Barn i bil
Barn är mer utsatta än vuxna vid en bilolycka. Därför testar M Sverige bilbarnstolar och andra produkter för barn i bilen, och arbetar för ökad trafiksäkerhet.
Lag på bälte och extra skydd
Alla som åker bil ska använda bilbälte enligt lag. Barn som är kortare än 135 cm ska dessutom använda babyskydd, bilbarnstol, bältesstol eller bälteskudde. Det är förarens ansvar att se till att barnet använder bilbälte och skyddsutrustning.
Godkända och testade bilbarnskydd
Alla bilbarnskydd ska vara märkta med E-godkännande enligt EG-direktiv alternativt ECE-reglemente 44-03 eller senare. Godkännandenumret ska börja med siffrorna 03 eller 04. 2009 introducerades Plus Test, ett svenskt bilbarnstolstest som kompletterar E-godkännandet med ytterligare tester av säkerheten.
Från 2014 finns också märkning enligt UN R 129, kallas också i-Size. Den ska på sikt ersätta ECE-reglementet men de bägge kommer att finnas parallellt under flera år. Tidigare fanns en svensk T-märkning men bilbarnstolar med endast denna märkning är inte längre godkända för användning, dock finns stolar som har både T- och E-märkning som fortsatt får användas.
Bakåtvänt är rättvänt
Låt barnet åka bakåtvänt så länge som möjligt. Risken att skadas eller dödas är fem gånger högre i en framåtvänd stol än i en bakåtvänd. En bakåtvänd stol tar emot de våldsamma krafter som uppstår vid en krock och skyddar barnets bräckliga nacke och huvud. Därför bör barnet åka bakåtvänt upp till en vikt av 25 kg och framåtvänt tidigast från 18 kg.
Bilbarnstolen är urvuxen när barnets huvud når över stolens ryggstöd
Det är lika säkert att montera bilbarnstolen i framsätet som i baksätet. Däremot är oftast benutrymmet större vid placering i framsätet, vilket gör att barnet kan åka bakåtvänt längre än vid placering i baksätet. Bilbarnstolen är urvuxen först när barnets huvud når upp över bilbarnstolens ryggstöd, ungefär i höjd med överkanten på barnets öron. Även om du upplever att barnet sitter trångt med benen så påverkar det inte säkerheten.
Varning för aktiv krockkudde
Placera inte bilbarnstolen i främre passagerarsätet om krockkudden är aktiv. Ditt barn riskerar att skadas om krockkudden löser ut. Om biltillverkaren inte kan koppla ur krockkudden bör du placera bilbarnstolen i baksätet.
Barn som är kortare än 140 cm ska inte sitta på plats med aktiv krockkudde – även om barnet kommer högre upp om det sitter på en bälteskudde. Sidokrockkuddar utgör ingen säkerhetsrisk för barn i bakåtvända bilbarnstolar. De flesta framåtvända bilbarnstolar hjälper till att hålla barnet upprätt, vilket gör att sidokrockkuddar skyddar barnet.
När du ska köpa bilbarnstol
- ta med både barnet och bilen så att du på plats kan pröva att stolen passar ditt barn och din bil.
- Begär alltid öppet köp.
- Köp stolen i en butik där personalen är utbildad och kan ge dig information och hjälp.
- Hur monteras den i bilen?
- Hur dras bältet?
- Är sittöverdraget lätt att ta av?
- Går sittöverdraget att tvätta?
- Är det några farliga ämnen i materialet?
- Hur är benstödet?
- Hur är säkerheten vid frontalkrock och sidokrock?
- Hur är sittställningen för barnet och vad händer om det somnar?
- Hur är barnets sikt från stolen?
Tänk på att alltid använd och montera stolen efter tillverkarens bruksanvisning. En felaktigt monterad stol kan innebära livsfara för barnet.
Vanliga misstag som ökar risken för barnet
Ett bra barnsäkerhetssystem skyddar även när krockvåldet överstiger lagkraven och håller nere skaderisken vid sidokollisioner. Olika studier har visat att handhavandefel ofta sker. Ett bra barnsäkerhetssystem är enkelt att använda och minskar således risken för handhavandefel. Det är faktiskt vanligt att föräldrar gör dessa två misstag när de monterar ett babyskydd:
- De placerar och monterar babyskyddet åt fel håll i bilen.
- När de fäster bältet förväxlar de knäbältet och axelbältet. Med en Isofixbas eliminerar man nästan möjligheten att göra misstag och bilens säkerhetsbälte används inte ens för monteringen.
Ett bra barnsäkerhetssystem låter barnet sitta bekvämt i en avslappad position, en förutsättning för att barnsäkerhetssystemet ska fungera som det ska. Plus att det även passar långa och stora barn. Men det är endast om barnsäkerhetssystemet används korrekt som det är ett användbart sådant. Slarva aldrig med hur barnet sitter eller spänns fast!
Ett bra barnsäkerhetssystem uppfyller lagkrav, standarder och bestämmelser gällande skadliga ämnen i leksaker och textilier. 2019 testade tidningen Motor alla delar av barnsäkerhetssystemen för polycykliska aromatiska kolväten, ftalater, flamskyddsmedel, mjukningsmedel, fenolföreningar, organiska tennföreningar, formaldehyd och tungmetaller.