Nu när kylan kryper sig på och det åter är möjligt att resa utanför Europa igen börjar planeringen för drömresan på andra sidan jordklotet att ta fart. Många väljer att resa med hyrd husbil. Alldeles för få har dock koll på vad som gäller angående körkortsbehörigheter, vilket kan få dyra konsekvenser.

Att boka stora tunga husbilar med gott om utrymme utomlands är lätt, och inte sällan det enda som är tillgängligt. Vid bokning hos biluthyraren glöms lätt bort att körkortsbehörigheter kan se olika ut i länder utanför EU.

– Med svensk körkortsbehörighet B har du rätt att köra personbil klass 1 och 2 (husbil) med vikt upp till 3,5 ton. Tyngre husbil kräver C eller C1, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Checklista inför resa med husbil utomlands

  • Undersök om ditt svenska körkort gäller i landet och hur länge.
  • Se över din reseförsäkring, behöver du kanske komplettera den.
  • Kontrollera husbilens försäkringsvillkor.
  • Ta reda på vart du vänder dig om något händer och vem som har ansvaret.
  • Kontrollera husbilen utvändigt och invändigt, notera skador och avvikelser hos uthyraren.
  • Be att få en visning hur gas, uppvärmning, vatten och latrintankar fungerar.
  • Kontrollera om GPS finns och ingår i hyran. Om inte, be om råd på en bra digital reseplanerare. Komplettera med en bra kartbok.
  • Fråga hur man löser betalning av väg och miljöavgift.
  • Kontrollera lokala bestämmelser om parkering och camping.

Har du tagit ditt svenska B-körkort före 1 juli 1996 och inte förlorat det vid något tillfälle därefter gäller en övergångsregel som möjliggör att du kan köra även tyngre personbil klass 2-fordon. Denna övergångsregel, även kallad ”farfarsregeln”, gäller i EU:s medlemsländer samt i Norge och Lichtenstein.

Väl på plats kanske du inte får hämta ut din hyrda husbil

Reser du utanför dessa länder är det inte lika självklart att övergångsregeln gäller. Du behöver därför i förväg kontrollera med aktuellt land/stat om de accepterar övergångsregeln. Risken finns att du väl på plats inte får hämta ut din hyrda husbil.

Som exempel tillåter ett vanligt amerikanskt körkort för personbil i USA att köra husbil upp till drygt 11,5 ton. En australiensare får köra husbil upp till 4,5 ton.

– Konsekvensen om du kör utan giltig behörighet kan bli dyr. Försäkringen kan bli ogiltig och du kan förlora körkortet. Att ha en översättning av ditt körkort i form av ett internationellt körkort när du kör utanför EU är en stark rekommendation, ibland ett faktiskt krav, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Det förekommer icke auktoriserade nätföretag som du ska undvika

Hyrbilsföretag kräver i regel internationellt körkort. Vänd dig till en auktoriserad utfärdare. Det förekommer icke auktoriserade nätföretag som du ska undvika.

I några länder måste ditt körkort först godkännas av polismyndighet på plats och andra länder tillåter överhuvudtaget inte andra länders körkort.