
Vägombuden rullar ut
Publicerad 7 maj 2025
Ett säkert sommartecken är M Sveriges vägombud som runt om i landet hjälper bilister, inspekterar rastplatser och vägar samt gör trafiksäkerhetsmätningar. Snart rullar de ut på vägarna.
Vägombuden är en gammal tradition med anor från 1950-talets vägpatruller, som i en tid då bilar gick sönder oftare mer fungerade som rullande verkstäder. Minnesgoda läsare kommer ihåg Kjell Boberg och hans patrullmotorcykel från Motor 6/24. I dag ser det annorlunda ut, med undantag för en och annan punktering blir moderna bilar sällan ståendes vid vägkanten. Men det innebär inte att det saknas uppgifter för M Sveriges vägombud.
– Vägombuden hjälper fortfarande bilister som kört vilse eller fått problem på färden, men en stor del av arbetet går nu ut på att inspektera och återrapportera kvaliteten på våra vägar och bilisters beteende i trafiken, förklarar Sofia Paulsson som är nationell organisationsombudsman hos M Sverige och spindeln i nätet för vägombudsverksamheten.

En av de saker som ska inspekteras är Trafikverkets cirka 270 rastplatser runt om i landet. En välskött, fungerande och trygg rastplats är inte bara trevlig; vid längre bilresor är det viktigt att kunna stanna för en bensträckare, och då vill det till att rastplatserna bjuder in till rast. Tidigare undersökningar som M Sverige gjort visar dessvärre att framför allt kvinnor inte känner sig trygga med att stanna på en rastplats.
Vägkvalitet och vägarnas sidoutrymmen
En annan, för trafiksäkerheten avgörande, sak som ska undersökas är vägkvalitet och vägarnas sidoutrymmen. Efter ett pilotprojekt i Västerbotten har konstaterats att många vägar har farligt utformade sidoutrymmen, som kan orsaka eller förvärra följden av olyckor. Nu ska även vägarna i övriga landet inspekteras. Undersökningen av vägkvalitet och skador i vägbanan kommer att göras med hjälp av teknisk utrustning från Roadscan. Medan vägombuden kör skannas vägbanan av och analyseras efter förekomst av potthål, sprickor och liknande problem.
Vägombuden kommer dessutom utföra mätningar av trafikbeteende, som respekten av hastighetsgräns vid särskilt utsatta områden som skolor, och efterlevnaden av att stanna vid rött ljus.
– Vi är tyvärr långt ifrån att uppfylla Nollvisionen om inga döda eller allvarligt skadade i trafiken, och tyvärr har den förbättring vi sett tidigare stannat av på senare år, säger Heléne Lilja, t.f. vd, Riksförbundet M Sverige. För att förbättra trafiksäkerheten behövs både ett bättre förarbeteende och säkrare vägar.
Resultaten från undersökningarna kommer sammanställas i olika rapporter som överlämnas till berörda myndigheter och beslutsfattare, och förväntas ge god insyn i vilka åtgärder som behövs var någonstans.
Bilar med särskilda krav för vägombuden
Vägombuden – förtroendevalda inom våra lokala klubbar och avdelningar som jobbar ideellt – tillbringar många timmar på vägarna och kommer att ha mycket utrustning med sig, vilket ställer särskilda krav på de bilar som används.
– Vi måste kunna erbjuda ombuden både en bekväm och säker arbetsmiljö, i en bil som både uppfyller våra behov av möjligheter till last och miljökrav. I och med att bilarna dessutom kommer röra sig i områden med varierande utbyggnad av laddinfrastrukturen, har vi ett behov av olika drivmedelslösningar. Hos Honda fann vi de modeller som uppfyller våra krav, och är glada över ett samarbete med dem i sommar, säger Sofia Paulsson.
Bilarna som kommer att användas för sommarens vägombud är Hondas CR-V och HR-V i hybridutföranden, för att bäst passa de distrikt respektive bil ska patrullera.
– Vi är glada över att kunna ingå i detta samarbete med M Sverige, säger Stefan Malmgren, försäljningschef på Honda Sverige. Den tekniska utvecklingen av bilar har gått fort de senaste åren, inte minst gällande passiv och aktiv säkerhet. Exempelvis är alla Honda-modeller standardutrustade med säkerhetssystemet Sensing, som med en kombination av kameror, radar och sensorer övervakar vägen runt bilen för att hjälpa föraren att undvika faror. Men fortfarande har förarbeteende och vägarnas utformning stor betydelse för trafiksäkerheten. Därför är M Sveriges vägombud en viktig insats och något som Honda Sverige – tillsammans med ER Bil i Nässjö – med glädje deltar i.
Viktigt samarbete med Michelin
Ett annat intressant och mycket viktigt samarbete för årets vägombud är med däcktillverkaren Michelin, som tillsammans med M Sverige och vägombuden vill fördjupa bilförarnas kunskaper om däck.
– Tillverkare av premiumdäck som Michelin lägger stora resurser på att utveckla säkra däck för alla underlag, som samtidigt erbjuder god komfort och livslängd, säger Richard Andermyr, hållbarhetschef hos Michelin i Norden. Men lika viktig är miljö- och hållbarhetsfrågan. Studier visar att hälften av alla däck byts vid 3 millimeters mönsterdjup, i stället för att de används närmare slitagegränsen 1,6 millimeter. Genom att – som ett led i utvecklingen – testa slitna däck, kan Michelin säkerställa däckens prestanda under hela dess livslängd. Skillnaden mellan att byta vid 3 eller 1,6 millimeter motsvarar 25 till 30 procent av däckets livslängd, vilket globalt blir enorma mängder däck och uppskattningsvis 6,6 miljoner ton av onödigt koldioxidutsläpp bara i Europa.
Möt vägombudsbilarna på vägarna
M Sverige är mycket glada för samarbetet med Michelin och den möjlighet det ger vägombuden att sprida kunskap om däck, trafiksäkerhet, slitage och hållbarhet. Till hösten kommer detta dessutom att följas upp med ett webbinarium i M Sveriges föreläsningsserie I förarsätet, då vi kommer titta närmare på vinterdäck.
Det är med stor förväntan M Sverige och vägombuden runt om i landet ser fram emot sommaren och alla möten med bilister och andra trafikanter. När du som medlem möter en vägombudsbil från M Sverige, hälsa gärna på dem och om möjlighet finns stanna till och växla några ord. Tillsammans gör vi sommartrafiken säkrare och trevligare.