Trafiken ska vara säker för alla, oavsett ålder och kön. Kvinnor får i högre grad skador som är invalidiserade vid bilolyckor och upplever högre otrygghet längs vägarna. Därför krävs åtgärder för att öka kvinnors säkerhet vid bilkörning.
M Sverige föreslår:
- Bygg fler parkeringsplatser i stadskärnor och bostadsområden. Bilen upplevs inte sällan som tryggare alternativ och är viktig för att upprätthålla kvinnors mobilitet.
- Använd även kvinnliga krockdockor i krocktester.
- Ålägg mödravårdscentraler att informera gravida om korrekt bältesanvändning.
- Öka tryggheten på rastplatser där kvinnor känner sig mer otrygga än män.
Cirka 35 procent av alla kvinnor upplever otrygghet vid utevistelse under sen kväll. Det är betydligt vanligare att kvinnor känner sig otrygga än att män gör det. Kvinnor känner generellt större oro för att vistas i vissa miljöer och gör att många tvekar inför att förflytta sig med gång, cykel och vistas vid kollektivtrafiknoder.
Kvinnor känner sig i högre grad otrygga på parkeringar och rastplatser
Eftersom det finns fysiska skillnader mellan en genomsnittlig man och en genomsnittlig kvinna bör säkerhetsåtgärderna anpassas med hänsyn till detta. Kvinnor har 44 procents högre risk att få en skada som leder till invaliditet jämfört med män. Därför bör även kvinnliga krockdockor användas vid utvecklingen av krocksäkerheten.
Fyra av tio gravida använder bilbältet på ett felaktigt sätt och kvinnor känner sig i högre grad otrygga på parkeringar, rastplatser och längs vägarna. För att komma till rätta med detta krävs bättre myndighetsinformation och åtgärder i infrastrukturen.
Vad vi tycker och vad vi gör:
Pressmeddelanden
Kvinnor fastnar dubbelt så ofta i bilar – krav på kvinnliga krockdockor
Ingen jämlikhet vid krocktester