Mälarfjärdar, bördiga slätter, Roslagens skärgårdslandskap och storskogar. Här har ärkebiskopar bott, kungar krönts och vallonbruken glött. Den uppländska naturen är platt men långt ifrån tråkig. Tvärtom.

Vackra vägar: Enköping-Grönsöö Slott

Efter en resa genom ett kulturlandskap med hällristningar och andra fantasieggande fornlämningar når man det vackra slottet Grönsöö vid Mälaren. Missa inte snäckhuset vid stranden.
Via: Boglösa, Lillkyrka, Veckholms kyrka (en ovanligt stor och praktfull landsortskyrka), det populära naturreservatet Härjarö och Kungs-Husby.
Längd:
cirka 27 km.

Vackra vägar: Tidernas väg

E4:an tar resenären raskt från söder till norr, men om man i stället väljer de lite slingrigare 272 och 83 tar resan något längre tid men bjuder på vackra älvdalar, sjöar och gamla järnbruksmiljöer. Tidernas väg, som följer en ås där vägen har gått sedan vikingatiden, startar i Uppsala och går norrut genom Uppland, Gästrikland, Hälsingland och Medelpad till Ånge.

Natur: Fiby urskog

Huvudentré mellan Jumkil och Vänge. Terrängen i naturreservatet är bitvis blockrik och full av nedfallna träd, så det kan vara en god idé att hålla sig till de markerade stigarna. Vida skogar och skvattramdoftande myrar. De stora naturvärdena beror på att det finns så gott om åldrade och döda träd i Fiby urskog.

Vatten: Mälardopp

Vid Lårstaviken i Mälaren ligger en av landets bäst bevarade medeltidsborgar. Wiks slott är med sin högresta, tornliknande kropp och karakteristiska profil en perfekt inramning till ditt svalkande badstopp. Intill samma vatten ligger småstadsidyllen Sigtuna, Sveriges äldsta ännu existerande stad, som grundades redan på 970-talet, har lång strandpromenad, gott om restauranger, kaféer och butiker kring den mer än tusen år gamla huvudgatan. De historiska rötterna färgar stadsbilden med ett medeltida gatunät, kyrkoruiner, det lilla rådhuset (Sveriges minsta) från 1744 och den småvuxna träbebyggelsen från 1800-talet.

Stad: Uppsala

Sveriges fjärde största stad Uppsala rymmer många sevärdheter på liten yta. Sväng in till citykärnan och bocka av mäktiga Domkyrkan och dess rosa slottsgranne. Blicka ut över Botaniska trädgården och leta dig in i den lummiga Carolinaparken, anlagd i början av 1800-talet med över 300 stora lärk- och lövträd. I skuggan av dem väntar lek i Pelle Svanslös värld, inspirerad av Gösta Knutssons böcker. Promenera ner för Universitetsbacken och över den slingrande Fyrisån. Avrunda med finfika i Uppsalas äldre kvarter intill Linnés hem och trädgårdar. Allt inom fem minuters gångavstånd.

Kultur: Skokloster

Skokloster är det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Det räknas som ett av Europas främsta 1600-talsslott och är i dag ett barockmuseum av världsklass. Även denna pärla ligger vid Mälarens strand och nås via kurvig landsväg eller turbåt, från exempelvis Uppsala. Museibutik, slottskafé, årliga riddarspel, barn- och familjevisningar samt barnverkstad.
Läs mer på skoklostersslott.se 

Familj: Åbergs Museum, Bålsta

Disneyland i all ära men här väntar en av världens finaste samlingar av Disney-föremål. Lasse Åberg, konstnären, filmmakaren, skådespelaren och Electric Banana Band-legendaren, har länge varit galen i serier och godbitarna ur hans pryl- och popkonstsamling fyller nu den ombyggda ladugården som utgör Åbergs museum. För barnen finns bland annat en Trazankoja i tre våningar att leka i.
Läs mer på abergsmuseum.se 

Äta: Bistrot Bombance, Enköping

Ät och drick franskt på franskt vis på bistron Bombance, belägen längs en av Enköpings små, pittoreska shoppinggator. Granne ligger mysiga butiken Syster Lycklig samt en blomsterbutik. Växtprakt hittar du också i någon av Enköpings många vackra parker. Perennparadiset Drömparken, Fridegårdsparken, Munksundskällan och Gustav Adolfs plan hör alla till kommunens turistattraktioner.
Läs mer på bombance.se

Bo: Krägga Herrgård, Bålsta

Inget rum är det andra likt i herrgården och de båda flyglarna. För den som vill bo avskilt finns Härbret vid stranden. Även restaurang.
Läs mer på kragga.se

3 × typiskt Uppland


Linné

Blommornas konung tycks alltid vara närvarande i Uppland. I Uppsala ligger hans hem och trädgårdar och du kan Vandra med Linné längs Linnéstigen, som sträcker sig 16 km från Uppsalas citykärna till Linnés Hammarby i byn Danmark. Det rödvita, knuttimrade boningshuset utanför stan var Linnés semesterboning och här bor fortfarande en välbevarad 1700-talsatmosfär. Dagliga guidade turer och fritt fram att ströva omkring bland utställningar, planteringar och det vackra kulturreservatet runt gården. Kafé och butik.

Två andra Upplandskändisar är FN-chefen och fredspristagaren Dag Hammarskjöld och Heliga Birgitta, av påven utsedd till ett av Europas skyddshelgon.

Bruk

Tusentals yrkesskickliga valloner flyttade till Uppland under 1600-talet och gjorde bland andra de nyanlagda järnbruken Lövsta, Österby, Forsmark och Gimo världsledande. Kvar står brukssamhällen väl värda en promenad för att insupa atmosfär och vackra omgivningar.

Urskog

Det vidsträckta naturreservatet Florarna, utanför Lövstabruk, är en norrländsk vildmark i miniatyr. En mosaik av myrmarker och barrskogsklädda moränkullar. Tjäder- och orrspel, häckande tranor och ropande ugglor. Till och med lodjur vandrar ofta genom området. Bästa sättet att uppleva området är att följa Upplandsledens vandringsstigar. Den 50 mil långa leden slingrar sig från Mälarens vikar i söder till Dalälvens skärgård i norr. De bitvis spångade vandringsstigarna i norr är ofta det enda sättet att ta sig fram torrskodd så packa stövlar.
Läs mer på naturkartan.se/Upplandsleden