Här har vi samlat praktisk information om det går att köra och hyra bil med det svenska körkortet eller om det behöver kompletteras med internationellt körkort. Hur länge du kan köra på svenskt körkort i USA och vad som krävs för att ta körkort i USA.

Tillfälligt besök – som turist eller i jobbet?

Internationellt körkort rekommenderas. Amerikansk polis är inte skyldig att känna till svenska körkort. Saknar du internationellt körkort kan en poliskontroll ta lång tid. En del biluthyrare vill se internationellt körkort.

Läs mer om  vad amerikanska myndigheter säger om internationellt körkort
Läs mer om hur du skaffar internationellt körkort

På svensk B-körkort får du köra bilar upp till 3,5 t totalvikt. Väger bilen mer (till exempel om du hyr en större husbil) krävs C-behörighet. En minibuss med plats för fler än åtta personer + förare kräver D-behörighet. Kör du ett fordon utan giltigt behörighet riskerar du att försäkringen inte kommer att gälla vid en eventuell olycka.

Stanna längre än tre månader eller ta avlönat arbete?

Amerikanskt körkort krävs. Körkortet utfärdas enligt reglerna i den delstat där du bor. I några stater måste körkortet tas relativt snart efter ankomsten.

Vissa stater gör undantag för den som studerar på college eller arbetar som au-pair. I så fall räcker svenskt körkort + internationellt körkort. Men även om delstatens myndigheter inte kräver amerikanskt körkort kan det ändå behövas för att bilens försäkring ska gälla. Tills du tagit amerikanskt körkort kör du på ditt svenska körkort + internationellt körkort.

I de flesta delstater måste du vara bosatt (resident eller resident alien) för att få ta körkort. Eller så måste du ha ett riktigt visum, inte bara det förenklade inresetillståndet ESTA. Då får du ta ett körkort som gäller lika länge som visumet.

Kolla villkoren hos Department of Motor Vehicles (DMV) i delstaten där du tänker ta körkort. Leta upp din delstat här (officiell sida) eller på www.dmv.org (privat sida).

Om villkoren inte klart framgår av webbplatsen får du mejla och fråga vad som krävs av dig som utlänning. Fråga gärna flera personer. Reglerna är inte glasklara och alla som svarar på frågor är inte lika välinformerade. Skriv ut och ta med mejlkorrespondensen. Självklart ska du i mejlet ange, och på plats visa att du har svenskt körkort + internationellt körkort. Kanske slipper du då några provmoment.

Vissa stater vill se ett svenskt personbevis utfärdat på engelska, Extract of the Population Register. Beställ beviset från Skatteverket innan avresan.

Delstaternas DMV ger ut handböcker (Rules of the Road, Driver´s Manuals, Driver Handbook eller liknande) om vad man behöver kunna för att ta körkort. På plats i USA kan du annars vända dig till AAA och fråga hur och var man tar körkort i den stat du befinner dig. De kan också rekommendera bra körskolor.

Det är inte svårt att ta ett amerikanskt körkort. I alla fall inte jämfört med att göra det i Sverige. Normalt görs ett syntest, ett skriftligt prov på vägmärken och trafikregler, och ett praktiskt prov som visar att man kan manövrera bilen och tillämpa trafikreglerna i praktiken.

I många delstater går det att ta körkort för bil redan vid fyllda 16 år. Moped kräver körkort i de flesta delstater.

Den som flyttar till en annan delstat måste byta ut sitt körkort till ett som är utfärdat i den nya delstaten.

Amerikanskt körkort i Sverige?

Ditt amerikanska körkort gäller inte i Sverige, om du var folkbokförd i Sverige när det togs. Den som vistats tillfälligt i USA för studier eller au-pairjobb, får således inte använda sitt amerikanska körkort här hemma. Det går heller inte att byta ut ett amerikanskt körkort mot ett svenskt.

Var du däremot utflyttad (= struken i svenska folkbokföringen) när det amerikanska körkortet togs, gäller det i Sverige i ett år. Flyttar du tillbaka till Sverige och folkbokför dig här på nytt, har du alltså ett år på dig att i vanlig ordning skaffa svenskt körkort (om du inte har ett sedan tidigare).