Resetips från M Sverige när du ska till Irland

Praktisk information om camping, husbil, hotell, färjor, gränskontroll och tull, vägnät, vägavgifter, hastighetsgränser, promillegräns, parkering, däck, belysning, drivmedel, trafikregler, checklistor när du packar, hur du ska bete dig om något händer och mycket mer.

Uppgifterna nedan avser republiken Irland.
I Nordirland gäller samma trafikregler som i Storbritannien.

Relationen mellan öns norra och södra del är numera avspänd. Det är inte farligt att köra i Nordirland, även om spår av tidigare konflikter kan ses i gränsområdena och i delar av Belfast och Londonderry.

Se www.ireland.com. 
Bila utefter Irlands västkust? Många tips på www.wildatlanticway.com  

Irish Tourist Assistance Service (ITAS) är en jourtelefon för utländska turister som blivit bestulna eller behöver hjälp av polisen. Tel:+353 (0)1 6669354  eller 1890 365 700. Eller www.itas.ie.

Många bra tips för bilturisten på www.theaa.ie  
AA:s assistansbilar hjälper till när bilen krånglar.

Gott om campingplatser, men var observant på att en del av dem är hemvist för personer utan fast bostad.

Se Turistinformation (ovan), www.theaa.ie och www.camping-ireland.ie.

Fricamping är tillåten om markägaren lämnat tillstånd. På allmän mark är fricamping inte tillåten. Förbudet gäller även övernattning i husbil parkerad på väg, gata eller p-plats.

En del ställplatser listas i katalogen Reisemobil Bordatlas. Köp den i vår webbutik.

Leta exempelvis på www.theaa.iewww.irelandhotels.com och www.irishcountryhotels.com

Se också Turistinformation (ovan) och här

Bed & Breakfast-boende och semesterstugor hittar man längs vägen eller bokar i förväg, exempelvis på www.bandbireland.com och www.irishfarmholidays.com.

Många förbindelser från Storbritannien och Frankrike. Läs mer här

Euro

Ställ tillbaka klockan en timme. Gäller året om.

Irland tillhör EU, men är inte med i Schengen-samarbetet. Det innebär att passen kontrolleras vid gränsen. Mellan republiken Irland och Nordirland förekommer sällan några gränsformaliteter.

Från annat EU-land får varor för personligt bruk tas in moms- och tullfritt, om moms betalats i inköpslandet.

För varor inköpta utanför EU eller "tax-free" gäller 200 cigarretter eller 250 g tobak, 1 liter sprit eller 2 liter starkvin (15–22 %), 4 liter lättvin och 16 liter öl. Samt andra varor till ett värde av 300 euro.

Elkontakterna har tre platta stift, som i Storbritannien. Ta med en adapter. Mått- och viktenheterna är desamma som i Sverige (liter, meter, kilo, grader Celsius osv.).

En allmän checklista inför en långresa hittar du här.

Irland har vänstertrafik. Många vägar är smala och kurviga. Skyltning och vägvisning enbart på irländska (gaeliska) i de områden i väster som kallas Gaeltacht. Annars både på engelska och irländska.

 Avstånd och hastighetsbegränsningar anges i km/tim (i Nordirland i engelska miles).

Benämningen Dual Carriageway står för vägar med mittremsa och ett eller flera körfält i vardera riktningen.

Läs om pågående vägarbeten på www.tiitraffic.ie eller gå in på AA Roadwatch på www.theaa.ie.

Tas ut på en del motorvägsavsnitt, broar och tunnlar. Läs på www.tii.ie var avgifter är att vänta (under Tolling information). 

Avgiften betalas i betalstationer längs vägen, i lucka eller i myntautomat. En sträcka av M50 utanför Dublin saknar betalstation. Där betalar man i efterhand hos ett Pay Zone-betalställe www.payzone.ie eller online på www.eflow.ie. Betalning ska ha skett senast kl 20.00 påföljande dag.

Den som ofta kör på betalvägar köper en e-Toll-bricka. Flera utfärdare finns. Alla brickor gäller överallt, oavsett utfärdare. Läs mer på www.tii.ie (under Tolling information). En utfärdare är www.easytrip.ie.

Personbil, mc, lätt lastbil, husbil totalvikt under 3,5 t
landsväg 80, större landsväg (N-väg) 100, motorväg 120

Personbil med släp, husbil totalvikt över 3,5 t
enligt skyltning men aldrig över 80

För yrkesförare och nyblivna körkortsinnehavare gäller 0,2. Annars 0,5.

• Tänk på var du parkerar, framförallt nattetid. Använd bevakade eller inhägnade p-platser och garage. Låt inte bagage ligga synligt. Töm bilen när du lämnar den för natten.

• P-skiva används här och var. Använd din svenska p-skiva eller skaffa en på plats.

• P-förbud 9 meter före övergångsställe, väg/gatukorsning och hållplats, eller där gula streck är målade längs väg/gatukanten.

• Hjulen på felparkerade bilar kan låsas. Upplåsning sker när böterna är betalda.

• EU-märkt handikapptillstånd ger rätt till fri parkering där avgift annars ska betalas. Lokalt kan man få parkera utan tidsbegränsning. Däremot är det inte tillåtet att parkera där det råder stopp- eller p-förbud. På privata parkeringar gäller särskilda regler.

Minsta mönsterdjup 1,6 mm.
Det är frivilligt att använda vinterdäck, dubbdäck är förbjudna.

Halvljus/varselljus behöver inte vara tänt dagtid.

Vid mörkerkörning måste strålkastarna vara omställda så att halvljuset inte bländar i vänstertrafik. På äldre bilar satte man svart tejp över den sektion av strålkastarglaset som styr ljuset åt höger. På nyare bilar ändras inställningen ibland med ett reglage på instrumentbrädan eller intill strålkastarna. Ger instruktionsboken inget svar får du fråga din verkstad. Går inställningen i sidled inte att påverka kan du pröva att rikta ned ljuset så att ljuskäglan inte räcker så långt fram. Att köra med dimljus, varselljus eller enbart parkeringsljus är inte särskilt trafiksäkert.

Bensin 95 och 98 oktan, samt diesel. För E85 finns ett mindre antal tankställen. Gott om laddningsstolpar för elbilar.

Följ samma regler som i Sverige, du hittar reglerna här.

Förbjudet att tala och skicka SMS i handhållen mobiltelefon under körning. Med hands-free är samtal tillåtna.

• Var försiktig i vägkorsningar. Trafiken på större vägar Major roads har företräde. Annars tillämpas högerregeln (trots vänstertrafiken). Om vägarna är likvärdiga brukar den som först anlänt till korsningen köra först.

• I rondeller gäller samma regler som i Sverige.

• Ordet Yield betyder lämna företräde. I Storbritannien heter det Give way.

Höjd 4,25 m. Bredd 2,55 m. Längd (husbil) 12 m.

Polisen utdömer böter på plats, men får inte inkassera dem. Böterna ska betalas på en polisstation.

Krånglar bilen? Se vad du ska göra och vem du ska ringa här 

Rapportera alla trafikolyckor till polisen Garda, även om det inte uppstått personskador. Polis, ambulans och räddningstjänst: tel 112.

Irish Tourist Assistance Service (ITAS) är en jourtelefon för utländska turister som blivit bestulna eller behöver hjälp av polisen.Tel:+353 (0)1 6669354  eller 1890 365 700. Eller www.itas.ie.