Ska du på långresa i USA? Här får du tips vad du bör tänka på om du köper bil i USA som turist. Vill du sedan transportera hem bilen eller ta med egen bil till USA hittar du både tips och bra länkar till hjälp.

Köpa bilen

Långresa under flera månader? Då handlar det sannolikt om ett bilköp. Räkna med några dagars jobb för att ordna alla praktiska detaljer. Tänk också på att det tar tid att bli av med bilen när resan är slut. Under rubriken Buying and Sellingwww.dmv.org får du många bra tips.

Köp bilen av en seriös handlare. Leta på exempelvis www.nadaguides.com eller www.autousa.com. www.edmunds.com har koll på prisläget. www.cars.com är en annan bra sida.

På nätet efterfrågas ibland en Zip-Code, ett amerikanskt postnummer. Ange vilket postnummer som helst i den stad där du letar efter bil.

Ett tips är att köpa bil i närheten av där AAA har ett serviceställe. Tala om att du är medlem i Swedish Automobile Association och visa medlemskortet. Du får förslag på pålitliga bilhandlare och all tänkbar hjälp kring köp och registrering. Om du vill testa bilen före köpet har AAA egna Diagnostic Centers. Det kan behövas eftersom begagnade bilar ibland är dåligt servade och underhållna.

Bilar är billiga i USA. Bara halva priset mot i Europa, ibland ännu lägre. Lyckas du därtill pruta 10–15 % får du vara mer än nöjd. Till grundpriset, Retail Price, kommer 5-10 % Sales Tax (motsvarar vår svenska moms) och en Registration Fee på uppemot USD 100. Till bilhandlaren betalas en Document Fee på 0,75 % av inköpspriset.

Kolla upp att bilen är betald av tidigare ägare, så du inte ofrivilligt tar över andras skulder. Har du bilens chassinummer VIN-code kan du på www.carfax.com mot avgift kontrollera bilens förhistoria. Eller så frågar du bilhandlaren.

Nuvarande ägarförhållanden framgår av registreringsbeviset, the title. Det ska skrivas på av säljaren och överlämnas till dig som köpare. Kolla att chassinumret stämmer. Saknas title är något skumt. Glöm inte att få en köpehandling Bill of Sale och kvitto av bilhandlaren. Spar dessa som värdehandlingar.

Många handlare vill se bevis på att du har en bilförsäkring innan du får köpa bilen. Läs om försäkringar nedan. Fråga om besiktning safety inspection krävs innan bilen kan registreras. Och om den i så fall redan är gjord.

Förbered betalningen innan avresan från Sverige. Hör med din bank eller ett valutaväxlingsföretag. Fråga vilka uppgifter banken behöver för att snabbt kunna överföra pengar från ditt konto till ett amerikanskt. Eller om du själv kan ta ut pengarna på en amerikansk bank i form av en check, som i sin tur går att överlåta på bilföretaget. Hur lång tid tar överföringen? Finns expressbetalning? Nöj dig inte med allmänna råd, be att få tala med någon på banken som är ordentligt insatt. Jämför gärna med andra banker, en del är snabbare än andra. Skriv ned i detalj hur du ska gå tillväga och be banken förbereda allt som går att förbereda.

Betala bilen med kreditkort? Det går sannolikt inte. Att ta med större belopp i dollarsedlar rekommenderas inte heller.

Försäkra bilen

Trafikförsäkring Liability Insurance är obligatorisk. Vanlig trafikförsäkring är inte lätt att få, om man inte är bosatt i USA och inte har amerikanskt körkort. Fråga bilhandlaren eller AAA om hjälp. De brukar kunna fixa det mesta. Har du släkt eller andra kontakter i USA? Kanske är de villiga att rekommendera dig hos ett försäkringsbolag.

Annars finns försäkringsbolag specialiserade på turistande utlänningar. Tyska www.tourinsure.de är välrenommerat. Holländska www.alessie.com likaså. Vill du hitta en "vanlig" bilförsäkring, letar du exempelvis på www.progressive.com.

Under 25 år? Ta en extra titt på villkoren. Kanske accepteras inte så unga försäkringstagare.

Förbered försäkringen innan avresan från Sverige. Då behöver du bara komplettera med uppgifter om bilen, när den väl är inköpt. Ett No-Claim-Certificate eller Letter of Trust är bra att visa upp om du skaffar försäkring på plats. Det är ett intyg på engelska från ditt svenska försäkringsbolag, som visar att du varit en pålitlig kund och inte ådragit dig några skador.

