Tiden för vinterdäck kommer allt närmare och bilägare funderar återigen på om det går att köra vidare på de gamla eller om det är dags för nya. Experten Carl-Erik Stjernvall ger sina bästa tips om vad du ska tänka på inför däckbytet.

Det kan vara komplicerat att välja rätt däck. Ett vinterdäck som presterar bra på snö eller is är sällan det bästa på våt asfalt och tvärt om. Vinterklimatet brukar också skilja sig kraftigt mellan norra och södra Sverige. Därför bör köpet planeras efter det underlag du oftast kör på.

Lagkravet är minst 3 millimeters mönsterdjup på vinterdäck

– Innan man köper nya vinterdäck är det viktigt att ta del av oberoende vinterdäckstester med tanke på att EU:s däckdekal inte tar hänsyn till våra nordiska förhållanden, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Vanligen är det däckets mönsterdjup som avgör om det krävs nya däck på bilen. Lagkravet är minst 3 millimeters mönsterdjup på vinterdäck, men många rekommenderar att inte gå under 4 - 5 millimeter för att garantera vettiga prestanda och grepp.

 

– Begär prisuppgifter från flera däckverkstäder och jämför priser precis som vid vanlig bilservice, säger Carl-Erik Stjernvall.
– Begär prisuppgifter från flera däckverkstäder och jämför priser precis som vid vanlig bilservice, säger Carl-Erik Stjernvall.

En vanlig fråga gäller priset på däck. Skillnaden kan vara stor mellan priser på internet och ute på däckverkstäderna.

– Det generella prisläget på marknaden kan vara högre i år. Den stoppade produktionen i Ryssland orsakar en del leveransproblem och det kan göra att priserna på vissa däck ökar. Kom också ihåg att vinterdäck till elbilar kan vara dyrare att köpa eftersom bilarna ofta väger mer, och däcken måste klara en högre belastning.

Ta reda på vad som ingår för att jämföra priser på rätt sätt

Det finns pengar att spara för den som vill minska sina däckkostnader.

– Den enklaste besparingen är att skippa däckhotellet och i stället förvara däcken själv. Att låta en verkstad utföra själva hjulskiftet för några hundralappar kan förstås ändå kännas som en bra affär.

Ska det inhandlas kompletta hjul till en ny bil är det alltid viktigt att jämföra priser, men också att göra jämförelsen på rätt sätt. Ett lågt pris på kompletta vinterhjul innebär ingen besparing om det är en billig och tung eftermarknadsfälg med budget-däck som slits snabbt, jämfört med dyrare hjul som kommer på biltillverkarens originalfälg, bra däck och sensorer för TPMS, däcktrycksövervakning. Det gäller att ta reda på vad som ingår för att göra prisjämförelsen på rätt sätt.

– Begär prisuppgifter från flera däckverkstäder och jämför priser precis som vid vanlig bilservice, säger Carl-Erik Stjernvall.

M Sveriges tips om vinterdäck:

  • Byt i tid! Var inte ute i sista minuten.

  • Läs om hur däcken presterar i oberoende tester.

  • Välj dubbade eller dubbfria däck baserat på väglaget där du oftast kör.

  • Håll koll på däckens skick och mönsterdjup, minsta lagliga djup är 3 mm, särskilt om du har lämnat dem till ett däckhotell. Däckverkstäder vill ofta byta ut däck som börjar bli slitna ”när du ändå är där”, trots att det kan vara möjligt att köra flera hundra mil till utan att säkerheten eller greppet försämras.

Tidningen Motor – en av alla fördelar med ett medlemskap i M Sverige – testar varje år sommar- och vinterdäck för den nordiska marknaden. Är du medlem i M Sverige hittar du i nummer 7/2022 vårt stora test av nordiska vinterdäck med och utan dubbar. Åtta däck i varje kategori – vi avslöjar vilka som är bäst. Är du inte redan medlem kan du bli det här.