara skälig, säger Jacob Sidenvall. Det handlar om människor som på obekväma tider tar risker för sig och sina hundar för att göra trafiken säkrare.
Det finns saker man som trafikant kan göra för att underlätta eftersöksjägarnas arbete och göra det säkrare.

– Det kostar väldigt lite tid och bränsle att sakta ned till en icke-livsfarlig hastighet när man ser orangea lampor som blinkar vid vägen men det gör enorm skillnad för människorna som är där och arbetar, säger Jacob Sidenvall.
Gör så här vid en viltolycka
- Ring 112 vid viltolycka, inte 114 14 då väntan kan kosta värdefull tid när ett trafikskadat djur rör sig i närheten av vägen
- Respektera orangea blixt- och varningsljus
- Ha alltid en viltremsa i bilen
- Var vaksam där det skyltas om att viltstängsel upphör
- Tänk på att djur ofta är i rörelse i gryning och skymning