Debattartikel

När Sommarsverige öppnar sig för besökare och sommargäster är det viktigt att tänka på knutpunkterna som gör det möjligt att utforska stora delar av vårt land.

Debattartikel publicerad i Aftonbladet 2025-07-02: En trygghet i kris och en nödvändig servicepunkt

En bensinstation är inte bara en plats för att tanka bilen, utan även en central aktör för både invånarnas och företagens överlevnad. Den är en trygghet i krissituationer, en nödvändig servicepunkt för det dagliga livet och en mötesplats som stärker den lokala gemenskapen. Bensinstationer en viktig funktion i samhällen där andra servicepunkter idag saknas. Att det finns bensinstationer kvar är därför inte bara en fråga om bekvämlighet, utan om att hela Sverige ska leva.

I städerna finns tät kollektivtrafik, men i glesbygden är verkligheten en annan. Många samhällen saknar helt fungerande kollektivtrafik, och invånarna är därför helt beroende av sina egna fordon för att kunna ta sig hela eller en del av vägen till jobb, skola, affärer och sjukvård. En bensinstation på nära håll är då avgörande för att vardagen ska fungera.

Bensinstationer är också viktiga för det lokala näringslivet. I glesbygden är företag och lantbruk starkt beroende av tillgång till bränsle för att kunna sköta sina transporter och maskiner. Bränslebrist eller långa avstånd till en bensinstation kan snabbt leda till produktionsstopp och kostnadsökningar.

Erfarenheter från det krigshärjade Ukraina visar på värdet i att reservdelar, bränsle och färdigheter finns utspritt över hela landet. Det har gjort att människor vars vardag slagits i spillror ändå kunnat upprätthålla någon form av rörelsefrihet. Sverige är inte i den situationen, men det är klokt att värdera mackarnas bidrag till den civila uthålligheten vid kriser eller krig högre.

Bensinstationer bidrar också till trygghet. I krissituationer som strömavbrott, naturkatastrofer eller andra nödlägen kan tillgång till bränsle vara avgörande för att evakuera, eller både för att tillhandahålla och ta del av hjälp snabbt.

I små samhällen fungerar bensinstationen ofta som en naturlig mötesplats. Den sociala funktionen ska inte underskattas – macken är en viktig del av det lokala samhällets sammanhållning.

Utöver att tillhandahålla bränsle erbjuder många bensinstationer i glesbygd en rad andra viktiga tjänster. Vid en del stationer finns enklare livsmedelsbutiker och ett kafé. Detta är särskilt viktigt i områden med få andra affärer. Många stationer fungerar även som postombud, där paket kan skickas och hämtas, och som ombud för apotek och Systembolaget – tjänster som annars hade krävt långa och kanske flera resor till orter längre bort.

Det breda utbudet av tjänster gör bensinstationen till en oumbärlig knutpunkt. Den grundläggande affären, att sälja drivmedel, upprätthåller en rad andra funktioner i delar av landet som ofta präglas av känsligare ekonomiska flöden eller svagare samhällsservice. Betydelsen av att ha detta finmaskiga, och ekonomiskt självständiga, skyddsnät har hittills underskattats.

Om man skulle försöka bygga upp det när en samhällskris redan drabbat oss skulle man snabbt inse vilka värden som finns i att det redan är på plats. Mackägare kan ganska snabbt ta initiativ till att utöka utbudet av komponenter och varor som ökar samhällets uthållighet, eftersom det svåraste, decentraliserad närvaro i hela landet, redan är löst.

För att kunna bevara och utveckla glesbygden måste vi värna om bensinstationerna. De är livlinan för små samhällen och spelar en ovärderlig roll i att upprätthålla både den lokala ekonomin och människors vardag.

Talespersoner för Nätverk på gemensam väg

Carl-Erik Stjernvall, Riksförbundet M Sverige

Jan Tägt, Motorhistoriska Riksförbundet