Moderna elbilar är vanligtvis en fröjd att köra. Och Nissans helt eldrivna minibuss är inget undantag. Drivlinan är silkeslen samtidigt som gasresponsen är blixtsnabb. Sänk bara gaspedalen till den nivå av acceleration du vill ha och kraften levereras sömlöst på en gång. Även med den här präktiga och sjusitsiga bussen seglar man bekymmerslöst ifrån det mesta vid rödljusen.

Helt ljudlöst och utan ansträngning

Drivlinan kommer från utgående generation av Nissans storsäljande elbil Leaf. Batteripaketet är av den mindre varianten vilket ger E-NV200 en ganska begränsad räckvidd. Den relativt lilla batteristorleken ger mindre miljöpåverkan eftersom den innehåller mindre mängd metaller, men det går naturligtvis också att räckvidden blir kort.

Den här eldrivna familjebussen är alltså inget man tar på långtur, utan den passar bättre för utflykter i närområdet. För en skola eller ett dagis kan den passa perfekt. Inga avgaser som barnen kan andas in. Vår testräckvidd i kyla blev 12 mil.

Den höga karossen ger bra med plats på just höjden. Så det är lätt att ta sig i och ur de tre sätesraderna. Men samtidigt är bilen ganska smal. Och man sitter bättre tre i bredd i baksätet i de två andra bilarna (i testen ingick Nissan E-NV200 Evalia, Opel Zafira 1,6 CNG Turbo ECOFLEX och Citroën C4 Grand Picasso BlueHDI 120 S&S EAT6). Men bilens kantiga design gör att den tredje sätesraden definitivt är rymligast i Nissan. In- och ursteget är också enklast i den här bilen.

Bakom ratten får man en hel del bussvibbar. Man sitter högt och har bra utsikt, och ratten är vinklad uppåt snarare än mot föraren. De små fönstergluggarna i bakdörrarna ger dålig sikt från andra raden. Det är kanske tur att man inte kan åka på långresor med den här bilen.

Vägbullret är också ganska påtagligt i motorvägshastighet, och fjädringen är struttig. Man kan lyfta ur baksätena så att man får en stor och lastvänlig skåpbil.

Nissan erbjuder en hel del teknik och finesser vilket gör den här bilen roligare. Via en app kan du kontrollera bilens laddning och kupétemperatur.

Tyvärr är konstruktionen ganska gammal, vilket innebär att den inte har modern säkerhetsteknik som autobroms och extra krockkuddar.

Räckvidden är kort, det ska man vara medveten om. Men för att användas till utsläppsfria transporter i närområdet är E-NV200 oslagbar.

Testen publicerad i nummer 2, 2018, av tidningen Motor.

 

Vi har även testat:

Opel Zafira 1,6 CNG Turbo ECOFLEX

Citroën C4 Grand Picasso BlueHDI 120 S&S EAT6