Inför en utflykt till fjällen är det läge att se över bilen för en så säker resa som möjligt. Varför inte skriva en checklista? På så vis kan du i lugn och ro bocka av varje punkt i stället för att bli stressad över att du missat något när familjen och packningen äntligen är på plats.

1. Bra att ha

  • Snöborsten är given att ha i bilen under vintern.
  • Isskrapan – betalkortet och naglarna brukar inte vara någon bra lösning.
  • En liten skyffel, här finns det varianter som är anpassade för att ha i bilen.
  • Petflaska med sand eller grus är tacksamt om man fastnar på en isfläck.
  • Låssprej till fastfrusna låskolvar kan behövas
  • Powerbank för att hålla mobiler laddade om bilen skulle stanna.

  • Vill du vara på den säkra sidan?
    Ta även med en extra dunk spolarvätska, startkablar, ficklampa och bogserlina.
Glöm inte snöborste och isskrapan för fjällresan
Glöm inte snöborste och isskrapan!

2. Lampor och batteri

Byt trasiga lampor och putsa lampglaset. I värsta fall kan lampglaset, som ofta är gjort i plast, mattas av med tiden och försämra strålkastarnas belysningsförmåga betydligt. I så fall behöver de renoveras.

Ett dåligt startbatteri varar inte ända fram till påska, och kan definitivt behöva ses över inför bilresan i vinter. Märker du att bilen blir segare att starta kan startbatteriet vara gammalt och behöva bytas ut.

Förebygg igenfrusna dörrar genom att applicera silikonsprej på tätningslister runt dörren och bakluckan.
Förebygg igenfrusna dörrar genom att applicera silikonsprej på tätningslister runt dörren och bakluckan.

3. Däck, vätskor och torkarblad

När du vet att lamporna fungerar och att startbatteriet är friskt är det läge att kontrollera att däcken har bra mönster samt att de har rätt lufttryck. Ta i beaktande att trycket sjunker ju kallare det blir. Om du kollar däcktrycket inomhus på vintern bör du öka trycket till 0,2 bar mer än vad tillverkaren rekommenderar.

Fyll på med spolarvätskan. Tänk på blandningsförhållandet om du köper koncentrerad.

Kontrollera torkarbladen och byt ut dem om de är slitna.

Det som göms i snö … behöver komma upp innan det blir tö. Se därför till att packa med en snöborste, isskrapa och skyffel. En petflaska med grus är också bra att ha.
Det som göms i snö … behöver komma upp innan det blir tö. Se därför till att packa med en snöborste, isskrapa och skyffel. En petflaska med grus är också bra att ha.

Rätt vätskebalans

I de norra delarna av Sverige krävs att kylarvätskan klarar minst -40 °C. Blanda därför hälften vatten, hälften glykol i kylarvätskan.

4. Lås och dörrlister

Det är inte många som låser upp sin bil med nyckel längre. Låt dig dock inte luras och tro att du alltid kommer in i bilen bara för det. Låset fungerar tack vare bilens el; har strömmen laddat ur behöver du låsa upp manuellt.

I bilens manual står det var du hittar den manuella kolven. Är manualen inlåst i bilen hade det varit bättre att ta reda på detta inför avresa (sök på internet). När bilen väl är upplåst kan det vara svårt att dra upp dörren om den har frusit fast. Motverka detta genom att applicera silikonsprej på tätningslister runt dörren och bakluckan.

Se över lamporna och batteriet inför avfärd mot fjällen!
Se över lamporna och batteriet inför avfärd!

5. Motor- och kupévärmare

Motorvärmare och kupévärmare med extern strömförsörjning är bra av flera anledningar. Dels är det enklare att starta en uppvärmd bil när det är kallt, dels gör du en insats för miljön då en förvärmd bil släpper ut mindre avgaser. Detta gäller dock inte bensin- eller dieselvärmare som släpper ut orenade avgaser.

Med kupévärmaren slipper du skrapa isiga rutor och sätta dig på kalla säten – bilen är varm när det är dags att hoppa in. Kontrollera om din destination har eluttag för motorvärmare om din bil kräver extern strömförsörjning. Har du en appstyrd variant kan det vara fördelaktigt att dubbelkolla dess funktioner innan avfärd.

Packa även personlig utrustning och ta med i bilen!
Packa även personlig utrustning och ta med i bilen!

6. Personlig utrustning

Det är lätt att vara efterklok och tänka på allt ni borde ha packat innan ni åkte i väg. Reflexväst, förbandslåda och filtar är sådant som kan komma väl till pass om resan får ett oplanerat stopp.

Reflexvästen är viktig om ni ska röra er ute i trafiken, till exempel för att placera ut varningstriangeln.

Filtar kan vara sköna att ha i väntan på eventuell bärgning, om ni inte har packat varma vinterkläder.

Hej vilt!

Minska risken att krocka med vilt genom att ta det extra försiktigt när du kör på vägar utan viltstängsel. Titta inte bara på vägen.