Elbilar är tysta och utsläppsfria, roliga att köra, blir varma snabbt och har ett billigt drivmedel. Den stora frågan är hur man ska ladda dem.

Så laddar du din elbil billigast

  • Kartlägg dina möjligheter att ladda i närheten av din bostad.
  • Hemmaladdning eller långsamladdning är vanligtvis billigast.
  • Bor du i villa, se om du kan ha en smart laddbox som laddar när det är som billigast.
  • Räkna på hur långt du kör och var du kan ladda. Välj laddstolpe utifrån lägsta milpris.
  • Undersök vilka abonnemang som passar just din körning bäst.
  • Titta inte bara på priset per kWh, utan också på kostnad för laddtid och abonnemangets månadskostnad.
  • Ladda inte till mer än 80 procent om du inte behöver bilens fulla räckvidd.

Se över ditt elavtal för laddning hemma

Det vanligaste är att man laddar sin elbil hemma. Vanligtvis med en laddbox som man har installerad på sin parkeringsplats eller garageuppfart. Har du en egen uppfart och laddar bilen med husets el, är det också ditt elavtal som avgör vad det kostar att ladda bilen. På så vis är det enkelt att räkna ut vad det kostar för dig att köra elbil. Ta det pris du betalar per kWh, och multiplicera sedan det med elbilens förbrukning. Ett elpris på 2 kronor per kWh och en elbil som drar 20 kWh per 100 km ger alltså en milkostnad på 4 kronor.

Vanligtvis är det billigast att ladda på natten

I dag finns det smarta laddboxar och appar som styr så att elbilen laddas när elpriset är som lägst, vanligtvis på natten. Detta kan ge en betydligt lägre milkostnad för elbilen, under förutsättning att man har timprisavtal.

Ladda utan egen laddbox

Bor du i lägenhet har du naturligtvis inte samma frihet att styra hur din elbil ska laddas, utan du får förlita dig på det utbud som finns inom rimligt avstånd till bostaden. I bästa fall kan du hyra en parkerings- eller garageplats där laddmöjlighet ingår. I värsta fall, vanligtvis det dyraste alternativet, är du förpassad till att ladda på de publika laddstolpar som byggs alltmer längs gatorna.

Laddstolpar och välja abonnemang

Det är ditt körmönster som avgör vad som är bäst och billigast för dig, beroende på vad en parkeringsplats där laddning är inkluderad kostar, och hur mycket du kör. De publika laddstoplarna har ofta höga elpriser, men det finns flera olika abonnemang som man kan teckna och där man betalar en fast månadsavgift, och i sin tur får lägre elpriser vid de laddstolpar som ingår i avtalet.

Har du inget abonnemang kan du enkelt ladda ner den app som hör till den aktuella laddstolpen

Den här typen av abonnemang finns ofta att teckna via det bilmärke man kör. Vanligtvis erbjuds man också en prova-på- eller gratis-period i början när man köper sin elbil. Har du ett abonnemang får du ett kort eller en RFID-bricka som du enkelt kan blippa mot laddstolpen när du ska ladda. Har du inget abonnemang kan du enkelt ladda ner den app som hör till den aktuella laddstolpen för att aktivera och stoppa laddningen med denna.

Priserna skiljer sig åt, både månadskostnader och pris per kWh, så det bästa är egentligen att sätta sig ner och kartlägga hur man kommer att köra och var det då passar bäst att ladda, för att därefter se vilka laddstolpar och vilka avtal som ger den lägsta milkostnaden.

Att tänka på vid snabbladdning

Man ska också tänka på att snabbladdning i regel är dyrare än att ladda vid parkeringsplatser eller hemma. Det finns även olika typer av snabbladdare – från en effekt på 50 kW och uppåt. Här kan det vara bra att ta reda på hur mycket effekt din elbil kan ta emot, så att du inte betalar ett högre pris för att ladda vid en snabbladdare som ger 350 kW, när din bil bara kan ta emot 100 kW.

Batteriet får längre livslängd om du inte regelbundet laddar över 80 procent

När batteriet börjar bli fullt, uppemot 80 procent, går laddningen vanligtvis långsamt. Undersök därför vad du betalar vid snabbladdning, eftersom en del snabbladdare även tar ut en minutavgift. Då kan det bli onödigt dyrt att stå kvar och ladda när bilens batteri har nått upp till 80 procent. Elbilens batteri får också en längre livslängd om du inte regelbundet laddar över 80 procent, så undvik det om du inte ska på en långresa och behöver hela räckvidden.

Ladda på Teslas Superchargers

Laddar du på Teslas Superchargers, vilket man också kan med elbilar av andra märken, kan priserna variera beroende på vilken tid på dygnet du laddar. Här kan du alltså ofta ladda billigare lite senare på kvällen. Det är dock inte alla Supercharger-stationer som är öppna för andra elbilar. Installera Teslas app så kan du se vilka stationer du kan ladda vid och vilka priser som gäller vid vilka tider. Man kan också teckna abonnemang hos Tesla så att man får samma elpriser som Teslaägare har, även om man inte kör en Tesla själv.