Pittoreska fiskelägen, sägenomspunna Skuleberget, porlande älvdalar, Skuleskogens nationalpark, mytiska hällristningar och spännande fynd från såg- och järnbruk. Välkommen till de hisnande havsutsikternas landskap: världsarvet Höga kusten.

3 × typiskt Ångermanland


Ånger

Landskapsnamnet Ångermanland har sina rötter i det gamla ordet anger, som betyder ”trång vik” eller ”fjord”. En titt på kartan bekräftar att trånga havsvikar är typiskt för den ångermanländska kusten.

Fiskekapell

De så kallade Gävlefiskarna fick under 1500-talet ensamrätt på fisket längs Norrlandskusten och anlade en rad fiskelägen med vackra, små kapell som i många fall fortfarande finns kvar. Bönhamn är inte bara en bra utgångspunkt för upptäcktsfärder till Höga kustens naturområden, det idylliska fiskeläget är en upplevelse i sig. Röda sjöbodar ligger tätt runt den skyddade lilla viken. I dag har fritidsbåtarna tagit över hamnen men känslan lever kvar.

Surströmming

Älska eller hata, alla har en åsikt om de jästa delikatesserna. Surströmming ska komma från Norrlandskusten och når sitt perfekta tillstånd först när burkarna bågnar. Helst av allt ska den också komma från Höga kusten, det tycker man i alla fall längs Höga kusten. Allra bäst om strömmingen fångas mellan Härnön och Skags udde. Serverad som tunnbrödsklämma, med kokt, skivad potatis, rå, finhackad lök, västerbottenost, gräddfil och tomat. Öl, nubbe, must, svagdricka eller mjölk att dricka till.

Vacker väg: Klockestrand–Ullånger

Höga kusten när den är som vackrast och mest dramatisk. Vägen slingrar mellan berg och hav och gör avstickare till några av kustens finaste fiskelägen. Sveriges längsta hängbro, Högakustenbron, sträcker sig 1 210 meter över Ångermanälven, är 1 800 meter lång och har 180 meter höga pyloner.
Via: Högakustenbron, Lövvik, Åsäng, Nordingrå, Barsta, Bönhamn, Mjällom och Norrfällsviken.
Längd:
cirka 110 km.

Natur: Via Ferrata, Skuleberget

Klättring uppför Skuleberget är på samma gång en unik adrenalinkick och ett andlöst vackert äventyr. Norra Europas största Via Ferrata-anläggning tar dig upp längs bergets skarpa profil på ett säkert sätt – helt utan förkunskaper. Här finns fyra leder med olika svårighetsgrad. Säkerhetsutrustning och kunnig instruktion ingår. Utsikten och toppstugans kafé nås även till fots eller med linbana för den knäsvage.
Läs mer på www.viaferrata.se

Högst upp på Högbondens klippor  balanserar fyren  och det populära  vandrarhemmet. Båt  eller kajak utgår  från det sevärda  fiskeläget Bönhamn.
Högst upp på Högbondens klippor balanserar fyren och det populära vandrarhemmet. Båt eller kajak utgår från det sevärda fiskeläget Bönhamn. Foto: SwedishMountainFilm

Vatten: Flyt på Ångermanälven

Vattenvägen mellan havet och Sollefteå kan utforskas med älvbåten M/S Ådalen III, på flotte eller paddlandes i kanot.
Läs mer på
adalen3.com
lokom.se 
westinadventure.com

Kultur: Mannaminne, Nordingrå

En udda mötesplats för byggnadskultur, konst, hantverk och galna infall. Jordbruks- och kustmuseum, spårvagnar och Draken-flygplan, ungersk bondgård och en kinesisk paviljong och dragspelshus samt hotell inspirerat av en finsk gård.
Läs mer på mannaminne.se

Familj: Heliga älgar, Nämforsen

De tusentals ristade älgarna i klipporna säger allt om vilket djur som, även på stenåldern, var viktigast för de norrländska jägarna. Bland de 2 300 hällristningarna syns också skepp, människor, fiskar och hundar, omedvetet placerade intill ett vattenkraftverk.

Äta: Skogs-Hildas, Ullånger

Försäljning av surdegsbröd, klassiskt tunnbröd, barkbröd, savtunnbröd samt sötebröd. Missa inte de prisbelönta chokladknutarna i kaféet.
Läs mer på facebook.com/skogshildas

4 tips – Ångermanland

  1. Flugfiska med guide. På så sätt kan du fiska öring i sjö och strömmande vatten, även om du är ovan. Hyr utrustning och guide hos langvattnetsfvo.se eller backsjonsupport.se.

  2. Högakustenleden är en 13 mil lång vandringsled från Högakustenbron i söder till Örnsköldsvik i norr. Utsiktsberg, skogar, fäbodvallar och badvikar. Boende finns längs leden.

  3. Älgfarmen Älgens hus i Bjurholm var först i landet på temat tama älgar som både låter sig matas och mjölkas. Av mjölken görs älgost som serveras i restaurangen.

  4. I ett ångkraftverk på en udde i Ångermanälven tillverkas maltwhiskyn High Coast Whisky. Det vackra ångkraftverket, vars lokaler var i bruk redan på 1800-talet, har bytt timmerkapning mot tillverkning av maltwhisky, besökscentrum och butik. Provningar och guidade rundturer.