Bilmarknaden kan vara en djungel. Bilar är tekniskt avancerade och en begagnad bil kan antingen vara en besparing eller orsaka massor av oförutsedda utgifter. Oavsett om du köper från en firma eller en privatperson finns det en hel del att tänka på för att göra ett så tryggt köp som möjligt.

Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, ger sina bästa tips om vad du ska tänka på när du köper en begagnad bil.
Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige, ger sina bästa tips om vad du ska tänka på när du köper en begagnad bil.

Fem bra tips när du köper 

1. Köp rätt sorts bil och spara pengar


Köp inte en för stor bil. Högre pris, skatt, försäkring och drivmedel blir onödiga kostnader. En avancerad bil kan vara billig som begagnad, men kostar ofta mycket att underhålla och reparera. Undvik onödig teknik, varken en SUV-kaross eller fyrhjulsdrift är nödvändigheter för merparten av körningen. Prioritera i stället saker som att serviceboken är väl ifylld och att vinterdäcken är bra.

2. Handla gärna privat

Bilhandeln är bra på att ta betalt. Priset är ofta lägre om du köper bil av en privatperson. Men då är det däremot svårt att reklamera fel eller att få några garantier. Säljaren är skyldig att informera om bilens kända fel och brister. Resten måste du själv kontrollera, inklusive ägarförhållanden, eventuella skulder eller lån. Upprätta ett köpavtal (det kan du hitta på M Sveriges hemsida). Det kan också vara tryggt för både köpare och säljare att genomföra ägarbytet med hjälp av Transportstyrelsens app Mina Fordon och att betala med Swish.

3. Spara annonsen

Annonsen blir alltid en del av bilens avtal, så spara en kopia. Det som står i annonsen gäller. Har bilhandlaren försökt reservera sig för felskrivningar? Det är en varningsklocka för att inte vilja ta ansvar. Köp bil hos någon annan. Det ska alltid finnas en varudeklaration på bilen i bilhallen. Samma sak här: saknas den, gå till någon annan firma. 

4. Man kan ångra sig innan

Skriv inte på något papper hos bilfirman innan du verkligen har bestämt dig. Om du ändå gör det och sedan ångrar dig kan du bryta avtalet så länge du inte tagit emot bilen. Bilhandlaren har då rätt till viss ersättning. Efter att du har tagit emot bilen går det inte att ångra sig. Undantaget kan vara om hela köpet gjorts upp på distans, då gäller ångerrätten i 14 dagar.

5. Gör rätt om det blir fel

Reklamationsrätten gäller oavsett hur begagnad bilen är. Även om företaget inte lämnar några garantier, vilket är frivilligt, så gäller alltid konsumentköplagen. Från maj 2022 gäller att fel som visar sig inom två år anses ha funnits vid köptillfället, så länge det inte handlar om ett nytt fel. Fel som inträffar plötsligt, som exempelvis en brusten kamrem, räknas sällan som ursprungligt.

Vill du läsa mer om att köpa och sälja bil, ny eller begagnad, privat eller av bilhandlare? 

Du hittar mer information här på M Sveriges sidor om att köpa och sälja bil.

 

Foto: dima_sidelnikov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images