Ett barns bildebut sker ofta redan på väg hem från BB under den första veckan. Så det gäller att ha inköpen klara innan ni beger er till förlossningen. Men att välja bilbarnstolar – eller babyskydd som är insteget i denna djungel – är något som kräver både tid och kunskap.

Precis som med barnvagnen ska tycke, smak och säkerhet koordineras – och plånbok för den delen.

Kan du rent av köpa begagnat? Ja, återbruk är självklart något att förespråka i många fall. Se dock till att den begagnade stolen inte har krockats eller är äldre än fem år. Bilstolens livslängd är ungefär 10 år förutsatt att den skötts väl. När bilstolen åldras finns risk för att materialet blir sprött och samma säkerhet kan då inte garanteras. Har den varit med i en olycka måste den bytas ut. Enda sättet att säkert veta detta är att köpa en ny bilbarnstol eller att köpa begagnat av någon du litar på som kan intyga att stolen inte har varit med i någon form av kollision. Nytt eller gammalt, vi har sammanställt en rad tips för dig som söker sittplats till barn i olika åldrar.

Våga fråga före du köper bilbarnstol!

Se till att göra research före köpet! Här är ett urval frågor att kolla upp vad gäller stolen du fastnat för.

  • Hur monteras den i bilen?
  • Hur dras bältet?
  • Är sittöverdraget lätt att ta av?
  • Går sittöverdraget att tvätta?
  • Är det några farliga ämnen i materialet?
  • Hur är benstödet?
  • Hur är säkerheten vid frontalkrock och sidokrock?
  • Hur är sittställningen för barnet och vad händer om det somnar?
  • Hur är barnets sikt från stolen?
M Sveriges guide till bilbarnstolar
Tips babyskydd 0–9 mån: Välj en stol med fast bas som du enkelt kan plocka bort stolen ifrån när du ska in och handla eller göra andra ärenden. Dessutom sitter den lättare rätt på plats

Babyskydd 0–9 månader

Första bilstolen för barnet, som kan användas från hemfärd från BB till dess att barnet fyllt nio månader eller väger mer än 13 kilo. Detta sitter bakåtvänt i bilen och kan sitta med antingen bara bälte eller med en fast bas. En variant med en fast bas som du kan klicka i och ur stolen i är smidigt då du ska in och handla eller göra andra snabba ärenden då du vill flytta stolen med barnet i och ur.

Oavsett modell fäster du med trepunktsbältet som finns i bilen. Du kan ha babyskyddet i både fram- och baksätet. Tänk på att selen i babyskyddet bara är till för att hålla ditt barn på plats i skyddet, du måste med bältet se till att stolen sitter fast i bilen.

Bilbarnstolar 1–5 år

Nästa steg efter babyskydd är en bakåtvänd bilbarnstol. Till denna byter du när ditt barn kan sitta stadigt. Du kan montera den med både trepunktsbältet och underförankringsband eller med Isofix. Tänk på att alltid följa monteringsanvisningen noga. Låt barnet sitta bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 5 år.

Eftersom ditt barn kommer att använda bilbarnstolen
länge rekommenderar vi att du köper en som är godkänd upp till 25 kg, trots att medelvikten för 4-åringar 17 kg. Den kan kännas stor till en början men bara du spänner fast enligt anvisningarna sitter barnet tryggt och bra även då. 

 

Bältesstolar 5–12 år

Nu är det dags att blicka framåt. När ditt barn har passerat 25 kg, eller vuxit ur bilbarnstolen, är det dags att vända. Först i en bältesstol och sedan vidare till bälteskudde.

Med en bältesstol sitter ditt barn på plats även när det somnar och bältet sitter bättre över bröstet. Det blir ofta en härlig upplevelse för barnen att få vända sig framåt och se vägen och vad som händer i trafiken precis som vi vuxna. Men gör det inte för tidigt utan vänta som sagt gärna upp till 4–5 års ålder beroende på hur stort ditt barn är.

M Sveriges guide till bältesstolar

Isofix en standard för montering

Isofix är den internationella standarden för montering av bilbarnstolar. Detta system är det säkraste, enklaste och snabbaste sättet att montera en bilbarnstol på rätt sätt i bilen, utan att använda bilbältet. Med Isofix får du en fast anslutning från bilstolen till bilens chassi. Om du plötsligt måste bromsa eller om någon kör in i dig, påverkas barnet mindre. Bilbarnstolar som är monterade med bilbältet har större risk att monteras och användas på fel sätt.

Så kontrollerar du om din bil har Isofix

Titta i handboken. Ofta finns det även en Isofix-logga på stolens bas. De flesta nyare bilar, byggda efter 2005, har Isofix-fästpunkter. Kontrollera instruktionsboken om din bil lämpar sig för montering av en denna typ av bilbarnstol.

Fästa barnstolen med Isofix jämfört med bilbälte

Vad passar dig bäst? Ja, till att börja med måste ju din bil ha Isofix om du ska ha valmöjligheten. Plus att din stol måste ha Isofix, dessa är oftare tyngre och dyrare än bälteshållna varianter. Men Isofix gör ofta montering enklare än med bilbälte.

Om du vill montera bilbarnstolen med bilbältet, välj en bilstol som tydligt visar hur den ska monteras. Detta minskar risken för felaktig montering. En fördel med att montera bilbarnstolen med bilbältet är flexibilitet. Du kan enkelt flytta bilbarnstolen till en annan plats eller en annan bil.

M Sverige guide till bilbarnstolar och isofix

Sitt säkert i barnstolen

Ett bra barnsäkerhetssystem skyddar även när krockvåldet överstiger lagkraven och håller nere skaderisken vid sidokollisioner. Olika studier har visat att handhavandefel ofta sker. Ett bra barnsäkerhetssystem är enkelt att använda och minskar således risken för handhavandefel. Det är faktiskt vanligt att föräldrar gör dessa två misstag när de monterar ett babyskydd:

  1. De placerar och monterar babyskyddet åt fel håll i bilen.

  2. När de fäster bältet förväxlar de knäbältet och axelbältet. Med en Isofixbas eliminerar man nästan möjligheten att göra misstag och bilens säkerhetsbälte används inte ens för monteringen.

Ett bra barnsäkerhetssystem låter barnet sitta bekvämt i en avslappad position, en förutsättning för att barnsäkerhetssystemet ska fungera som det ska. Plus att det även passar långa och stora barn. Men det är endast om barnsäkerhetssystemet används korrekt som det är ett användbart sådant. Slarva aldrig med hur barnet sitter eller spänns fast!

Ett bra barnsäkerhetssystem uppfyller lagkrav, standarder och bestämmelser gällande skadliga ämnen i leksaker och textilier. 2019 testade tidningen Motor alla delar av barnsäkerhetssystemen för polycykliska aromatiska kolväten, ftalater, flamskyddsmedel, mjukningsmedel, fenolföreningar, organiska tennföreningar, formaldehyd och tungmetaller.