En medveten guide i en föränderlig tid med corona.
Före resan
- Ta reda på vilka förhållningsregler som gäller för att köra in i ett land och regionalt utmed din resrutt.
- Uppdatera ditt Covid-bevis och kontrollera att tidsramen för senaste vaccinsprutan, tillfrisknande från sjukdom eller negativt test är aktuellt för det land du ska resa i.
- Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera om din reseförsäkring via hem- eller bilförsäkringen påverkas vid en resa i de länder du ska besöka. Kanske behöver du planera om din rutt eller teckna en extra reseförsäkring.
- Beställ internationellt körkort på msverige.se om du planerar att resa till länder utanför EU. Glöm inte gröna kortet, ett bevis på att du har en gällande trafikförsäkring i ditt hemland.
- Anmäl var du kommer att befinna dig, när och hur du kan kontaktas till Utrikesdepartementets Svensklistan, swedenabroad.se/sv/svensklistan.
Tips! Kom ihåg munskydd, engångshandskar och handsprit. I många länder är det krav på munskydd, vilket kan bli kostsamt att inte efterleva.
I bagaget
- Mobiltelefon, laddare och adaptrar för resmålen. Om USB-uttag saknas i bilen kan du nyttja cigarettuttaget för laddning under resan, men särskild adapter krävs.
- Fyll plånboken med några olika bank- och kontokort, men också reservkontanter för vägtullar, bränsle och annat nödvändigt.
- Se till att ha ekonomiska medel om du oplanerat måste stanna en tid i ett land och får extra kostnader för det.
- Packa med munskydd, engångshandskar och handsprit. Många länder har krav på munskydd (ofta av typen FFP2) och det kan bli dyrt att inte efterleva.
Tips! Med appen Viamichelin GPS Routeplanner kan du, förutom vägbeskrivningar, få information om vägtullar.
På resan
- Se till att ha planerad resrutt, bokade färjebiljetter och boenden lättillgängliga att visa vid gränsövergångar.
- Ibland finns det dokument du ska fylla i innan du kör in i ett land eller en specifik region i ett land, även om det bara är en transfer. På swedenabroad.se hittar du både information och aktuella dokument.
- Förändringar kan komma snabbt; gör en daglig kontroll för att se om situationen har förändrats något i de aktuella länderna.
- Se till att ha ett extra förråd med vatten och färdkost i det fall du inte kan stanna längs vägen. Uppdatera ditt lager kontinuerligt.
Tips! Nya lägesrapporter kan komma snabbt. Dubbelkolla vad som gäller för resande i de länder du ska besöka.
Håll dig uppdaterad på resan!
Förutom pandemin finns också en mängd andra saker du behöver ha koll på. Här är en lista över aktuella appar och sajter som håller dig uppdaterad både hemma och på resan. Inom EU gäller svensk samtalskostnad, men håll koll på surfen så att den inte blir för dyr.
- Sverige. För allmänna råd och lokala restriktioner inom Sverige följ utvecklingen på krisinformation.se och folkhalsomyndigheten.se.
- Reseinformation. I appen UD Resklar kan du aktivera notifiering för de länder du ska resa i. Här hittar du råd och uppdaterad information från Sveriges ambassader. Även EUs egen app Re-open EU är en bra informationskälla.
- Vägtullar. Motorvägsavgifter förekommer i många länder. Vanliga vägar kan också vara avgiftsbelagda, liksom tunnlar, vägfärjor och broar. I Viamichelin GPS Routeplanner kan du lägga in din tänkta resrutt och få vägbeskrivning, information om vägtullar, beräknad restid och sträcka i kilometer samt ungefärlig kostnad för vägtullar och drivmedel.
- Miljözoner. Allt fler städer förbjuder biltrafik i centrum och krav på miljödekaler förekommer. Appen Green-Zones visar de europeiska ländernas miljözoner och vad som gäller. Du kan registrera din bil och få information om den tillåts köra i valt område. Men registrering ger dig inte rätt att köra. Köp av miljödekal eller annan efterfrågad listning görs på annat sätt.
- Trafiken. Via appen Waze och Google Maps kan du se trafiksituationen där du är i realtid. Den senare tipsar även om vad man kan besöka och göra i närheten.
- Bokningar. Utbudet kanske inte är lika stort som före pandemin, men möjliga turer, aktiviteter och sevärdheter hittar du i Get Your Guide. Appen håller ordning på dina bokningar och förvarnar dig när det är dags.
- Översättning. Google Translate och appen Say Hi hjälper dig med språket, både i tal och skrift.
För mer information gå in på M Sveriges resesidor eller kontakta en bilreserådgivare om du behöver personlig hjälp. M Sverige har också kontinuerlig kontakt med andra systerklubbar runt om i Europa.