Kuststräckan tar dig genom idylliska kustsamhällen och erbjuder oräkneliga stopp för klippbad. Med fiskebåt eller kajak når du övärlden, landets enda korallrev och en hel skaldjursbuffé – att fiska upp själv eller bara avnjuta intill en öppen horisont.

Bästa tipset för Bohuslän

En väl värd avstickare till eller från kusten är Skrotnisses lekplats på Spikön i Trollhättan. Kliv in i Jan Lööfs sagovärld, lika roligt för barn som nostalgiskt för vuxna. På ön finns också gästhamn, minigolf och kafé.

Vacker väg: Tanumshede-Kungshamn

Röd granit, fjordar och idylliska kustsamhällen. Mycket Bohuslän på en enda resa! Kustvägen är utmärkt med brunvita skyltar. Bonus för nostalgiker är Rikstvåan som är Sveriges enda kulturmärkta väg, 680 meter stensatt väg från bilismens barndom är räddad och upprustad. Ta väg 167 från Ljungskile mot Lilla Edet; vid Åsen nära Grinneröds kyrka finns rastplats och en utställning.
Via:
Grebbestad, Fjällbacka, Hamburgsund, Bovallstrand, Hunnebostrand och Smögen.
Längd:
cirka 55 km.

Natur: Fjällvandra

Den 37 mil långa Bohusleden går i inlandet från Hallandsgränsen i söder till Strömstad i norr. Leden är uppdelad i 27 dagsetapper, och passerar såväl pittoreska kustsamhällen som flera bohuslänska fjäll.
Läs mer på vastkuststiftelsen.se

Vatten: Klippbad

Du kan bada från släta, rundade granitklippor i nyanser från grått till rosa i hela Bohuslän, exempelvis på Hållö, Stångehuvud, Lysekil och Käringön.

Kultur: Hällristningar, Tanums världsarvsområde

Utforska hällristningarna på egen hand i dagsljus eller varför inte ett guidat äventyr i mörker. Ta med ficklampa och följ med på en nattlig tur i världsarvsområdet. Guidningen utgår från Vitlycke museum.
Läs mer på vitlyckemuseum.se

Stad: Grebbestad

Det speciella med Grebbestad är att fiskekulturen lever kvar på allvar. Många yrkesfiskare landar sina fångster av bland annat räkor och kräftor här och staden huserar också Ostronakademiens högkvarter. Nedre Långgatan och populära Grebbestadsbryggan kantas av restauranger, kaféer och butiker. Grebbestad bryggeri är välrenommerat och Sveriges äldsta mikrobryggeri.

Familj: Sälsafari

Att spana på knubbsälar som ligger och solar på en klippa eller nyfiket sträcker upp sina huvuden ovanför ytan är ett nöje för alla. Arrangörer finns längs hela kusten. För dig som vill stanna på fastlandet finns även Nordens Ark som arbetar för att ge utrotningshotade djur en framtid.
Läs mer på nordensark.se


Mat: Kosters Trädgårdar, Sydkoster

Gårdsbutik med ekologiskt, hållbart, rättvisemärkt, njutbart och trivsamt. Go-fika eller en riklig matbuffé med råvaror från hav och egen trädgård.
Läs mer på kosterstradgardar.se

Bo: Lådfabriken

Det lilla boutiquehotellet var en gång fisklådefabrik och ligger vackert ytterst på Orust. Den kreativa duon bakom förvandlingen erbjuder, förutom god sömn och lekfull inredning med utsikt över Skagerak, även spännande aktiviteter som havskajakpaddling, yoga och cykling.
Läs mer på ladfabriken.eu