Lyssna till tystnaden i Tresticklans nationalpark eller hör Vänerns vågor slå mot skären i Yttre Bodane. Vandra genom sagolika Ronjaskogar eller paddla i några av norra Europas finaste kanotvatten. Dalsland ger både återhämtning och välbefinnande.

3 × typiskt Dalsland


Tekniska underverk

Den berömda akvedukten över forsen i Håverud är kanalens stora dragplåster med en halv miljon besökare per år. Det innovativa underverket från 1868 är knutpunkt för landskapets kommunikationer. Här korsar landsvägen, järnvägen och vattenvägen varandra på ett spektakulärt och oväntat sätt.

Tillbaka till naturen

Orördhet och avskildhet präglar Tresticklans nationalpark. Här väntar djupa skoga och södra Sveriges största sammanhängande område med orörd natur. Dess säregna karaktär, parallella sprickdalar från norr till söder med myrar och små skogssjöar i botten, kräver sin planering och en och annan svettpärla.

Ronjaland

Körsträckan Fengersfors–Ånimskog är en väl värd omväg som tar dig genom rövardotterns hemtrakter längs södra delen av sjön Ånimmen. Missa inte att sträcka på benen genom att vandra upp till berget Sörknattens topp för att insupa de karakteristiska kulisserna Mattisborgen, Helvetesgapet och Björngrottan.

Vackra vägar: Bengtsfors-Köpmannebro

Den självklara vägen för den som vill uppleva Dalslands kanal med bil. Man passerar flera av landskapets största sevärdheter, inklusive akvedukten i Håverud.
Via: Skåpafors, Laxarby kyrka, Dals Långed, Tisselskog, Håverud och Skållerud.
Längd:
cirka 57 km.

Sveriges vildaste väg

Svängiga och mytomspunna Brudfjällsvägen går mellan Högsbyn och Håverud. En vägsträcka som mer liknar en berg-och-dalbana än en landsväg och som är en totalupplevelse – särskilt på hoj.

Natur: Högbyns hällristningar

Hela 2 500 ristningar på ett femtiotal berghällar. Många är ifyllda med färg och framträder tydligt. Skepp, fotsulor, våglinjer och en bronsålderprocession. Det spektakulära fornminnet ligger i florarika naturreservatet Tisselskog.

Vatten: Kanotvatten

Här finns inte bara Dalslands kanal utan Sveriges kanske bästa kanotvatten. De många långsmala spricksjöarna bildar naturliga vattenvägar som på många håll knyts samman av kanaler och slussar. Kanotuthyrarna är många och likaså iordningställda rast- och övernattningsplatser, toaletter och vedförråd. Insjön Stora Le och sjön Foxen utgör tillsammans det nära sju mil långa sjösystem som är särskilt populärt bland kanotister.
Läs mer på dalslandskanal.se
dalsland.com


På Not Quite i Fengersfors finns konst och mat.
På Not Quite i Fengersfors finns konst och mat. Foto: Kajsa Kax

Kultur: Not Quite

Konstnärer, konsthantverkare och formgivare har tillsammans skapat en kulturoas i de gamla brukslokalerna i Fengersfors. Verkstäder och ateljéer, galleri, konsthall och kafé/restaurang
Läs mer på notquite.se

Stad: Bengtsfors

Den lilla tätortens attraktionskraft ligger framför allt i dess vackra omgivningar. Det finns hela 399 sjöar i kommunen. I Bengtsfors kan man idka fiske, ridning och dressincykling, vandra på ett halvdussin leder av olika längd och paddla kanot. Åtskilliga kanotuthyrare finns i kommunen och längs sjöstränderna finns gott om välskötta lägerplatser.

Familj: Trampa dressin

I stilla ro trampar man fram längs järnvägsspår utan reguljär tågtrafik. Mellerud är södra ändhållplatsen för rälsbussarna längs De vackra vyernas järnväg, som följer kanalen norrut via Bengtsfors. Den som vill fortsätter med dressin från Bengtsfors till Årjäng.
Läs mer på dvvj.se  
kanalvillan.com

Bo: Baldersnäs Herrgård

Bo lyxigt på godset som i början av 1800-talet kom att kallas Dalslands kronjuvel. Herrgården ligger vackert på en naturreservatsklassad och lummig halvö i Laxsjön. Här bor man i herrgårdshuset, med utsikt över den engelska parken och kakelugn på rummet, eller i något av de mysiga gårdshusen. Hantverksbutik, naturum, kafé och restaurang.
Läs mer på baldersnas.eu

4 bra tips för Dalsland

  1. Bondens guld. Att tillverka ting av halm är tradition i Dalsland. Mer om Sveriges halmhattscentrum på Halmens hus.

  2. Dalslands konstmuseum 
    Den ekologiskt genomtänkta byggnaden är ny men smälter in fint i den gamla bruksmiljön vid sjön Spången. Spännande konst- och hantverksutställningar och fasta samlingar med anknytning till landskapet. Skulpturpark, gästbrygga och kafé med utsikt från glasverandan.

  3. I den gamla kurorten Dals Rostock hittar du fagra Örtagården och dess 350 växter. Anlagda till minne av den svenska medicinalväxtodlingens grand old man – Johannes Henriksson.

  4. Är det i stället enkelheten som lockar kan du sova i ett av glashusen från projektet The 72 Hour Cabin. Du hittar dem en bit från Dalslands Aktiviteters upplevelsecenter i Steneby naturreservat. Vackert placerade mitt i naturen med makalös utsikt över skog, sjö och stjärnhimmel.