Ta också med en Motor Vehicle Driver´s Record, ett utdrag på engelska ur svenska polisens belastningsregister. Beställ det på www.polisen.se (klicka Service>Belastningsregistret).

Vägassistans genom AAA

Som medlem har du del av AAA:s kostnadsfria väghjälp. Krånglar din köpta bil ringer du 1-800 222-4357. Då kommer en assistansbil och hjälper dig eller bogserar till närmaste verkstad. Hjälpen omfattar även enklare fel, som punktering eller bensinstopp. Bärgning upp till 3 miles är kostnadsfri. Kör du hyrbil vänder du dig till hyrföretagets jourservice.

Sälja bilen

Var beredd på att försäljningen kan ta tid. Framförallt om du säljer i en annan delstat än där du köpte bilen. Helst bör bilen först omregistreras. Eftersom utbudet av begagnade bilar är stort tar det tid att hitta köpare som är villiga att ta på sig det besvär som det innebär att registrera in bilen i en ny stat. Att sälja till en bilhandlare brukar vara enklast, men ger också minst betalt.

Ta med bilen till Sverige

Kontakta en transportfirma innan avresan från Sverige och förbered dem på vad som komma skall. I Göteborg finns www.nordtrafik.se och www.scanlink.se och www.infranordic.se som alla är rutinerade bilfraktare över Atlanten. Fler finns. Om du vill tar fraktföretaget även hand om pappersarbetet, både det som krävs för att få ut bilen ur USA och för att få in den i Sverige. Du måste kunna visa upp bilens title, köpekontrakt och kvitto på inköpspriset.

Svensk tull är 10 % på fordonsvärdet och fraktkostnaden. Därtill kommer 25 % moms på summan av fordonsvärde, frakt och tull. Är bilen äldre än 30 år kan bilen räknas som veteranfordon och få bättre villkor, se www.tullverket.se. Den som bott och arbetat i USA och ägt bilen i minst 12 månader, får ta in den tull- och momsfritt som flyttsak.

Kalkylera även med transportstyrelsens avgift för ursprungskontroll och bilprovningens avgift för registreringsbesiktning.

Inför registreringsbesiktningen måste bilen anpassas, eftersom svenska besiktningskrav inte alltid stämmer överens med amerikanska. Funderar man på att ta hem en USA-bil är en god idé att redan före avresan kolla upp vad som gäller och göra en kalkyl över hur mycket ombyggnaden kommer att kosta. Fråga Bilprovningen vilka krav de ställer på några vanliga amerikanska bilmodeller. Fråga vilka papper de vill se och om de accepterar amerikanska certifieringsdekaler (brukar sitta på en av dörrarna). Annars har tyska biltestföretaget Dekra ett kontor i Sverige som utfärdar intyg på att fordonet uppfyller svenska krav för buller, bromsar, stöldskydd och bränsletank. Verkstäder specialiserade på anpassning och ombyggnad av USA-importerade bilar finns det gott om över hela Sverige.

www.transportstyrelsen.se beskrivs steg för steg hur man importerar och registrerar en bil i Sverige.www.carspect.se eller  www.bilprovningen.se ger kompletterande information. En bra sida för USA-bilsentusiaster är www.usabil.nu.

Skeppa din egen bil till USA och hem igen

Vill du ta med husbilen till USA? Eller skeppa över en veteranbil? Med lite framförhållning är det här inga problem. Enklast är att ta hjälp av en svensk speditör, se ovan under rubriken "Ta med bilen till Sverige".

Bilen får köras i USA så länge du har giltigt turistvisum eller högst ett år. Bilens registreringsbevis ska följa med bilen, liksom uppgifter om inköpspris (kvitto eller liknande) och nuvarande värde, allt i engelsk översättning. Ett S-märke ska sitta bak på bilen. Försäkring måste också ordnas, se ovan.

Att exportera en bil "på riktigt" är komplicerat och i många fall omöjligt. Enklast är att sälja sin svenska bil i Sverige och köpa en ny i USA. En bil som ursprungligen varit registrerad i USA får dock återexporteras dit.

www.cbp.gov läser man om de stränga amerikanska importbestämmelserna. Gå in under Questions och skriv in sökordet Importing a car. En privat sida som förklarar amerikanska tullregler (och mycket annat) är www.foreignborn.com. USA-stationerad personal i svenska utrikesförvaltningen är i någon mån undantagna från de hårda kraven.

Till sist ...

På Google finns massor av tips om att köpa och registrera bil i USA. Sök exempelvis på ”Register a car in USA” eller ”Köpa bil i USA”.

Har du egna erfarenheter som du vill delge andra? Hör av dig till oss på M Bilresor, telefon 020-21 11 11.